Regionalni vodovod: Za manje od četiri sata otklonjen kvar na Bečićkoj plaži

Nakon što je u subotu, 15. jula 2017. godine, došlo do iskakanja spojnice ne poliesterskoj cijevi prečnika 700 mm na Bečićkoj plaži, dežurni operateri su putem „SCADA“ sistema za praćenje i upravljanje infrastrukturom regionalnog vodovodnog sistema registrovali kvar na cjevovodu i odmah preduzeli mjere za obustavu protoka vode kroz oštećeni segment cjevovoda, čime su se efektivno ublažile moguće neželjene posljedice. Nakon toga je ekipa tehničkog sektora, zajedno sa ekipom za hidro- mašinsko održavanje, firme CMC „Controlmatic Commerce“ doo Herceg Novi, koja je putem tendera angažovana kao podizvođač na ovim poslovima, upućena na lokaciju kvara, uz prethodno angažovanje potrebne mehanizacije neophodne za detekciju kvara.
Objavljeno: 17. 07. 2017 - 19:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću koji je u više navrata iskazao lično interesovanje za napredovanje radova na otklanjanju kvara na RVS, kao i ponudio da se, u slučaju potrebe, raspoloživi resursi Vlade upotrebe kako bi ovaj veoma važan sistem što prije profunkcionisao.

Takođe, izražavamo zahvalnost Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede, Opštini Budva, kao i direktorima tivatskog i budvanskog vodovoda, užičkom preduzeću „Jedinstvo“, nekadašnjem izvođaču radova na izgradnji RVS, te zakupcima plaža koji su imali razumijevanja i pomogli, shodno potrebama, hitnoj reakciji na sanaciji mreže i vraćanju prostora u prvobitno stanje.

becici1

U situaciji koja je sama po sebi jako komplikovana i teška, i onda kada su se, na sreću, sve snage udružile, bez obzira na političke i druge razlike pokazavši zrelost i odgovornost, Javni servis televizije Crne Gore istupa sa informacijom koja zanemaruje činjenično stanje i istinu kršeći osnovne postulate i kodeks novinarskog zanata uz pokretanje neprofesionalne i tabloidne kampanje protiv Regionalnog vodovoda.

Naime, tokom trećeg dnevnika, prilikom najave priloga sa terena, Javni servis krajnje tendenciozno saopštava informaciju da je 63 000 turista u Budvi ostalo bez vode, ističući, da ekipe RV nisu stigle na lice mjesta ni 4 i po sata nakon kvara, iako su  menadžment JP i tehnička ekipa uz prisustvo dva direktora vodovoda bili nekoliko sati na licu mjesta prije početka Trećeg dnevnika, pa je takva najava skandalozna i neistinita. Napominjemo da je standardna procedura u sličnim situacijama izvršena i u ovom slučaju prvom mjerom automatskog zaustavljanja distribucije vode automatskim upravljanjem, odnosno pomoću SCADA sistema kojim se upravlja regionalnim vodovodnim sistemom.

Naime, regionalni vodovodni sistem se prostire na 130 km, na teritoriji 7 opština , i radi se o kompleksnom sistemu čije se održavanje u mnogome razlikuje od lokalnih vodovodnih sistema. Sprovedene aktivnosti se ne rade na licu mjesta, što Javni servis nije dužan da zna, ali jeste dužan da upita nadležne osobe iz JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, a ne da saopštava svoj sud. Uz to, neistinita je informacija da je Budva i jednog trenutka ostala bez vode za piće. Opštini Budvi je, kontinuirano i tokom kvara na sistemu, isporučivano iz regionalnog vodovodnog sistema 260 l/s

Upravo prilog ekipe Trećeg dnevnika predstavlja klasičan primjer neprofesionalnog novinarstva, a pokazana sklonost ka senzacionalnom, ka skrivanju činjenica ili pogrešnoj interpretaciji istih, više priliči žutoj štampi nego prilogu namijenjenom za emitovanje od strane Javnog servisa, u centralnoj informativnoj emisiji, sa visokom gledanošću.

becici2

Pomenutim prilogom su, umjesto da budu afirmisani, na žalost, omalovaženi napori tehničkog tima Regionalnog vodovoda kao i radnika hercegnovskog preduzeća koji su bili na licu mjesta, spremni da pristupe saniranju kvara na cjevovodu i otklanjanju posljedica istog i to odmah nakon prevazilaženja problema po pitanju prelaska mehanizacije preko zakupljene plaže.

Potenciranje neblagovremenog otklanjanja kvara, uz navodnu zabrinutost novinarke za 63 000 turista i 40 % Crnogorskog primorja koji su ostali bez vode, je dodatno uznemirujuće, pogotovo u svijetlu činjenice da je u tom trenutku iz regionalnog vodovodnog sistema isporučeno Budvi 260 l/s, Baru 100 l/s, Ulcinju 45 l/s, dakle cijelih 405 l/s.

Međutim, ono što je najvažnije, i što svakako nadilazi gest i opovrgava sporni prilog , jeste da je kvar na RVS u veoma kratkom roku saniran i da je vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja apsolutno i u svom punom kapacitetu profunkcionisalo nakon nekoliko sati, kao i da je sistem počeo da funkcioniše i na tom svom dijelu u 03:10, u nedjelju 16.07. 2017. Istog dana, dakle nakon kvara, počeli smo isporuku od čak 704 l/s, što je za 36 % veća količina u odnosu na isti dan prošle godine kada smo isporučivali 516 l/s.

Zbog navedenog propusta Javnog servisa očekujemo da uređivački tim Javnog servisa objavi saopštenje Regionalnog vodovoda kako bi ispravio mjerljive materijalne greške koje nisu svojstvene profesionalnom novinarskom pristupu, ali i da se javno izvini u informativnim emisijama Regionalnom vodovodu zbog emitovanja neistina i pokušaja urušavanja profesionalnog imidža ovog državnog preduzeća tabloidnim prilogom objavljenim na izuzetno tendenciozan način u Trećem dnevniku Javnog servisa koji ne bi smio nositi naziv javni servis, ukoliko ga ovakvi incidenti, ipak, definišu, saopšteno je iz informativne službe JP "Regionalni vodovod".

Komentari: 4

Mrbeen

17. 07. 2017 - 19:56

Citam ovaj tekst i muka mi! Toliko zahvaljivanja ya nesto sto je normalan proces u normalnim dryabvama....mrak je tamo dje se gospodo.
Laži, omalovažavanje...

17. 07. 2017 - 21:37

RTCG se izblamirala da "ocrni" Regionalni Vodovod za Crnogorsko primorje, objavljujući neistine o sanaciji predmetnog kvara, koji nebi brze bio otklonjen ni u mnogo razvijenijim evropskim državama. Svaka prilika, pa i lažnim predstavljanjem predmetne situacije , se pokušava koristiti u kontekstu omalovažavanja Vlasti, pa i države Crne Gore.
Mrbeen

17. 07. 2017 - 22:04

E neka si im ti reka. Vidim da se ti razumijes u cijevi
Ivana S

17. 07. 2017 - 23:26

Svaka cast, pravi ste primjer da drzavna firma moze da finkcionise kako treba I u interesu drzave. Bravo za Regionalni!
Novi komentar