KotorArt DBDM: Najpoznatiji džez pijanisti regiona dolaze u Kotor

Na ovogodišnjim 16. KotorArt Don Brankovim danima muzike ove godine dolaze neka od najpoznatijih džez pijanističkih imena regiona: Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić, koji će na festivalu nastupiti tokom avgusta.
Objavljeno: 07. 08. 2017 - 16:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Džez pijanista Bojan Zulfikarpašić biće pratnja Amiri Medunjanin na koncertu 11. avgusta na kotorskoj Ljetnjoj pozornici. Ovaj umjetnik, koji je svjetsku karijeru izgradio u Parizu, školovao se u Mičigenu, a džez kombinuje s tradicionalnom muzikom Balkana. Objavio je više albuma, nastupio na više od hiljadu koncerata, te bio na najpoznatijim džez festivalima kao što su Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival... Od 2002. nosilac je fracnuske titule Vitez reda umjetnosti i književnosti, te nagrade Đango Rajnhart koju dodjeljuje Francuska džez akademije.

U završnici ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta na Ljetnjoj pozornici nastupiće dvojica džez pijanista - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov, obojica iz poznatih muzičkih porodica, čiji su roditelji obilježili popularnu i džez scenu nekadašnje Jugoslavije. Hadžimanov se školovao na Koledžu za muziku „Berkli“, te sarađivao s umjetnicima kao što su Garison, Pekam, Dženkins, Garson i Dieng, autor je muzike za više filmova i poznat je po kombinovanju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih muzičkih stilova. Matija Dedić završio je Džez akademiju u Gracu, a usavršavao se kod Tejlora, Gelpera, Dobinsa i Harisa. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, te u SAD, ostvarajući zapažene nastupe s džez muzičarima. Snimio je više albuma, a posljednja dva objavio je početkom ove godine.

Komentari: 0

Novi komentar