Ljajić: Rješenje problema sa taksama za dva do tri dana

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić očekuje da će za dva do tri dana biti riješen problem sa taksama na uvoz voća i povrća koje je Hrvatska uvećala 22 puta za zemlje koje nisu članice Evropske unije i dodao da nikome ne odgovara zaoštravanje situacije.
Objavljeno: 09. 08. 2017 - 10:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nikome ne odgovara ovo zaoštravanje i da ova situacija traje dugo, jer od trgovinskog rata se na kraju broji samo šteta i tu niko ne može da profitira", rekao je Ljajić za TV Pink.

Ministar je kazao da su kontramjere "posljednja nužna akcija koju će preduzeti" i dodao da je već počeo da se sprovodi inspekcijski nadzor koji je povećan u odnosu na neku normalnu situaciju, jer se tako želi da pokaže da su uvedene hrvatske mjere besmislene.

Ljajić je pozitivno ocijenio izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da očekuje da će se rješenje pronaći još ove nedjelje.

Ministar je dodao da će Srbija insistirtati da kontrola ne budu po vrsti voća i povrća, nego po kamionu i da će tražiti da se te cijene ujednače sa cijenama zemalja Evropske unije i zemalja u regionu.

"Evropska komisija će sigurno zahtijevati od svake zemlje da te cijene budu istovetne, bila to članica ili kandidat", kazao je Ljajić i dodao da su "svi u Evropskoj komisiju kazali da mjere Hrvatske krše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Izvor: N1

Foto: ANADOLIJA/Mustafa Öztürk

Komentari: 0

Novi komentar