Er Srbija zabranila autističnom dječaku da uđe u avion

Autističnom Vidu Antiću (11) nije bilo dozvoljeno da se 6. avgusta ukrca u avion kompanije Er Srbija do Tivta, “da ne bi uznemirio ostale putnike”, tvrdi njegov otac istoričar Čedomir Antić.
Objavljeno: 09. 08. 2017 - 14:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je Antić rekao Večernjim novostima, njegov sin nije otputovao na more, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, ljekar i menadžerka leta procijenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

Antić će zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih gradjana Srbije, podnijeti tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne avio-kompanije.

Vid Antić je već tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.

“Tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje djece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične djece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta”, ispričao je Antić.

Ubrzo nakon toga, prišla im je supervizorka i pitala da li djete prvi put leti i ima li strah od letenja.

“Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta letio bez problema. Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog ljekara”, rekao je Antić.

Ljekar medicine rada im je rekao da djete mora da bude “psihijatrijski pripremljeno”. Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je prije leta trebalo da popije lijekove za smirenje.

“Da, mnoge autistične osobe primaju lijekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju djeci u razvoju bez velike nevolje”, objasnio je Antić i dodao da dječak ni u “najtežim godinama” nikada nije pio ljekove za smirenje.

“Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu djecu koja tokom leta plaču. Ljekar, ipak, ostaje pri svome, a u izvještaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: ‘Rekli su mi da djete ima autizam’. Doktor ovim praktično potvrđuje da djete nije pregledao”, naveo je otac dječaka.

Iz Kompanije “Er Srbija” naveli su da žale zbog neprijatnosti kroz koju je prošla beogradska porodica, ali su naveli da je odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion donijeta pošto je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let.

“Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbjednost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda ljekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procjene doktora, obavjestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao avio-kompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima”, ukazano je u odgovoru nacionalnog avioprevoznika.

Iz aerodroma “Nikola Tesla” tvrde da otpremu putnika na svim letovima avio-kompanije “Er Srbija”,  obavlja “Er Srbija graund servisis”.

“Svaki avio-prevoznik koji saobraća sa surčinskog aerodroma, u skladu sa svojim internim procedurama, ima pravo donošenja odluka o ulasku putnika u vazduhoplov i prijema putnika na let, koje nisu u domenu rada Aerodroma “Nikola Tesla”, navedeno je u odgovoru aerodroma.

IZVOR: Beta

 

Komentari: 4

Žika Guslar

09. 08. 2017 - 14:34

Imamo li u vidu ko je otac djeteta, dobro je da nije Montenegroerlajnz... Dušu bi nam izvadili po medijima, i u Srbiji, a bogami i u Crnoj Gori, i ovako se od Antića mrzitelja svega crnogorskog ne može živjeti!
Ja bih zabranio

09. 08. 2017 - 16:28

Čedomiru, a mali da leti đe god oće.
Losa i žalosna odluka

09. 08. 2017 - 20:58

Ovdje je problem sto dijetetu nijesu dozvolili da udje u avion i putuje do Crne Gore. Kakav je njegov otac, čime se bavi, i koliko zloupotrebljava struku prekrajanjima istorije i lažima o događajima nijesu relevantni za putovanje, na veliku žalost autističnog dječaka.
Nada

10. 08. 2017 - 01:19

"Sv'jet je ovaj tirjan tirjaninu, a kamoli..."
Novi komentar