Skaparoti: Baze suverena odluka CG, ali i ostalih članica NATO-a

Članstvom u NATO-u Crna Gora postaje dio sistema bezbjednosti, ali i vrijednosti koje baštini taj savez, kazao je vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Kurtis Skaparoti.
Objavljeno: 23. 07. 2017 - 22:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je ocijenio da, iako mala, Crna Gora daje veliki doprinos globalnoj bezbjednosti.

- Crna Gora je bila i biće značajan kontributor, mala nacija sa vrlo profesionalnom vojskom. Učestvujete u brojnim misijama, vaš doprinos u Avganistanu veoma cijenimo - dodao je.

Dalje ističe da će koristi od članstva imati i Crna Gora i njeni građani.

- Vi sada s nama dijelite sisteme vrijednosti, demokratiju, pripadate kolektivnom sistemu bezbjednosti. Član ste alijanse koja je posvećena svako svojoj članici i funkcioniše po principu „svi za jednog - jedan za sve“. Sjedite za stolom za kojim se odlučuje i vaš glas u odlučivanju jednak je sa ostalih 28 - dodao je on.

Kako među građanima i dalje postoje nedoumice oko NATO-a, posebno vojnih baza, bila je to prilika da i Skaparoti iznese svoj stav.

- To je, u stvari, odluka koja se donosi između same države i ostalih članica Sjevernoatlantske alijanse. Vi doprinosite alijansi i na druge načine: finansijski, kroz učešće vaših snaga. Sve to dogovaraju članice. To jeste, s jedne strane, suverena odluka Crne Gore, ali i zajednička odluka ostalih članica - precizirao je on.

Izvor: TVCG

Komentari: 3

Anglo saksonski

24. 07. 2017 - 05:50

DALI VI MISLITE ,,MANIPULISATI ,,SA NAMA GRADANIMA CRNE GORE ,PA PITANJE BAZA U CRNOJ GORI JE VEC DAVNO DOGOVORENO ,DALI VAM TREBAM NACRTATI JOS GDE TREBA DA SE RADI TAJ KOMPLEKS , ZAO MI JE SAMO STO CEMO IZGUBITI NAJBOLJU ,,PLAŽU NA MEDITERANU,,
BA

24. 07. 2017 - 07:12

Drugim rijecima ako Nato pricijeni da je potrebna baza Crna Gora će se za to pitat ko svitac sa dupetom.Kakav suverenitet i bakraci, ima da sluša sta kazu par najmocnijih članica.Ostale drzave su ne samo Crna Gora obicni statisti.
danilo s.

24. 07. 2017 - 09:39

"To jeste, s jedne strane, suverena odluka Crne Gore, ali i zajednička odluka ostalih članica - precizirao je on." (Skaparoti -NATO) Ova izjava moze da se protumaci na vas (AS/BA) nacin. To jest, kao da ce druge clanice (posebno vece) nacerati CG da dozvoli bazu na svojoj teritoriji. Vi vidite ono sto bi zeljeli da vidite? Mejdutim, milsim da se radi o sasvim supotnom (steta sto nemamo originalni tekst na engleskom). Naime, svaka odluka NATO mora da se donese zajednicki. I svaka drzava ima pravoi da se uzdrzi ili protivi prijedlogu. Tako da se ovo - sasvim logicno - moze protumaciti kao potvrda ovog principa. Naime, cak i u kada bi CG sama (suvereno) predlozila izgradnju baze, o tome bi morale da se saglase i ostale clanice NATO. Odnosno, ako ne bi bilo saglasnosti svih clanova (consensus) taj prijedlog CG ne bi bio prihvacen bez saglasnosti ostalih. . " All NATO decisions are made by consensus, after discussion and consultation among member countries."
Novi komentar