Uvoznici u dogovoru sa proizvođačima odlučuju kad će poskupiti cigarette: Marlboro“ od 2,9 do 3,3 a ,,eva slims“ 2,1 euro

Cigarete su poskupile nakon povećanja akciza do 40 centi po paklici, zavisno od vrste. Kompanije koje se bave uvozom, u dogovoru sa proizvođačima, samostalno donose odluke kada će podići cijene, tako da cigarete pojedinih proizvođača još nijesu poskupile. Izmjene i dopune Zakona o akcizama, na osnovu kojih su poskupile cigarete, počele su da važe od 1. avgusta.
Objavljeno: 12. 08. 2017 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poskupljenje je posljedica povećanja akcize na cigarete sa 24 na 30 eura na 1000 komada cigareta. To će važiti do kraja ove godine, kada se ova specifična akciza povećava na 40 eura. Proporcionalna akciza ostaje na istom nivou od 32 odsto i u naredne tri godine. Specifična akciza na fino rezani duvan povećana je sa 25 eura na 54 eura po kilogramu tog proizvoda.

Cigarete kompanije Filip Moris, čiji je uvoznik kompanija Neregelija poskupile su od četvrtka 40 centi po paklici, tako da se cijene „Marlbora“ zavisno od vrste, kreću od 2,9 do 3,3 eura.

I cigarete kompanije Britiš Amerikan Tabako, čiji je uvoznik za crnogorsko tržište kompanija DMD Delta, poskupiće 40 centi, s tim što će nove cijene tih cigareta važiti od 21. avgusta.

Od ponedjeljka će biti aktivne i nove cijene cigareta kompanije Bulgartabak, čiji je uvoznik kompanija Plus, tako da će po paklici poskupiti od 20 do 30 centi. Paklica „eva slims“ će koštati 2,1 euro i poskupiće 30 centi, „prestiž“ će koštati dva eura, odnosno 20 centi više, dok će „trokadero diamond“ sa 1,7 eura poskupiti na dva eura.

Cigarete kompanije Monus, čiji je uvoznik za crnogorsko tržište takođe preduzeće Plus, će poskupiti od ponedjeljka. Cijena cigareta „fast“ će sa 1,50 eura porasti na 1,80 eura, a „monus slimsa“ sa 1,70 eura na dva eura.

Proizvodi Fabrike duvana Sajevo (drina, code, aura) poskupljuju od 21. avgusta za 30 centi po paklici. Istog dana će poskupiti i proizvodi kompanije Japan Tabako International.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar