Vanredni sastanak EK zbog skandala sa jajima

Evropska komisija (EK), kao izvršni organ Evropske unije (EU), sazvaće vanredni sastanak ministara povodom krize izazvane zbog jaja zagađenih insekticidnom, u nastojanju da okonča “optuživanja i omalovažavanja” zbog ovog skandala, izjavio je komesar EK zadužen za zdravstvo, Vitenis Andriukajitis.
Objavljeno: 12. 08. 2017 - 08:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je za agenciju AFP rekao da želi da Holandija, Belgija i Njemačka prestanu sa razmjenom međusobnih optužbi ko je odgovoran za izazivanje panike zbog fipronila otkrivenog u jajima, hemikalije koja može da bude štetna za ljude.

“Optuživanja i prozivke neće nas dovesti nigdje i želim da to prestane”, rekao je litvanski komesar u odgovoru proslijeđenom e mailom na pitanja francuske agencije.

“Ali, da idemo redom. Naš zajednički zadatak i prioritet je sada stavljanje situacije pod kontrolu, prikupljanje informacija, fokusiranje na analizu i izvlačenje pouke koju treba naučiti kako bismo poboljšali naš sistem i spriječili kriminalne aktivnosti”, rekao je Andriukajitis, prenosi capital.ba.

On je dodao da je ove nedjelje upravo o tome razgovarao s njemačkim, belgijskim i holandskim ministarima.

“Predložio sam održavanje sastanka na visokom nivou nadležnih ministara i predstavnika agencija za bezbjednost hrane svih država članica uključenih u ovaj problem, čim budu na raspolaganju sve činjenice”, rekao je Andriukajitis.

Kontaminirana jaja pronađena su u najmanje jedanaest zemalja EU, otkako je 1. avgusta u javnost procurila ta afera, a milioni jaja i proizvoda na njihovoj bazi povučeni su minulih dana sa polica supermarketa širom Evrope.

Danska je najnovija od brojnih zemalja prijavila da je pogođena ovom aferom, navodeći da je tamo prodato 20 tona zagađenih jaja uvezenih od, kako su naveli, belgijskih dobavljača, prenosi francuska agencija. 

Mina

Komentari: 0

Novi komentar