Apelacioni sud potvrdio: Jablanu 10 godina robije

Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je Predrag Jablan (47) osudjen na 10 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 10:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Apelacioni sud potvrdio je danas presudu kojom je Predrag Jablan osudjen na 10 godina zatvora zbog ubistva Rajka Micunovica 29. Decembra 2014. godine zbog ubistva Rajka Mićunovića u prekoračenju nužne odbrane. 

Podsjetimo prema navodima optužnice, Jablan je nakon svađe, u svom stanu ubio Mićunovića, zadajući mu 25 uboda nožem.

“Jablan je kritičnom prilikom, odbijajući protivpravni napad, u svom stanu u prekoračenju granica nužne odbrane i bitno smanjene uračunljivosti usmrtio oštećenog”, saopštio je tada sudija Vladimir Novović, koji je dodao da imajući u vidu sve okolnosti, sud smatra da je protivpravni napad mogao biti odbijen na mnogo blaži način.

Tokom suđenja Jablan je govorio da nije planirao ubistvo prvog komšije Rajka Mićunovića i da je potegao nož u samoodbrani. 

- Uvrijeđen sam optužnicom jer nijesam planirao niti sam počinio ubistvo kako je to tužilac predstavio. Smatrao sam da imam pravo da se branim jer da to nijesam učinio, on bi ubio mene. Osim toga, bio sam Optuženi tvrdi da je žrtvi nanio četiri povrede, a ne 25 u svom stanu – kazao je optuženi Jablan. Naveo je i da sa Mićunovićem nije bio u dobrim odnosima dugi niz godina i da su nesuglasice oko garaže i neprimjerenog ponašanja rješavali preko suda. Optuženi je ispričao da je tog jutra sa balkona vidio Mićunovića sa Brankom Borozanom kako se smiju i čiste oko svojih auta snijeg koji je te noći napadao.- Sa balkona sam kazao „neće moći to tako, moraću uzeti lopatu da bih oslobodio auto“. Čuo sam da su rekli „što će ovaj probisvjet sa nama“. Potom sam ušao u kuću – kazao je optuženi. Prema riječima Jablana, poslije nekog vremena, Mićunović i njegova supruga Dara zvonili su na ulaznim vratima njegovog stana. Kako je optuženi ispričao, oni su sa sobom nosili metlu za čišćenje snijega jer su se vjerovatno vraćali iz garaže.

- Na moje pitanje „što trebate“ Mićunović mi je rekao „znaš t dobro što ćemo mi“ i počeo da me udara metlom po glavi i stomaku. Uhvatio sam metlu i počeli smo da se čupamo oko nje. Kada sam skoro uzeo metlu vidio sam da je iz džepa od jakne izvadio nož i krenuo prema meni – naveo je Jablan. On je pojasnio da je u strahu da će ga Mićunović ubiti bacio metlu i povlaćeči se unazad ušao u kuhinju gdje je uzeo tucanj za meso koji mu je bio najbliži. 

- Okrenuo sam se i vidio da su Mićunović i njegova supruga ušli za mnom u kuhinju. Osjetio sam dva uboda u lijevu podlakticu. Počela je da me hvata nesvjestica. Odlučio sam da se borim za život – ispričao je optuženi. Jablan je dodao da je zamahnuo tucnjem prema Mićunoviću a zatim ga udario glavom. - Ispao mu je nož i ja sam ga uzeo. Nanio sam mu tri povrede u lijevo rame. Kada je krenuo na mene ubo sam ga u grudi - naveo je Jablan.

Prvostepenu presudu donio je sudija Viseg suda Vladimiri Novovic.

Komentari: 1

ljuta

12. 08. 2017 - 18:56

SRAMOTA..10 GODINA A OVAJ MU USAO U STAN SA ZENOM DA GA NAPADA....SUDIJO...ZLO CINITI OD ZLA SE BRANITI ....
Novi komentar