Žabljak u julu posjetilo rekordnih 91.730 turista, snabdijevanje vodom besprekorno

Informacije koje ovih dana stižu iz svih turističkih destinacija u Crnoj Gori ukazuju sa velikom izvjesnošću da će 2017. godina biti rekordna po posjeti turista, ali i po prihodima u okviru turističke privrede. Ove činjenice najbolje govore o efektima strategije razvoja turističke privrede koju je Vlada Crne Gore promovisala u prethodnom periodu. Pojačane aktivnosti Vlade na razvoju uslova za turistički razvoj sjevernog regiona Crne Gore, uz konstantno insistiranje na povećanju standarda pružanja usluge u primorskom regionu, dale su očekivane rezultate, saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose s javnošću.
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kada je riječ o Žabljaku rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja bio je preduslov za uspješnu turističku sezonu.

-Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 15. juna 2017. godine usvojila Informaciju o stanju i tehničkim problemima u vodosnabdijevanju na području Opštine Žabljak sa predlogom hitnih mjera za rješavanje problema. Za hitno rješavanje problema vodosnabdijevanja Opštine Žabljak Vlada je tom pirlikom izdvojila 58.000 eura. Sve aktivnosti po zaključku Vlade završene su u do početka sezone, odnosnio čak desetak dana prije zadatih rokova. Vlada je bila jedini finansijer, a Javno preduzeće Regionalni vodovod nosilac aktivnosti. Konkretan rezultat hitnih mjera za rješavanje problema vodosnabdijevanja gradskog područja Žabljaka, na osnovu Zaključka Vlade mjerljiv je ne samo efikasnošću realizovanih aktivnosti dijela prve faze radova, već se ogleda i u povećanju kapaciteta vodovodnog sistema Žabljaka za više 100%, odnosno sa 27 litara u sekundi 57 litara vode u sekundi. Navedeni podaci dokaz su pravovremenosti priprema za očekivanu rekordnu turističku sezonu na Žabljaku, čime je na efikasan način riješen višemjesečni problem nedostatka vode za piće koji je tokom prethodnog perioda opterećivao stanovnike Žabljaka- ističe se u saopštenju. 

Aktivnosti predviđene Programom hitnih mjera, koji je pripremilo JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, sprovedene su u rekordnom roku, za svega 45 dana, čime je omogućeno da turistička sezona 2017. na Žabljaku bude prva u kojoj nema problema sa vodosnabdijevanjem uprkos rekordnoj posjeti turista (91.730) u julu 2017. godine, koja je u odnosu na isti mjesec prethodne godine veća za cijelih 63 odsto. 

-Navedeno dovoljno govori u prilog naporima koje su Opština Žabljak i Vlada Crne Gore uložili u stvaranje infrastrukturnih i drugih pretpostavki za razvoj turizma, pa je efikasna mjera rješavanja pitanja vodosnabdijevanja Žabljaka najbolja potvrda ozbiljnih institucionalnih kapaciteta Crne Gore u smislu kreiranja uslova koji će obezbijediti da i u nastupajućim godinama očekujemo sve veću posjetu turista jednom od najljepših nacionalnih parkova u regionu. Žabljak, dakle, u sušnoj godini u kojoj mnoga izvorišta kubure sa kapacitetom ima besprijekorno snabdijevanje vodom- naglašava se u saopštenju. 

Predsjednik Vlade Duško Marković ukazao je 16. juna na sastanku sa rukovodstvom Opštine na potrebu intenzivnijeg uključivanja lokalne uprave u prevazilaženje izazova snabdijevanja vodom. 

-Aktivnosti na dugoročnom rješavanju pitanja vodosnabdijevanja opštine Žabljak biće nastavljene i u narednom periodu. Vlada Crne Gore će već po završetku turističke sezone, uz svesrdnu pomoć Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije, započeti projekat trajnog rješavanja pitanja vodosnabdijevanja Žabljaka. U toku su pripreme za potpisivanje donacijskog ugovora za prvu fazu radova sa Republikom Slovenijom, nakon čega će se sprovesti tenderska procedura i krenuti sa realizacijom mjera. Projekat, za koji je Direkcija javnih radova izradila tehničku dokumentaciju, vrijedan cca 3.400.000 eura, podrazumijeva rekonstrukciju kompletnog vodovodnog sistema Žabljaka i dovođenje vode za osnježavanje na skijalište „Savin kuk”, sa ciljem unaprjeđenja zimskih turističkih kapaciteta opštine Žabljak- zaključuje se u saopštenju. 

 

Komentari: 0

Novi komentar