Ne ostavljajte bočicu s vodom u autu - može izazvati požar

Baterijski tehničar Dioni Amuchastegui sjedio je u autu i jeo ručak. Odjednom je osjetio miris dima. Sjedište na kojem je stajala bočica zapalilo se...
Objavljeno: 07. 08. 2017 - 13:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Većina ljudi sa sobom će ljeti nositi bočicu vode i pri izlasku iz auta, ostaviti je tamo. No to može itekako biti opasno. 

Iako se to na prvu čini nelogičnim jer je voda u bočici, stvar je u okruglom dizajnu, piše Reader's Digest. Bočica s vodom je poput povećavajućeg stakla, a voda u njoj sadrži svjetlost i toplinu zagrijanu do određene tačke. Tačka na sjedištu na koju su zraci sunca fokusirani može se užariti do tačke paljenja, dovoljno da materijal sjedišta počne goriti. 

Baterijskom tehničaru Dioniu Amuchasteguiu upravo se to dogodilo. Snimio je i film pokazujući kako. 

Sjedio je u parkiranom autu i jeo ručak. Odjednom je primijetio dim. Kad se zagledao shvatio je da se tačno ispod bočice vode počeo razvijati plamen. 

- Bilo je dovoljno vruće da izgori sjedište- ispričao je. Nije mogao vjerovati da se to dogodilo pa je to napravio još jednom. Sjedište mu je izgorilo na dva mjesta. No sva sreća, prvi put je to primijetio prije nego je nastala ikakva ozbiljnija šteta. 

Iako bočice vode uopšte ne bi trebalo ponovo puniti vodom zbog otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu, ako ih već morate ostaviti u autu, onda je najbolje staviti ih ispod sjedišta, gdje su daleko od sunca. 

 <

Komentari: 0

Novi komentar