NTO: Ruskih turista više nego prošle sezone!

Negativni medijski natpisi o turističkoj sezoni u Crnoj Gori i posjeti ruskih turista nijesu tačni, te je u našoj zemlji evidentan porast ruskih turista, čak 14 % više nego prošle godine, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.
Objavljeno: 09. 08. 2017 - 22:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Od početka godine u Crnoj Gori je evidentan  porast broja turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Posebno nas raduje činjenica da smo imali više nego uspješnu predsezonu, ali i to što tokom glavne sezone bilježimo pozitivne rezultate. Za prvih 6 mjeseci u Crnoj Gori je  u kolektivnom smještaju boravilo blizu 349 000 turista (18 % više), a ostvareno je skoro 1 212 000 nocenja,  oko 15 % više u odnosu na isti period prethodne godine. Kada govorimo o ruskom tržištu, prema zvaničnim statističkim podacima u hotelskom smještaju  tokom prvih 6 mjeseci 2017. godine boravilo je blizu 30 000 turista iz Rusije što je za oko 14 % više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju je i više nego učetvorostručen, oni su za prvih 6 mjeseci ostvarili preko 179 000 noćenja”, saopšteno je iz NTO.

I podaci Aerodroma Tivat pokazuju porast broja putnika i aviona iz Rusije, dodaje se.

“Tokom prethodna dva mjeseca (jun i jul) , prema podacima Aerodrom Tivat , biljezi se prosjecan  rast prometa putnika sa ovog tržišta do 22% i rast prometa aviona do 20 %.  Samo tokom prethodne sedmice na Aerodrom Tivat doputovalo je 13.000 putnika iz Rusije, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 68 rotacija što je za 16 % više u odnosu na isti period prethodne godine”, dodaje se.

Pored dobre posjete,  iz godine u godinu bilježi se rast smještajnih kapaciteta i u hotelima i u privatnom smještaju, samo tokom prethodnih godinu ipo dana otvorena su 33 nova hotela, većina visoke kategorije.

“Prema našim informacijama hotelijeri su zadovoljni bukingom i postoji mogućnost da neki od hotela bilježi pad prometa sa nekog tržišta, ali svakako promet jednog ili manjeg broja hotela  ne predstavlja mjerodavan parametar kada govorimo o turističkom prometu na nivou Crne Gore o čemu govore i pomenuti podaci.

I podaci drugih nadležnih institucija graničnih prelaza, nacionalnih parkova za ovih šest mjeseci pokazuju kontinuirani rast  u odnosu na prethodnu godinu.Turistička privreda je ove godine spremno dočekala turističku sezonu sa kvalitetnom pansionskom i vanpansionskom ponudom, lokalne turističke organizacije obogatile su kulturno zabavni program u svojim gradovima, mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina značajno su smanjeni. O tome najbolje govore i podaci turističkog Call centra Nacionalne turističke organizacije koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prethodnu godinu”, dodaju.

I u mnogo jačim  i razvijenijim turističkim sredinama ne postoji turistička sezona koja se realizuje bez ijednog propusta, ali utisci na terenu ukazuju da te negativnosti nijesu alarmantne. 

“U vremenu ekonomiskih recesija velika je borba za što veći dio turističkog kolača. Zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da taj turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju. Zato je i prisutna i izvjesna antipropaganda, medjutim uprkos tome crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svjedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom dijelu godine.  Svaka kampanja, uvijek nađe put do onih koji je u manjoj ili većoj mjeri prihvate. Naše je da se suprastavimo samo na jedan način: istinom i kvalitetom što je najbolje oružje kako bi se minimizirali negativni efekti kampanja.

Zahvaljujuci kvalitetu i raznovrsnosti ponude koja moze zadovoljiti potrebe turista sa različitih trzišta i naše marketing aktivnosti umjerene su na različite ciljne grupe po tržištima. Nova tržišta, prije svega zapadne i sjeverne evrope su naš prioritet i uz aktivnosti koje realizujemo vezano za nove ponude i uz poboljsanje dostupnosti utiču da se struktura turista mijenja iako su još uvijek u špicu sezone dominantni turisti iz regiona i Rusije”, saopšteno je iz NTO.

Marketinške aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih  organizacija usmjerene su na promovisanje naše ponude a u pravcu privlačenja većeg broja turista. Sigurni smo da će i ove godine svi gosti prenijeti lijepe i pozitivne utiske iz Crne Gore što je ujedno i najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju o turističkoj sezoni u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 5

.

10. 08. 2017 - 00:55

Pogledajte clanak na B92 od juce: "Ruski turisti zaobilaze CG". Definitivno, Srbija je bolesna zemlja.
BA

10. 08. 2017 - 07:13

Nemoj da si tako nepravedan prema B92.Pogledaj članak u kojem Dragan Purko Ivančevic hotelijer i poznati crnogorski strucnjak za turizam i bivsi poslanik šta kaze.A kaze da je Rusa ove godine manje za 30 posto.Nije B92 jedni da je tvrdio tako.Budi malo objektivniji-ja.
Vasojevic

10. 08. 2017 - 07:04

Evo 20 godina slusamo da je trista vise u procentima nego ranije.Ne samo Rusa nego uopste.Jeste li ikad culi da je neke sezone bilo manje turista.Nijeste.E sad za 20 godina samo saberite sve te procente, onda bi trebalo da je turista da ne mogu da stanu na jedan kvadratni metar.
MNE

10. 08. 2017 - 07:40

...u kućicu!
Žika Guslar

10. 08. 2017 - 08:50

Vidio sam txt na b92, koji je prenijet iz Večernjih novosti, o tome kako sve zvrji prazno, a Rusa ni za lijek... Međutim, nije tačno! Bratska propaganda, nema nas tu što iznenaditi!
Novi komentar