URA: Osiromašenim narodom vlast lakše manipuliše

Međunarodni dan siromašnih obilježava se svakog 9. avgusta u godini u cilju skretanja pažnje javnosti da borba protiv siromaštva treba da bude konstantna, a rad na ovoj problematici i pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama kontinuiran. Tačan broj siromašnih građana u Crnoj Gori nije poznat, niti koliko ljudi živi u zoni siromaštva, ali ono što je sigurno je to da je najveći broj siromašnih na sjeveru Crne Gore. Sjever Crne Gore koji je prirodno bogat kraj u potpunosti je devastiran, ističu u barskom Forumu žena Građanskog pokreta URA.
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 14:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni navode da siromaštvo u našoj zemlji može da se prevaziđe tako što će se pripadnicima najugroženijeg dijela populacije omogućiti pristup zapošljavanju, sistemu zdravstvene zaštite, obrazovanju… 

Ističu da su najugroženiji nezaposleni Romi, raseljena lica i penzioneri sa najnižim primanjima.

Forum žena URA iz Bara posjetio je na Međunarodni dan siromašnih jednu romsku porodicu. Porodica živi od socijalne pomoći koja je mala, i onoga što muž proda od starog gvožđa, navodi potpredsjednica Foruma žena URA Bar – Jasminka Todorović.

“Kućica sklepana od dasaka, bez vode. Iako ima završenu skolu, domaćicu kuće Danijelu niko nije htio da zaposli. Nikada nisu prosili. Sva djeca redovno pohađaju školu. Članice Foruma žena URA Bar su se organizovale, prikupile pare i kupile hranu, sve što jednom domaćinstvu treba. Kupile smo slatkiša za djecu i obećale da ovo nije prvi i posljednji put! Obećale smo da ćemo dolaziti redovno, obući malog Nermina, uraditi sve što možemo, prije svega kao ljudi, komšije, sugrađani. Ruku uvijek treba pružiti, ali ne da uzmete, već da date” naglašava Todorovićka.

Ona podsjeća da Građanski pokret URA nudi građanima Crne Gore novu viziju ekonomskog razvoja i početni korak ka rješavanju ovog problema u crnogorskom društvu.

“Trenutno stanje u Crnoj Gori ne može biti gore. Bogati postaju još bogatiji a siromašni jos siromašniji. Sve je manje posla a i to što se nudi podrazumijeva minorne zarade. Vlada i državne institucije štite poslodavce koji eksploatišu radnu snagu“, kaže Jasminka Todorović. 

Dodaje i da se došlo do toga da siromaštvo razara društveno tkivo, onemogućava jednake šanse za obrazovanje u školama i da to, između ostalog, vodi ka kriminalizaciji društva. 

“Došlo se do toga da siromaštvo razara porodice koje su uvijek bile simbol i stub Crne Gore. Siromaštvo je pored korupcije postalo najveći problem u Crnoj Gori. Ono je prije svega  posljedica loše uprave i loše politike vladajuće partije.”, naglasila je ona. 

Todorovićka ističe da siromaštvo ide u prilog trodecenijskoj vlasti jedne partije objašnjavajući da na taj način  manipulišu sa velikim dijelom populacije i zaključuje da će URA uraditi sve da tome stane na put.

Komentari: 1

URA

12. 08. 2017 - 21:15

A đe vam je RAKČEVIĆ-puki siromah-bože sačuvaj oni narod od URE
Novi komentar