Češkoj nedostaje oko 140.000 radnika

Češka vlada procjenjuje da privredi nedostaje oko 140.000 radnika koje su preduzeća prinuđena da traže u inostranstvu, najčešć́e preko posredničkih agencija, prije svega u Ukrajini ali i na Balkanu.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 14:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stopa nezaposlenosti u Češkoj smanjila se tokom juna sa 4,1 na četiri odsto, na jedno radno mjesto dolazi u proseku 1,6 kandidata.

To je najmanja stopa nezaposlenosti u poslednjih 19 godina, saopštio je danas nacionalni Biro rada.

U odnosu na isti period lani nezaposlenost je smanjena za 1,2 odsto i Češka je u tom pokazatelju već́ u maju bila najbolja u cijeloj Evropskoj uniji.

Biroi rada u Češkoj nudili su krajem juna 183.000 slobodnih radnih mjesta, što je za 49.561 više nego u junu 2016. godine, a na jedno slobodno radno mjesto dolazi sada 1,6 nezaposlenih.

I dalje su prisutne regionalne razlike, kad je u Pragu nezaposlenost spala na 1,2 odsto, dok na sjeveru Češke u nekim gradovima dostiže deset odsto, a od regiona najviša nezaposlenost je u regionu Usti nad Labom, takođe na sjeveru, gde stopa nezaposlenosti dostiže 6,4 odsto.

„Na tržište rada utiče prije svega privredni rast i rast industrijske proizvodnje i sezonski radovi koji su u punom jeku“, naveo je Biro rada u saopštenju.

Češka preduzeć́a posljednjih mjeseci se žale da ne mogu da nađu nove radnike i da im prijeti da izgube inostrane porudžbine jer jednostavno ako ne zaposle dodatne ljude neće moći da proizvedu sve za ugovorene poslove. 

(GdeInvestirati/B92)

Komentari: 0

Novi komentar