Djevojčica rođena sa HIV-om živi normalno bez ljekova

Djevojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez ljekova, pošto je dobijala terapiju u prvih nekoliko mjeseci poslije rođenja.
Objavljeno: 04. 08. 2017 - 13:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Takvi slučajevi liječenja virusa bez terapije su veoma rijetki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj zabilježen kod djece, naveli su u Parizu naučnici na međunarodnoj konferenciji o sidi.

-Taj novi slučaj nam uliva nadu da će u budućnosti neka seropozitvna djeca biti rasterećena doživotnog liječenja – rekao je Entoni Fejusaj, direktor američkog Instituta za infektivne bolesti i autor studije.

Prema njegovim riječima, moguć je recidiv kao kod svake bolesti, ali posljednji slučaj daje nadu u dugotrajnost dobrog zdravlja bez terapije.

Djevojčica je deset mjeseci primala klasiču terapiju protvi virusa HIV-a. Poslije skoro devet godina, virus je i dalje “uspavan” iako djevojčica ne prima terapiju.

To nije riječ o izlječenju, jer je HIV i dalje prisutan, ali je virus oslabljen i ne može da se razmnožava niti da se prenosi i to bez terapije. Pacijenti zaraženi tim virusom obično moraju doživotno i svakodnevno da primaju terapiju da bi postigli taj efekat. (n1)

Komentari: 0

Novi komentar