Za promile krive rum i šeri bombone

– Privođenje počinilaca krivičnih djela, kontrolisanje osoba, legitimisanje, alkotestiranje, provjere vozila, samo su dio zadataka koji saobraćajni policajci urade tokom osmočasovne smjene. Svakodnevno na ulici, po suncu, kiši…
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 06:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Policajci Saša Đurišić i Dejan Radević kažu da tokom višegodišnjeg rada pamte razne situacije, pokušaje vozača da izbjegnu kažnjavanje ili da se pravdaju na razne načine. - Dobro veče. Radovna policijska kontrola, uradićemo alkotestiranje - zaustavili su jednog vozača na Bulevaru Save Kovačevića tokom večeri u okviru koje je i ekipa Pobjede bila sa njima u smjeni. - Može, jer nijesam pio, samo jedno pivo prije pola sata odgovara vozač žutog ,,citroena“. Aparat za mjerenje pokazuje da vozač ima 0,91 promila alkohola u krvi, što je za oduzimanje vozačke dozvole.

Kontrola

Policajci Đurišić i Radević mu pojašnjavaju da će morati vozilo da isključe iz saobraćaja zbog oduzimanja isprava. - Možete li da mi ne oduzimate vozačku? Evo obećavam neću više piti - kaže vozač. Policajac Đurišić mu ljubazno odgovara da mu ovaj put ne mogu progledati kroz prste jer je dozvoljeno do 0,3 promila, a on je imao za oduzimanje vozačke. - U redu, vi mi oduzmite vozačku. Nema problema, završiću ja to na moj način - odgovara vozač. Policajac Đurišić mu daje ispisanu prijavu i pojašnjava da u roku od osam dana može platiti kaznu kako bi povratio dokumenta. Nastavljamo ,,akciju“ kroz glavni grad. Policajaci pričaju da su u patroli više od 20 godina i da ,,sumnjivog“ vozača prepozanju bez greške. - Bilo je raznih situacija. Skoro samo zaustavili momka kojeg smo alkotestirali, a prije nego je aparat počeo da mjeri, vozač se pravdao da je jeo šeri bombone. Kada smo izmjerili imao je promila za oduzimanje vozačke dozvile. Pravdaju se na razne načine. Jednom smo legitimisali djevojku i provjeravli da li je pila, a ona se branila tim da je jela morske plodove sa rumom – pojašnjavaju Đurišić i Radević. Dok se vozimo prema Zeti, naš razgovor prekida zvuk ,,mercedesa“ koji je malo brže prošao pored policijskog vozila. Krenuli smo za njim, kako bi provjerili zašto vozač nije stao na blicanje policajca. Zustavljamo ga na magistrali. - A, brate, što idete za mnom? Ne mogu gradom proći što me nećete zaustaviti. Policajac mu objašnjava da je malo brže išao i da je morao stati kada mu je blicanjem policija signalizirala. - Gospodine, vaša dokumenta - kaže mu policajac. - Nemam bez polisu, vozilo je registrovano ali nije urađen tehnički - odgovara mladić. - Moraćemo da napišemo kaznu, jer po zakonu ne možete voziti iako imate polisu osiguranja - kaže Đurišić. Policajac putem radio veze provjerava vozilo, nakon čega se ustanovilo da je ,,mercedesu“ registracija istekla još prošle godine.

Prijave

- Kazna za ovo vam je 54 eura ako platite u roku od osam dana, ako se ne slažete sa tim, možete poći kod sudije za prekršaje - kaže policajac.

- Pišite, nije problem, ako sam prekršio zakon, platiću - odgovara mladić. Policajac mu predaje prijavu i mladić nastavlja put. Poslije ponoći uputili smo se prema Starom aerodromu, a nakon toga obišli smo i Siti kvart. Zaustavljamo se na raskrsnici kod Šoping mola Delta siti. Radević stop palicom zaustavlja ,,reno“. - Vaša dokumenta, redovna kontrola alkotestiranja. Moraćemo da provjerimo da li ste konzumirali alkohol - poručuje mu policajac. - Brate, nema problema, jer nijesam pio - kaže mladić. Mjerenjem se uspostavilo da je mladić bio ,,čist“ i aparat je pokazao 0,00 promila. Nastavljamo dalje. Policajci nam pričaju da su jednom prilikom jurili mladića koji je preticao cijelu kolonu. Kada su ga priveli, pokušao je da pobjegne kroz prozor policijskog vozila, međutim, kako su nam ispričali, brzom reakcijom spriječili su ga i on je sankcionisan.

Kako nam je kazao Đurišić, skoro su imali situaciju da je čovjek imao četiri promila alkohola u krvi.

- U takvim slučajevima pozovemo doktora, jer je takvoj osobi život ugrožen, nakon toga on ide kod sudije koji određuje zatvorsku kaznu - pojašnjava on. Sa patrolom saobraćajne policije ostali smo do dva sata iza ponoći. Dinamična i zanimljiva noć. Građani nijesu pravili probleme, pa je to bila jedna od ,,mirnijih“ smjena.

(Pobjeda)

Komentari: 1

Crnogorac ipo

17. 07. 2017 - 09:43

Ako se radi o sluzbeniku MUP-a Djurisicu (zapamtio sam mu prezime ali mu ne znam ime),zapamtio sam ga po beskrajnoj ljubaznosti,pravoj profesionalnosti. Zaustavio me dva puta prije dvije god,bila je rutinska kontrola,bez zamjerke i pravi profesionalac za postovanje. Takve treba nagraditi!
Novi komentar