Kotoranin ubio zaštićenu kornjaču?

Na Fejsbuk stranici „Stop krivolovu“ ju- če je objavljena fotografija ronioca sa trozupcem koji je, kako se vjeruje, ubio morsku kornjaču, jer se vidi krv. Policija je identifikovala „lovca“ i kako je Pobjedi saopšteno iz kotorskog Centra bezbjednosti, saslušan je Kotoranin M. M (24).
Objavljeno: 08. 08. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Od njega je po nalogu državnog tužioca uzeta izjava o okolnostima događaja, nakon čega su spisi predati tužiocu radi kvalifikacije djela – naveo je naš sagovornik. Fotografija Morska kornjača zaštićena je vrsta, a iz inspekcije su najavili da će danas podnijeti krivičnu prijavu. Ispod objavljene fotografije na Fejsbuku, između ostalog piše:

- Da li je komentar potreban? I kako prokomentarisati ovako nešto??? Još jedan u nizu šamara nama, kao ljubiteljima prirode, svima koji su svjedočili ovome, kao i državi, jer ovo će uz već poznate modele devastacije Jadrana, nanovo ocrniti našu i ovako ne prelijepu sliku koja reflektuje odnos prema moru i životu u njemu! Svijest i savjest... dok se tu ne upale neke lampice, bojimo se da nam je mrak pored „ovakvih“ neminovan - navedeno je na Fejsbuk stranici. Oni su apelovali na nadležne da se utvrdi ko je osoba sa fotografije i procesuira. Direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru Mirko Đurović kazao je za Portal RTCG, da je ta institucija informisana o slučaju mrtve morske kornjače, te da je već obaviještena nadležna inspekcija. - Krivicu će da utvrde nadležni - kazao je Đurović. Iz Instituta su prošle sedmice saopštili da imaju više dojava da je u Bokokotorskom zalivu primijećena najmanje jedna morska kornjača.

Apel

- Prema podacima iz literature, kao i iz kontakata sa kolegama koji se bave ovim morskim vrstama u drugim zemljama regiona, ovi gmizavci u normalnim uslovima ne napadaju čovjeka. Ipak, prošlog ljeta se u našem zalivu desila čudna situacija da je kornjača ugrizla nekoliko kupača. Srećom, kornjače nemaju zube, pa nije došlo do krvarenja, ali su bile evidentne povrede u vidu modrica i nagnječenja – naveli su oni ranije. Đurović je i juče apelovao na građane da ne uznemiravaju morske kornjače, koje su zaštićena vrsta, i istakao da im je naš zaliv samo usputna stanica. Morske kornjače su zaštićene životinje prema rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta, kao i prema nekoliko međunarodnih konvencija čija je potpisnica i Crna Gora. Prema ovoj legislativi, zabranjeno je njihovo hvatanje, uznemiravanje i ubijanje. (Pobjeda)

Komentari: 3

Anglo saksonski

08. 08. 2017 - 07:05

Ovo moze samo da uradi jedan AUTOKTONI ,,AUSTROUGARIN " nebi me zacudilo da ovaj primjer nije zavrsijo na trpezama nekih ,,DUVACA ŽARA,,
Prust

08. 08. 2017 - 07:52

Nema opravdanja za ovakav cin lokalnog manijaka,ta igranka ce ga kostati par hiljada eura ili makar mjesec dana u hotelu zvani Spuz.Sada da vidimo sta ce uraditi tuzilastvo i da li ce zastiti prirodni okolis Crne Gore!!!!
Bukovik

08. 08. 2017 - 09:59

Sramota! Velika junačina da ubija iz nekog bolestnog zadovoljstva nedužnu kornjaču! I još se hvali sa slikama!!! Bruka!
Novi komentar