MFF: Gran pri za "Slavu", nagrada "Milan Žmukić" za Mimu Karadžića

Gran pri 31. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival, Velika zlatna mimoza, kao i Zlatna mimoza za najbolji scenario, pripala je filmu „Slava“ (Glory) u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.
Objavljeno: 07. 08. 2017 - 12:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

To je odlučio žiri na čijem je čelu bio Milčo Mančevski, a članovi su bili Nataša Ninković, Ines Tanović, Zrinko Ogresta i Ivan Salatić, u čijem obrazloženju se navodi da je riječ o „tragikomičoj priči sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove“, dok publiku u isto vrijeme „konstantno iznenađuje preokretima u priči“.

Isti film dobio je i nagradu Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja - FEDEORA, prema odluci žirija koji su činili Zlatko Vidačković, Dubravka Lakić i Vuk Perović.

- Autori inspirisani stvarnim događajima vješto i uvjerljivo realistično kroz prizmu crnog humora, uz upecatljiva glumačka ostvarenja, daju uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterećenog korupcijom. „Slava“ je film o sumornoj današnjici u kojoj pošten čovjek uvjerljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije - navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film festival „Milan Žmukić“ dobio je glumac i producent Milutin Mima Karadžić, dok je nagrada publike pripala filmu „Biser Bojane“ u režiji Milana Karadžića, koji je zavrijedio prosječnu ocjenu 4,76.

Zlatna mimoza za režiju pripala je rediteljki Hani Jušić za film „Ne gledaj mi u pijat“ koji je, kako se navodi, „suverena i suptilna orkestracija svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma“.

- Žiri je Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodijelio glumačkom ansamblu filma „Muškarci ne plaču“ za ubjedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu. Ovom nagradom odaje se priznanje i jednoj posebnoj glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca - Ermin Bravo, Borisu Isakoviću, Leonu Lučevu, Emiru Hadžihafisbegoviću i Borisu Leru. Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri zvanične takmičarske selekcije dodjeljuje Margiti Goševoj za ulogu u filmu „Glory“ za slojevito i uvjerljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrijednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom. Zlatnu mimozu za kameru žiri dodjeljuje grčkom filmu „Toplotni udar“ za uspješno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog ljeta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika –saopštio je žiri.

Na sjednici žirija selekcije Kino Orjen čiji je predsjednik bio Đorđe Milosavljević, a članovi Sunčica Unevska i Stefan Bošković, odlučeno je da Nagrada Živko Nikolić za najbolji film pripadne reditelju Neviju Marasoviću za ostvarenje „Goran“.

- To je rijedak i poseban u kinematografijama regiona. On smjelo zaobilazi ustaljeni istorijski- politički-ideološki okvir u kome nastaju ovdašnji filmovi, te pravi hrabar žanrovsko/stilski iskorak, ukazujući na pravac u kojem bi u budućnosti mogli da nastanu neki novi, svježi i drugačiji filmovi sa ovih prostora – istakli su članovi žirija.

U selekciji dokumentarnog filma, žirij koji su činili predsjendik Joanis Potos i članovi Stefan Malešević i Gojko Berkuljan odlučio je da Grand Prix - Zlatna mimoza dodjeljuje se najmlađoj rediteljki u selekciji - Zofiji Kovalevskoj, za film „Bliske veze“, koji „svojim suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija“. Nagrada žirija za 2017. godinu dodjeljuje se Luki Popadiću za, kao se navodi, „inovativan portret života i rada pjevača tradicionalne muzike u filmu Ringišpil, kroz smjelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u zamku romantizacije, tipičnu za datu temu“.

- Specijalno priznanje dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodjeljuje se filmu „Granice“ Damjana Kozolea, za drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize, koji izbjegava eksplicitnost i pretjerano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava djelić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli – stoji u obrazloženju žirija.

Konačno, u selekciji studentskog filma, žiri na čelu sa Natašom Damnjanović, kojeg su još činile Tina Šmalcelj i Dragana Baćović, odlučio je da Zlatnu mimozu za najbolji studentski film dodijeli filmu „Anna“, rediteljke Or Sinai „za spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama“. Specijalno priznanje žirija u ovoj selekciji dodjeljuje se filmu „Nebo“ u režiji Juša Premova, „za poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života“. Isto priznanje otišlo je u ruke reditelja Nikole Vučinića za filmu „Žeđ“ zbog, kako se navodi, „rediteljskog potencijala koji je vidljiv kroz cijeli film i vještu primjenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju“.

Komentari: 0

Novi komentar