Đuranović: Opozicioni Matriks

Umjesto da ozbiljno shvate poruke Majka Pensa, ovdašnji opozicioni prvaci zabavili su se o jadu kako da za sebe i svoje birače kreiraju paralelnu stvarnost, ako im već realnost ne odgovara.
Objavljeno: 04. 08. 2017 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: DRAŠKO ĐURANOVIĆ

Nije se potpredsjednik SAD Majk Pens čestito pozdravio sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem na odlasku iz Podgorice, a ovdje su krenule interpretacije onoga što se dešavalo. I, vjerovali ili ne, sada već može da se ozbiljno najavi: teorija o postojanju paralelnih univerzuma, dvojne realnosti, juče je zvanično testirana. Ali ne u Istraživačkom centru Cerna, već u – Podgorici.

Sudeći prema saopštenjima pet prvaka opozicije, Majk Pens, potpredsjednik SAD, najviši zvaničnik svjetske sile koji je ikada posjetio Crnu Goru, nije ovdje došao na poziv predsjednika Vlade Duška Markovića; nije pružio jasnu podršku Crnoj Gori kao novoj članici NATO; nije govorio o agentima Moskve koji su pokušali da poremete crnogorske izbore i likvidiraju tadašnjeg premijera Đukanovića, i nije upozorio Rusiju da ne zvecka oružjem...   Ne, potpredsjednik Pens je boravio 24 sata u Podgorici samo da bi se sreo, onih dvadesetak minuta, sa liderima „građanske opozicije“!  

Svjedok istorijskog susreta, lider jedva postojećeg Demosa Miodrag Lekić, objasnio je javnosti da je potpredsjednik SAD došao da bi ,,pokazao američku pluralističku demokratiju“ (?) i snažno ,,ohrabrio opoziciju“. Koja mu je hrabro otpozdravila, kroz riječi prvaka SDP-a Ranka Krivokapića koji se - kao junak sa Careva Laza - obratio potpredsjedniku Pensu „u ime onih slobodnih i hrabrih građana Crne Gore koji su skoro tri decenije žrtvovali da bi Crna Gora pripadala građanima, a ne uskoj oligarhiji“.  U ime onih koji se još nijesu žrtvovali govorio je mladi Aleksa Bečić, lider Demokrata, partije u naletu.

Bečić je objasnio Pensu da „odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i uspostavljanje zemlje vladavine prava sadašnja vlast ne može sprovesti - zato je Crnoj Gori potrebna smjena vlasti“. I potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević ukazala je da mora da se mijenja sistem vladanja, „jer tu leži osnovni problem države“. Serijal opozicionih tumačenja zaokružio je lider Ure, Dritan Abazović koji je sumirao da je sastanak sa Pensom „bio veoma konstruktivan“ i značajno sugerisao da bi nakon svega „DPS i njen šef Đukanović trebalo da se zabrinu“.

Izgledalo je, gledano kroz izjave i saopštenja, da je Majk Pens riješio da pomogne opoziciju u borbi protiv vlasti. Samo su, svi od reda, iz opozicije propustili da pojasne: da li je opoziciona realnost – realna stvarnost ili se kreira virtuelni svijet, neki crnogorski Matriks? Ima jedna sjajna šlajfna u legendarnom stripu o Taličnom Tomu; ono kad sjede četvorica braće Dalton, igraju poker i svi imaju po četiri keca, osim malo usporenog Averela koji ima čak pet kečeva i cijedi kroz zube: „Ovdje neko vara!“ Biće da su u Vašingtonu primijetili da ovđe mnogi varaju. Pa je uslijedilo precizno, u dvije rečenice sročeno, saopštenje Bijele kuće o susretu sa liderima opozicije. Potpredsjednik Pens je poručio opoziciji da se vrati u parlament i da nastave sa svojim obavezama kao predstavnici građana koji su ih izabrali na izborima. Potpredsjednik je naglasio važnost saradnje političkih partija u sprovođenju reformi koje će voditi bezbjednijoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve građane Crne Gore – objasnili su iz Vašingtona suštinu Pensovog obraćanja opoziciji.  I čemu onda opoziciona predstava za javnost? 

Svojevremeno je lord Dejvid Oven govorio da je najveći problem balkanskih političara što drsko zaobilaze istinu: „gledaju vas u oči i lažu; vi znate da oni lažu, oni znaju da vi znate da lažu. Ipak, i dalje lažu!“  Ovi naši politički meštri kao da su otišli i korak dalje - žele da druge uvjere u sliku koju sami slikaju. Kako drugačije objasniti da u pet saopštenja ili izjava pet opozicionih prvaka nije bilo ni riječi o onome što je stvarno rekao potpredsjednik SAD? Umjesto da ozbiljno shvate poruke Majka Pensa – ne samo o povratku opozicije u parlament, već i o uticaju Rusije i značaju podrške SAD Crnoj Gori - ovdašnji opozicioni prvaci zabavili su se o jadu - kako da kreiraju paralelnu stvarnost, ako im već realnost ne odgovara?

A potpredsjednika SAD nije trebalo simultano prevoditi: Poručio je da SAD priznaju crnogorsku vlast izabranu na izborima; sugerisao „građanskoj opoziciji“ da se manu bojkota i šurovanja sa Demokratskim frontom i blagonaklono predočio da je i za njih i za društvo bolje ako budu sistemska opozicija. Nijesu ga čuli ili nijesu htjeli da saslušaju. To se zove – propuštena šansa. Zato sljedeći put, ako bude sljedećeg puta, neka se opozicionari ne čude ukoliko umjesto slike sa sastanka stranih zvaničnika i opozicije, ponovo pošalju sliku sa susreta sa nekim hrabrim vatrogascem.

 

Pobjeda

Komentari: 43

he

04. 08. 2017 - 06:44

Opet se Draško bavi opozicijom...opet opet i opet...Draško čovječe...a zašto ne reče niti jednu riječ o po meni ključnoj stvari...Pens se nije susreo samo sa dva politicka cinioca u Cg...Milom i DFom...Jasna poruka koga SAD vise ne zele i ne podrzavaju.Ocigledan rascjep u DPSu na Duskove i Milove...a Draško o opoziciji...
roketo67

04. 08. 2017 - 07:38

Kao prvo moj junace, ko je Milo Djukanovic?Niti je u vlasti a niti je poslanik, nego samo predsjednik jedne partije. Nidje se u svijetu neko od visokih zvanicnika ne sastaje sa nekim predsjednicima partija ili teroristima. Znaci, Milo nije u Vladi niti u parlamentu i nema nijednog razloga da se sastane sa njim. Nadam se da sam ti malo pojasnio stvari jer vidim da ne razumijes neke osnovne stvari
Mihailo,Bgd

04. 08. 2017 - 13:47

NARAVNO,Pens je posjetio i pohvalio MĐ jer je aktuelna stvarnost u CG djelo MĐ..Pens je pogledao i opoziciju. Jedino nije primio veleizdajnike CG. Imaju oni svoga GURUA..
he

04. 08. 2017 - 15:19

Gdje ga je posjetio i pohvalio...u tvojim snovima jel? On je prošlost Crne Gore.
Milojica

04. 08. 2017 - 07:51

A ne smeta ti non-stop bavljenje Milom i samo Milom? Htio bi da ti biras teme o kojima se treba pisati.
Rukfaš

04. 08. 2017 - 06:54

Izgleda da jedino gospodin Pens nije bio na tom sastanku. Ako svi oni pričaju jedno a njih nekoliko drugo, logično je ko laže. A Pens nema svjedoka. Zato neka Lekić svjedoči Ranku, Ranku će Dritanu, Dritanu Aljeksa, Aljeksi Danijela ako nije ljuta što ih je Aljeksa pocijepao. Predlažem našim časnim opozicionim prvacima da upute oštar demanti Bijeloj kući na njihovo saopštenje. Otkud tamo neko iz te kuće zna o čemu su oni pričali? Ali ne da pišu zajednički demanti, već svaki posebno. Više je galame pa će im se više vjerovati... Šta reći? Sprdnja o kojoj bi mogli do prekosjutra no mi se ova kafa oladi.
Prust

04. 08. 2017 - 07:02

Drasko analiza na mjestu ka uvijek,sada se mogu uvijeriti svi dobromisleci gradjani Crne Gore da ova "nasa" opozicija je opozicija drzavi Crnoj Gori a ne vlasi tu nema vise nikakve dileme.Od raznih pokusaja razbijanja nase drzave na razne SAO,nepostivanje himne i zastave,velicanje cetnistva i ostalih zlih namijera svakim danom vidljivo u opstinama dje su osvojili vlast,nazalost,ali to je istina!!!!!
Lale

04. 08. 2017 - 07:04

Kakvu korist moze imati Crna Gora od sistemske opozicije? Isto koliko i od sistemskog medija. Vi sve to dobro znate. Vase porodice dijele sudbinu i nasih porodica pa ipak podrzavate Sistem sa velikim S.
Vukan

04. 08. 2017 - 07:11

Sve si u pravu ka ubijek, jos da je, sto je standard, dso intervju za Pobjedu prica bi bila za 5. Ovako ima tu spinova na svim stransma.
LSCG

04. 08. 2017 - 07:27

Kad Pobjeda nekoga optuzi za kreiranje paralelne stvarnosti-to se zove paradoks.
Sugestija

04. 08. 2017 - 07:34

Pa nije niko očekivao od Pensa da sugeriše opoziciji da nastave bojkot. Logično je da će im sugerisati da se vrate u parlament. Isto tako je logično da će zvanično saopštenje Pensa biti isključivo u tim okvirima. Politika je to. I to politika USA.
Abu khabir muavija

04. 08. 2017 - 07:35

Bravo Draško!Stvarno duhovito, a i ne znam kako drugačije opisati opozicionu politiku u Crnoj Gori. I dobro ti je ovo za Matrix. Izgleda da se u Podgorici stvarno dogodio prostorno-vremenski poremećaj. Kad čovjek čita saopštenja opozicionara koja su oni kao rekli Pensu i pri tome štopuje vrijeme dođe do pola sata koliko traje prosječan dnevnik. Ako se tome doda ono što je Pens izjavio kao i vrijeme potrebno za prevođenje cijele konverzacije, jer nema šanse da me ubijedite da Bečić zna Engleski, doći ćemo do sat vremena. A sastanak je trajao 15-20 minuta. Ili se dogodio mirakul ili neko laže što bi rekao u članku pomenuti Averel Dalton. A možda su svi uglas govorili i štedili vrijeme. Mogu misliti kako je to u realnosti izgledalo. Ćaki cijelo vrijeme traži pečat stranke, Bečić viče Viktories not Divisions, Dritan maše prstom put Pensa i viče URA, a Ranja kaže :"Kolega Pense pusti balkance sluša mene OJEBS-ovca.
KARA RADUSIN

04. 08. 2017 - 08:52

....
Abu khabir muavija

04. 08. 2017 - 10:43

Dragi moj Deli Kararadusine.Ma šta značile ove četiri tačkice,čak i ako su cenzura,veliki pozdrav za starog indipendistu i Crnogorca od mene.I to iskreno.Probaj malo da se zajebavaš,nije valjda da ti naše političare ozbiljno doživljavaš.Znaš onu Aristotelovu "Drag mi je Platon ali istina mi je draža".Tako i ti u sebi reci "Drag mi je Ranja" ali istina i humor su mi draži".Evo ako ne možeš prelomiti u glavu pa se zajebavati sa Ranjom onda napravi foru na Duškov račun u vezi Hilton-Klinton kiksa.Neće ti ništa keve mi a od mene ćeš dobiti lajk.
Tesla

04. 08. 2017 - 23:47

Bravo za komentar Abu. A Drasko kao i uvijek - direktno u sridu.Opozicija je za zaplakati.......izgleda da ih zarazio Medov sindrom lazitisa....
Florenc

04. 08. 2017 - 08:44

Koga vise zanima ova tema. Daj malo o sukobu Vojvodic i Markovic. O toj lakrdiji koje slovo...
Guest_87332

04. 08. 2017 - 08:55

IZ JUCASNJIH VIJEST MOZE SE ZAKKLJUCITI DA SE PENS ISKLJUCIVO BAVIO MILOM
MATRAIKS GOSPODO..

04. 08. 2017 - 08:58

...ZANTE LI DA DESETINE HILJADA PENZIONERA CRNE GORE PRIMA PENZIJE ISPOD SVECKE DONJE GRANICE SIROMAŠTVA 180 EURA..? DAJTE MALO O TOM MATRAKSU-JER TI PENZIONERI PREHRANJUJU MNOGE-SLOMLJENE KRAVE-KOJE SU UBIJENE NA ŽELJEZNIČKOJ PRUZI ...ČAPLJINA NIKŠIĆ-POD GORICA..? ČEKAJUĆI DA VOZ PROĐE-STAZAMA I POGAZAMA JONSKE MAGISTRALE...?
Momčilo,Pljevlja

04. 08. 2017 - 10:50

Nešo, hitno uzmi lijekove..
A tebi neka pritegnu SAMAR...

05. 08. 2017 - 17:53

..e mnogo ričeš-reklo bi se Momčilo da te i previiše žulja...?
hamdija pupovic pupo

04. 08. 2017 - 10:42

SVAKA CAST DRASKO KAO I SVAKI PUT U CENTAR....
A jado ne moj..

05. 08. 2017 - 17:58

..spojiti Pupa i Puna Račića..đe im bio kraj-njima i vama...?
danilo s.

04. 08. 2017 - 11:15

Neko je rekao da je definicija gluposti - znati istinu, vidjeti istinu, a ipak vjerovati (svojim) lazima. Ponasanje opozicije to potvrdjuje? A (svaka) glupost kosta. I to mnogo, jer zbog tih gluposti trpi cijelo drustvo. Otvoreni klero-nacionalizam (DF) ili kripto-nacionalizam (Becic, isl.) mogu se, donekle, shvatiti. Zasto? Zato sto oni nemaju lojalnost prema CG i cine sve da joj naskode. I, da je, konacno, oburdaju? No, kako razumijeti Ranka ili Abazovica, koji tvrde da su lojalni CG? Cini se da oni, ustvari, i ne znaju vrijednost lojalnosti - jer bi onda morali da znaju i cijenu izdaje? A oni je ocito ne znaju, jer su im najbolji prijatelji (DF) – arhi-neprijatelji CG. Zasto je to tako? Mozda je ideja prave (“cojske i sojske”) CG tesko ostvarljiva? Zahtjeva intelektulano postenje i stalne zrtve. Posebno svojeg ega. Sto posebno dira nase politicke “narcise” Ranka, Lekica, Becica, Dritana, itd. “Ubi nas prejaka (politicka) sujeta” i glupost opozicije?
Mrbeen

04. 08. 2017 - 12:40

Molim te definisi sta za tebe predstavlja ljubav prema Crnoj Gori. Pusti demagogiju i budi iskren i prema nama i prema sebi. OK
danilo s.

04. 08. 2017 - 16:37

Mebeen. Ako moram da obajsnjavam sto je ljubav - odustajem. Ljubav se ne objasnjava. Do nje (kao i do istine) nema puteva. Svako mora da pronadje svoj put. Sto se demagogije tice - kontaktirajte g. Becica. On je velemajstor.
Mrbeen

04. 08. 2017 - 18:52

Znao sam. Ne morate naravno. Ali ta vaša ljubav prema državi ima miris i ukus ala Marović. A što se tiče Bečića i pored Bečića....pogriješili ste adresu..mene niko , ali baš niko, ne može da instruiše i uči. Jedno se nadam, da će u ovoj državi biti sve više slobodoumnih i ljudi neopterećenih dnevnom politikom i politikanstvom, već oprerećenih mišlju kako bolje i kako dalje. Sebe ste stavili u taj koš, ja obora nemam ..niti ga želim Gospodine Danilo.s
Mrbeen

04. 08. 2017 - 19:24

I da završim. Danilo, previše ste opterećeni Bečićem. Samo ga reklamirate na portalu. Previše. Opsesija ?
danilo s.

05. 08. 2017 - 05:50

Mrbeen, Drago mi je da (sve?) znate. Zasto ste me onda pitali? Naravno, na vase insinuacije i proizvoljne ocjene takodje ne zelim da odgovaram. Vi znate zasto? Ipak, ima nesto sto dijelimo (ako ste iskreni) a to je da oboje razmisljamo o tome "kako bolje i kako dalje"? Cini mi se da ne mozemo dalje, ako nemamo jasnih ciljeva pred nama - i strategije. Doduse, nijesam siguran da li dijelimo isti cilj - bolja CG? Ne mozemo bolje - ako ne znamo sto je bilo lose - i sada je? U to se uklapa i moja kritika Becica, jer je njegova politika velika opasnost po CG, a to on vjesto (za sada) krije. Mora se izvesti na cistinu njegova demagogija i populizam. Jer on je nasa "Kellyanne Conway". Nikada ne odgovora na ono sto ga pitate. Odnosno, daje odgovor na ono sto ga ne pitate - a sto on zeli da cujete? A to su neprestano ponavljane populisticke fraze. Tako da - ako je moja kritika njegova reklama - neka bude tako. Sto se opsesije tice - pogledajte se katkada u zrcalo ("Thou art the man").
Beranac26020

04. 08. 2017 - 12:46

Svi nevaljaju samo valja DPS.Nista novo od Danila s.
danilo s.

04. 08. 2017 - 16:40

Beranac26020 - Mala ispravka vase tvrdnje - samo oni koji rade protiv svoje domovine ne valjaju.
KARA RADUSIN

04. 08. 2017 - 11:31

Drasko nemoj otpustit ovog administratora koji je poslije tri hiljade mojih komentara na vasu pisaniju pustio jedan jedini komentar.A nakon sto ste ga vi licno uocili uslijedilo je brisanja.Ovo sve govori.Ali ne cete me uplasiti sigurno nastavljam borbu ka slobodi Crne Gore.
Savjet

04. 08. 2017 - 13:17

"ne cete"="necete" Citaj ponesto, gladaj strane filmove, putuj ponegdje da ne ostanes vjecito tvrdoglavi provincijalni cuk koji ignorise fakte i logiku
Administrator PA

04. 08. 2017 - 15:46

Poštovani Kara Radusin, kada god koristite neprimjerene izraze, vi ili bilo koji drugi mentator, takvi sadržaji neće biti puštani. Dežurni administrator Portala Analitika
Mrbeen

04. 08. 2017 - 18:54

Malo je neprimjeren izraz * puštani* nisu vezani, zarobljeni pa da bi bili puštani. Bolje zvuči * objavljeni* i pravilnije :)
Gaslightning

04. 08. 2017 - 15:43

To sto lazu i znaju da svi znaju da lazu jeste posljedica nezrelosti, provincijalizma, neprofesionalnosti. Pravila, cinjenice i logika jesu temelji razvijenih zemalja. Ne mogu sastaviti dva konzistentna ili logicna stava. A svima je retorika slicna od Ranja do Pipuna. Sastao se Pence sa njima i to bjese dovoljno za proglasenje njihove pobjede: "DPS-u odzvonilo". Pence ih pozva da postuju demokratsku instituciju Parlamenta a oni odbise. Dakle i dalje su fikcije ispred konkretnih tangentnih stvari. Juce su podrzavali proruski DF, a danas se pozivaju na autoritet US. Glavni argument za ponavljanje izbora (prema Ranju) jeste neuspjeli putch. Pence im je ponovio da je taj pokusaj apsolutno autentican.Medjutim oni i dalje traze ponavljanje izbora i nastavljaju bojkotovanje skupstine.
^^^

04. 08. 2017 - 18:51

Njih (primitivce/polutane) je "laz sacuvala" bre. Najmocnije srBsko (ne sprsko) oruzje! Siguran sam da znate da ima dosta normalnih Srba (i u CG a da ne pricamo o ogromnoj vecini u Srbiji) koji se stide od ovih primitivaca i koji bi najradije da su oni na nekom drugom kraju planete jer su bas ti primitivci i polutani odgovorni za SVU nesrecu sto je zadesila Srbiju i srpski narod. Ali na zalost, normalni ljudi, iako su u vecini, ne mogu nista ovoj agresivnoj bandi koja tlaci normalne ljude i gura Srbiju u jos jedan mrak.
danilo s.

05. 08. 2017 - 05:57

Podrska komentarima - vasem i Gaslightning. Ohrabruju. Naravno da ima mnogo Srba koji nijesu optereceni klero-nacionalizmom i koji su sposobni da razmisljaju slicno vama. Mislim da je vrijeme da se oslobodimo tih istorijskih tema koje nam se stalno namecu i da pokusamo da sjednemo za sto i da razgovramo kuda - i kako bolje?
stripovi & trikovi

04. 08. 2017 - 15:54

Očito je da POZICIONO I OPOZICIONO kopaju rovovi a Iishod postaje zanimljiv -kladioničarski nikad nezvjesnije kvote.Uobičajeno ameri malo zatalasaju I odu u svoju mirnu luku.
Bajro

05. 08. 2017 - 00:18

Ode Pens, a nama isto. Kao I da nije bio.
pojasnjenje molimo

05. 08. 2017 - 02:16

A sto si ocekivao Bajro (ili Nemanja) ? Da udjeli koju desetinu miliona prosjacima? Ili da sagradi na brzinu nekoliko hotela. A gdje si zivio do sad? Jesi li ti citao vijesti o diplomatskim posjetama? Jesi. I? Sto su posjetioci ostavljali u posjecenoj zemlji da bi nekom lokalnom polupismenom Bajru ili Nemanji udovoljili ?
danilo s.

05. 08. 2017 - 05:59

Bjaro, I uvjek ce biti isto. Sa vasim umom.
A jado ne moj..

05. 08. 2017 - 17:56

..kakav bi to bio supermen da se spoje Bjarov um i danilov nos...upri i ubrani Gospode bože...
Leptir

06. 08. 2017 - 19:28

Sada, kad je DPS sredio stvari u državi, trebalo bi da pređe u opoziciju. Ako dobro shvatam, to je jedino nesređeno u Crnoj Gori. Trud na dobijanju ruske podrške se već isplatio. Trenutno imamo više ruskih nego američkih turista.
Novi komentar