Letjelica Kasini privodi kraju misiju na Saturnu

Gotovo 20 godina nakon lansiranja, Nasina letjelica Kasini (Cassini) uskoro će završiti svoju misiju do sada najdubljim poniranjem u Saturnovu atmosferu u kojoj će naposljetku izgoreti.
Objavljeno: 12. 08. 2017 - 21:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon šestomjesečnog istraživanja do sada nepoznatih područja, letjelica Kasini uskoro će početi da se spušta u gornje djelove Saturnove atmosfere, nakon čega će u njoj 15. septembra i izgoreti.

Zadnjih mjeseci ona je letjela između Saturnovih prstenova i uz spoljne rubove njegove atmosfere, prvi put u istoriji. Ti manevri bili su preriskantni u ranijim fazama misije jer je moglo doći do oštećenja letjelice.

Pet posljednjih orbita omogućiće naučnicima da vide kako Saturn izgleda sa unutrašnje strane, a dobiće i slike prstenova visoke rezolucije, rekao je naučnik Skot Edington.

"Toliko smo se približili prstenovima i planeti da počinjemo gledati strukturu pojedinih prstenova", rekao je on.

Naučnici su prije nekoliko godina shvatili da će letjelica ostati bez goriva u bliskoj budućnosti. Željeli su da misiju ne samo sigurno privedu kraju nego i pritom da nauče još nešto pa su se odlučili za ovakvo "veliko finale".

Kasini je lansirana 15. oktobra 1997, zajedno sa sondom Huygens. Do Saturna je putovao gotovo sedam godina.

Sondu Huygens sagradila je Evropska svemirska agencija. Kasini ju je 2005. spustio na Titan, jedan od Saturnovih mjeseca koji je jako sličan Zemlji. Time je prvi put otkrivena njegova površina.

"Samo ta misija promjenila je način na koji NASA istražuje gdje bi moglo biti života", rekao je Edington.

Naučnik u penziji Džejms Oberg rekao je da je Kasini pokazala da ima i više nego dovoljno razloga za povratak na Saturn.

 "Kasinijeva uloga na Saturnu bila je da popuni praznine i otkrije nove tajne", rekao je on.

(Hina)

foto: NASA

Komentari: 0

Novi komentar