IZVJEŠTAJ: Javni izvršitelji naplatili svega 17 odsto potraživanja

Od oktobra 2015. godine do decembra 2016. godine javni izvršitelji su naplatili ukupno 65,4 miliona eura ili svega 17,19 odsto potraživanja, pokazuje zvaničan Izvještaj o radu. Na naplatu je stiglo ukupno 380,4 miliona eura potraživanja.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 10:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vrlo važan pokazatelj za ocjenu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja sa aspekta javnih izvršitelja jeste stopa naplate potraživanja.

„Ukupan iznos potraživanja izvršnih povjerilaca u „I“ predmetima iznosio je 380,4 miliona eura bez troškova izvršnog postupka. Od navednog iznosa, ukupno je naplaćeno 65,4 miliona eura ili 17,9 odsto, a ukupno je nenaplaćeno 315 miliona eura ili 82,81 odsto“, konstatuje se u dokumentu.

Navedeni podaci pokazuju potrebu povećanja stope naplate potraživanja u ovoj vrsti predmeta.

„Kod javnih izvršitelja postoji veliki broj izvršnih premeta (I, Iv, Ivm) sa ogromnim iznosima koji premašuju milion eura i koji su objektivno nenaplativi zbog nepostojanja sredstava i predmeta izvršenja na kojima bi se izvršenje moglo uspješno spovesti. I pored činjenice da potraživanje iz navedenih predmeta nije naplativo, ti predmeti su i dalje aktivni, jer izvršni povjerioci ne žele da povuku preslog za izvršenje nakon neuspjelih pokušaja naplate, što u značajnoj mjeri opterećuje rad javnih izvršitelja i negativno utiče na cjelokupnu sliku efikasnosti sistema izvršenja, zaključuje se u izvještaju.

Prosječna dužina trajanja postupka u „I“ predmetima iznosi 38 dana, dok je prosječna dužina postupka gdje je naplaćeno 100 odsto potraživanja znatno kraća i iznosi svega 28 dana.

P.Z.

 

Komentari: 0

Novi komentar