Barski ljetopis: Slike Marsenić-Vujović, nastupa duo Begić-Janković

Moje istraživanje je počelo od forme kamena na koju sam se i kroz dalji rad fokusirala. Ipak, traganjem i radom na slici počela sam dijalog sa njom, pa i boje dolazile, i malo sam se udaljila od fotografije i kamena i onoga što vizuelno predstavlja, kazala je umjetnica Mirjana Marsenić-Vujović.
Objavljeno: 10. 08. 2017 - 15:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona se sinoć predstavila publici Barskog ljetopisa u Dvorcu kralja Nikole izložbom slika „Utisak prirode“ koju je otvorio selektor likovnog programa mr Milun Lutovac.

Postavku čine odabrani radovi iz pet ciklusa koje je već izlagala u inostranstvu: „Godišnja doba“, „Djetinjstvo“, „Protok vremena: Trenutak sjećanja“, „Prikriveni identitet. Naracija prirode“ i „Putovanje: Sila prirode“. Osim intenzivnih boja, eruptivnosti, astro-arheološke crte, kako je okarakterisao Lutovac, posmatraču pažnju privlači i kontrast između izuzetno velikih i malih formata.

- Nema suštinske razlike između mojih malih i velikih formata. Međutim, imam veću slobodu i više volim velike formate, upravo zbog slobode da se igram bojom, da osjetim taj bljesak, tu energiju kad prsnem vodom, jer je voda isto priroda. Platno je od plute, znači - opet drvo i priroda, tako da volim taj odnos i igru - objasnila je Marsenić-Vujović.

Marija Marsenić-Vujović je završila slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Branislava Sekulića, te specijalističke studije na Školi savremene umjetnosti u Francuskoj. Magistrirala je na cetinjskom FLU u klasi prof. Ratka Odalovića.

Njena izložba u Dvorcu kralja Nikole biće dostupna publici do 25. avgusta.

Muzički program Večernje scene 30. Barskog ljetopisa ulazi u završnicu koncertom dua koji čine akordionista Predrag Janković i violinista Miran Begić, u subotu u sali Dvorca kralja Nikole od 22 časa.

Na programu su djela Johana Sebastijana Baha, Antonija Vivaldija, Antonjina Dvoržaka, Tomaza Albinonija, Franca Šuberta, Astora Pjacole, Borisalva Tamindžića i Nikole Hercigonje.

Miran Begić rođen je u Podgorici, gdje je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi profesora Vilija Ferdinandija. Debi sa Simfonijskim orkestrom RTCG imao je sa 13 godina, izvodeći koncert Feliksa Mendelsona u e-molu. Pohađao je Muzičku akademiju u Podgoriciu klasi prof. Miroslava Rusina, a diplomirao na Cetinju, u klasi prof. Uroša Pešića. Magistarske studije i specijalizaciju iz kamerne muzike završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Pavela Vernjikova i Erika Grinberga. Nastupao je na koncertnim podijumima u Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Austriji, Francuskoj, Engleskoj, Libanu, Bugarskoj, Švedskoj, SAD i Rusiji.

Predrag Janković rođen je u Podgorici, gdje je završio nižu i započeo srednju muzičku školu u klasi Anke Maliković. Srednje muzičko obrazovanje završio je u Kragujevcu u klasi prof. Jelene Grebović i prof. Radomira Tomića, a studije harmonike na Muzičkoj akademiji „Neždanova“ u Odesi u klasi prof. Vladimira Murze. Magistrirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Ukrajine „Petar Iljič Čajkovski“ u Kijevu u klasi prof. Pavela Fenjuka. Pored mnogobrojnih koncerata širom Evrope i svijeta, nastupao je na festivalima u Crnoj Gori: KotorArt, Grad teatar, A tempo, Barski ljetopis, Espressivo. Angažovanje kao profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju za više predmeta vezanih za harmoniku. Predavač je i na majstorskim radionicama za učenike i studente. Osnivač je i direktor Međunarodnog muzičkog festivala za klasičnu harmoniku Harmonika Fest.

Komentari: 0

Novi komentar