Manjak sna stvarno utiče na vaš struk

Brže starenje ćelija, slabije pamćenje, oštećenje neurona - samo su neke od zdravstvenih posljedica nedovoljnog sna. A tom popisu može da se doda i - širi struk.
Objavljeno: 05. 08. 2017 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je, naime, zaključak novog istraživanja koje je pokazalo da osobe koje noću spavaju samo šest sati imaju u prosjeku tri centrimetra veći opseg struka od onih koji spavaju od sedam do devet sati. U čemu je problem? Grupa naučnika sa univerziteta u Lidsu smatra da manjak sna remeti hemijski balans našeg metabolizma i utiče na sposobnost organizma da održava zdravu težinu.

- Naše rezultate treba dodati sve većem broju dokaza da kratak san pridonosi metaboličkim bolestima poput gojaznosti - objavili su u časopisu Plos One.

Oni su istražili podatke 1.615 odraslih Britanaca koji su vodili dnevnike o tome koliko spavaju, što jedu, kolika im je težina, krvni pritisak i opseg struka. Osim što im je struk širi, oni koji manje spavaju su i teži. Svaki dodatni sat spavanja između šest i devet sati smanjio je tjelesnu težinu za 0,46 kilograma.

Istraživanje je pokazalo da osobe s manje sna imaju niži nivo „dobrog“ HDL holesterola, odgovornog za uklanjanje onog štetnog iz krvi. Ukupno, mnogo je dokaza da je po zdravlje bolje spavati više od šest sati, a je li savršena mjera sedam, osam ili devet sati, to, kažu naučnici, zavisi o pojedinca.

Izvor i foto: N1 Info/Pixabay

Komentari: 0

Novi komentar