GAME OF THRONES, S07E04: Haos su merdevine

Posljednja epizoda gejmotrona dovela je gledaoce do ivice srčanog udara - bez ikakvog pretjerivanja
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Svaka procurjela epizoda serije „Game of Thrones“ je istovremeno izvor najveće radosti i najgore patnje. Jedna čekalica naredne epizode je neočekivano skraćena, ali druga se automatski produžava. Kada je epizoda prosječna, to nije ništa strašno, ali kada je neizdrživo dobra kao četvrta sedme sezone, hvatate sebe kako psujete i hakere i HBO i sebe i sve stare i nove bogove zbog toga što ste posegnuli za gejmotronom. Pa kakav neizdrž od epizode!

U četvrtom nastavku obustavljeni su svi „pametni planovi“. Prva ponosna budala koja je odlučila da demonstrira silu nakon niza gubitaka bila je Deneris. Uprkos savjetima Tiriona i Džona, koji konačno „zna nešto“, Majka je uzjahala jednog od zmajeva, naoružala Dotračane i ustremila se na Džejmijevu vojsku.

 

Vrhunska bitka

Ovo je bila još jedna u nizu vrhunski snimljenih bitki koja tjera dim u pluća i suze na oči, smejštajući gledaoce u srce bojnog polja. Međutim, od ostalih je odvaja potpuna nemogućnost da se odlučite za koga navijate i nevjerovatna količina emocija zbog samog prisustva određenih likova na licu mjesta. Na primjer, Tirion koji gleda Deneris, onu zbog koje je napustio porodicu, kako pretvara u prah njegove nekadašnje ljude među kojima je brat Džejmi – jedina osoba koja ga je ikada voljela.

Koliko god navijali za Deneris u ovoj epizodi, teško je oteti se utisku kako je pred vama bipolarna osoba. Navijate za „dobru djevojku“ u njoj, a ne za još jednu egomanijačku imperatorku koja će spaliti sve samo da bude po njenom. Ko o čemu, Deneris o klečanju ili pretvaranju Vesterosa u prah... Čak je toliko bezobrazna da kaže Džonu, nakon što joj je pokazao pećinske crteže Djece šume koji dokazuju postojanje Bijelih hodača i nepohodnost zajedničke borbe, kako mora da klekne i prizna je, ako mu nije važniji ponos od života njegovog naroda! Gleda majmun sebe u zrcalo... Odista.

 

Bron i zmaj

Međutim, bez obzira na Denerisinu iritantnu furioznost, prvi duži boravak zmaja na bojnom polju izazvao je erupciju djetinje radosti fanova gejmotrona svih navijačkih predispozicija. Posebnu draž donijelo je strahovanje za život naizgled nepovredive aždaje, kada je u igru upao sjajni Bron sa džinovskim samostrijelom. Njegova jurnjava sa Dotračaninom, naročito scena kada kida nogu njegovog konja, dovela je gledaoce na ivicu srčanog udara. Bez pretjerivanja!

Nemogućnost navijanja za bilo koju stranu kulminirala je u finišu kada se Džejmi budalasto ustremio ka Deneris i povrijeđenom zmaju. I taman kada je uslijedio sekund olakšanja i Bron spasio Džejmija od bljuvanja vatre, zakotrljala se odjavna špica. Prokleti bili - opet ste nas uradili kao vcao.

03-dzejmi-i-bron

Osim bitke, najbolje momente epizode obezbijedio je Arjin konačni povratak kući. Možda je neko očekivao ludilo od emocija poslije tolikog vremena i gubitaka, ali ujedinjenje Starkovihnije moglo da bude ni bolje ni drugačije. Sansa je konačno sazrela i zavrijedila prezime Stark, samo što nema sa kim da ga dijeli. Džon nikada nije bio, niti će biti Stark. Bren je sada Trooki Gavran, a Arja Djevojčica Koja Nema Ime. Zato nije ni čudo što je Sansin izraz lica dok je gledala Arju kako mačuje sa Brijenom bio gotovo ljubomoran. Ponovo je sama, uprkos tome što je prešla dug put do samospoznanja. Ipak je Brenov i Arjin bio mnogo teži. I povratka više nema.

 

Gavran i Maloprstić

Izuzetno sitan ali ekstemno bitan detalj epizode bio je Maloprstićev razgovor sa Brenom. Dosadašnje epizode posljednje sezone pune su referenci na početak serijala, a jedna rečenica koju izgovara Bren jeste jedna od najboljih do sada. Maloprstić pokušava da pridobije Brena na lažnu empatiju. Međutim, ne odgovara mu krhki dječak kog je nekada znao, već Trooki Gavran.

02-bren-arja-i-sansa

Gavran kaže: „Haos su merdevine.“Maloprstićevo lice gubi boju. Kako je Bren mogao da zna dio riječi koje je Maloprstić rekao Viserisu veoma davno, u utrobi Kraljeve Luke, gdje ih niko nije mogao čuti? Lord Bejliš sada zna da pred sobom ima veoma neobičnog (ne)prijatelja, jedinog koji ga može pobijediti u penjanju merdevinama – uprkos mrtvim nogama, zato što ljestvice njemu ništa ne znače.

Kamo sreće da u narednim epizodama vidimo da merdevine ne znače toliko ni Majci Zmajeva. Za sada izgleda kao da je ništa ne može uvjeriti da ne treba da bude pomahnitala imperatorka – osim možda smrti jednog od zmajeva. Ili njihovo klanjanje Ocu. Da – znate vi vrlo dobro na koga mislimo. M. I.

 

FOTO: hindustantimes.com / screenshot / mirror.co.uk

 

 

 

Komentari: 1

Heisenberg

12. 08. 2017 - 21:37

"Prokleti bili, opet ste nas uradili kao vcao" ahaha bravo, sit se ismijah :)
Novi komentar