Gošović: Purišić da informiše majke o načinu ostvarivanja prava

Demokratska Crna Gora pozvala je ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, da bez odgađanja informiše korisnice naknada za majke sa troje i više djece o postupku i načinu ostvarivanja njihovih prava.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 18:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Član Predsjedništva Demokrata, Neven Gošović, je, u pismu Purišiću, naveo da je iz Biroa rada Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), ovih dana, poziv da se prijave na evidenciju nezaposlenih lica, telefonskim putem upućen i majkama koje su se prije ostvarivanja prava na naknadu, nalazile na evidenciji nezaposlenih ZZZCG, ali su pravo na naknadu ostvarile po osnovu godina ostvarenog radnog staž.

Gošović je rekao da je Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda uređeno pitanje ostvarivanja prava na naknadu majkama kojima je radi korišćenja tog prava prestao radni odnos.

“Odredbama tog Zakona propisano je da pravo na naknadu pripada korisnicama koje su pravo na naknadu po osnovu godina radnog staža stekle primjenom člana 54a ranije važećih zakona, a nalazile su se na evidenciji nezaposlenih ZZZCG”, saopštio je Gošović.

Prema njegovim riječima, na osnovu tako koncipirane zakonske norme proizilazi da korisnice naknade koje su pravo na naknadu stekle po osnovu godina ostvarenog radnog staža, a prije ostvarivanja tog prava nalazile su se na evidenciji nezaposlenih Zavoga, prava propisana novodonesenim Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda treba da ostvare u odgovarajućem postupku kod mjesno nadležnog centra za socijalni rad, a ne kod ZZZCG.

Gošović je pourčio da je, imajući u vidu aktuelna postupanja Biroa rada Zavoda, krajnje vrijeme da Purišić saopšti stav Ministarstva po tom pitanju.

“Nadamo se da dijelite naše mišljenje da korisnice prava na naknadu od nadležnih državnih organa moraju imati punu informisanost o postupku i načinu ostvarivanja njihovih prava. U cilju zaštite prava majki, na koja ukazuje ovo otvoreno pismo, nephodno je da po naznačenom pitanju obavijestite javnost bez odgađanja", zaključio je Gošović u pismu upućenom Purišiću.

Komentari: 5

neso

17. 07. 2017 - 20:24

Ministar raqda i predstavnicaq min.finansija reose da vlada vodi proaktivnu politiku zaposljavanja.svi ce se zaposlit.Kko kD IH IM po 30 godina na zavodu bez posla. LAZU.
Draško

17. 07. 2017 - 23:56

Nauči prvo da pišeš, ne mucaj ovako, javno!
Rozaje

17. 07. 2017 - 21:21

Svaka ti cast jedini koji se interesuje za narod.
kako da ne

18. 07. 2017 - 05:45

E, propalo se ako se taj interesuje za narod, kao za one Nikšićane što ih je navukao da tuže pa izgubili spor. Kako da ne, bitno je da se "prešaltovao" u "demokratiju"....ha,ha ha. Ne treba Purišić da odgovara na pitanja SA ULICE. Pravi poslanici postavljaju pitanja iz Skupštine. NIJEDAN MINISTAR NE BI TREBALO DA ODGOVARA NA PITANJA IZA ĆOŠKOVA.
Draško

17. 07. 2017 - 23:54

Ti nekome da narediš kako i što da radi...
Novi komentar