Ruski PVO u stanju borbene gotovosti zbog korejske krize

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane na Dalekom istoku dovedeni su u stanje povećane borbene gotovosti zbog napete situacije oko Sjeverne Koreje, saopštio je član Savjeta Federacije Viktor Ozerov.
Objavljeno: 11. 08. 2017 - 16:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Snage PVO i vazdušno-kosmičkih snaga u Dalekoistočnom regionu su ojačane. To što se danas dešava u vezi sa Sjevernom Korejom u nama izaziva osjećaj zabrinutosti i zbog te situacije razumijemo potrebu za dodatnim mjerama kako bi se osigurala naša teritorija", rekao je Ozerov za Sputnjik.

Senator, koji je ranije bio na čelu Odbora Savjeta Federacije za odbranu i bezbjjednost, je naglasio da ruska vojska pažljivo prati događaje na Korejskom poluostrvu, posebno u zonama odakle mogu da budu lansirane rakete. Preduzete su mjere za slučajeve ako sjevernokorejske rakete budu pogrešno navedene, a postoje i drugi zadaci.

"Snage PVO nuklearnog obuzdavanja omogućavaju da se Amerikanci odvrate od daljih odlučnih koraka", objasnio je Ozerov.

Šta će Kina uraditi ako SAD napadnu S. Koreju?

Ako Sjeverna Koreja napadne Sjedinjene Američke Države, Kina treba da ostane neutralna, ali ako SAD napadnu prve i pokušaju da svrgnu sjevernokorejsku vladu, Peking će ih zaustaviti, piše danas kineski državni list "Global tajms".

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Pjongjanga, više puta je pozivala na uzdržanost i mir u ovoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog sjevernokorejskih nuklearnih testova, ali i ponašanjem Južne Koreje i SAD, za koje smatra da podižu tenzije.

"Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti", piše list koji ne predstavlja zvaničnu poziciju vlade, ali iza kojeg stoji Komunistička partija, prenosi Rojters.

Kina, kako se navodi, mora jasno da stavi do znanja da će ako Sjeverna Koreja prva lansira rakete koje prijete američkom tlu, ostati neutralna, ali da, "ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju da zbace sjevernokorejski režim i promjene političku matricu na Korejskom poluostrvu, Kina će ih u tome spriječiti".

Kako se dodaje, Korejsko poluostrvo je mjesto gdje se preklapaju interesi svih strana i nijedna ne bi smjela da ima apsolutnu dominaciju u regionu.

Peking će se "čvrsto oduprijeti bilo kojoj strani koja želi da promjeni status kvo u regionu u kojem su u igri kineski interesi", zaključuje "Global tajms".

Nezadovoljstvo zbog američkog broda

Kina je danas izrazila snažno nezadovoljstvo zbog prisustva američkog razarača "Džon Mekejn" u Južnom Kineskom moru.

Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu je saopštilo da su SAD ozbiljno narušile kineski suverenitet i bezbjednost.

Kina je odlučna u odbrani svog teritorijalnog suvereniteta, poručeno je iz Pekinga, javlja AP.

Navedeno je da je Kina "uočila američki ratni brod, upozorila ga i protjerala".

 

Komentari: 0

Novi komentar