Podgoričanin sa privremenim tablicama prošao Evropu, a ovdje kažnjen

Podgoričanin V. V. šokirao se kada mu je 7. jula u Podgorici saobraćjana patrola izdala prekršajni nalog nakon što su ga zaustavili u okviru rutinske kontrole i onda mu saopštili da privremene tablice koje je dobio u Holandiji gdje je kupio automobil ovdje ne važe.
Objavljeno: 13. 08. 2017 - 07:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Možete misliti moga šoka. Nekoliko dana ranije prošao sam „pola Evrope“ i niko mi nije pravio problem?! Pošto sam stigao u Crnu Goru automobil sam odmah odovezao na carinjenje u Bar. U povratku iz Bara, 7. jula, zaustavila me patrola i nakon što su pregledali moju dokumentaciju saopštili su mi da sam napravio prekršaj i da u Crnoj Gori ne važe evropska pravila – ogorčen je V. V. Dokumenti Prošao je, kaže, Holandiju, Njemačku, Austriju, Mađarsku i Srbiju i nije doživio nikakve neprijatnosti. Dokumenta koja je imao, zajedno sa privremenim tablicama, u svim tim državama bila su validna. V. V. je automobil vozio kroz Evropu na osnovu ovlašćenja koje su mu izdali u Centru za tehniku, vozila i informacije u Holandiji. U dokumentu piše da sa tim tablicama, odnosno sa tom potvrdom vozilo može da saobraća do 12. jula.

- Sve i da su policajci postupili zakonito zar je u redu da nešto što važi u evropskim zemljamane bude unijeto i u naše zakonodavstvo. Zar ne treba zakone da usklađujemo sa evropskom regulativom – ogorčen je V. V. Pobjedi su iz Uprave policije saopštili da su službenici Centra bezbjednosti Podgorica 7. jula V. V. izdali prekršajni nalog zbog upravljanja vozilom koje nije bilo registrovano.

Prekršajni nalog - Policijski službenici su prilikom izdavanja ovog naloga postupali u skladu sa zakonskim propisima koji važe na našoj teritoriji. S tim u vezi, pojašnjenja radi, članom 286 ZOBSa propisano je: „vozilom registrovanim u drugoj državi na putevima u Crnoj Gori ne može upravljati lice koje ima prebivalište u Crnoj Gori. Izuzetno vozilom registrovanim u drugoj državi može upravljati lice koje ima prebivalište u Crnoj Gori ukoliko ima odobrenboravak u toj državi duži od šest mjeseci ili lice koje upravlja rent a car vozilom“ – naveli su oni.  Istakli su i da V. V. nije prihvatio odgovornost za ovaj prekršaj, što su utvrdili uvidom u registar novčanih kazni.

- Podnio je zahtjev za sudsko odlučivanje. Samim tim V. V. se u sudskom postupku pruža mogućnost za dokazivanje svega što je naveo – zaključili su iz Uprave policije. 

Pobjeda

Komentari: 9

piki

13. 08. 2017 - 08:02

NIJESAM ZNAO ZAOVAJ CLAN ZAKONA ...HM PA ONDA JE LAKO POLICIJI PISAT KAZNE SAMO NEKA STOJI PATROLA KOD AUTO PLACEVA I ETO KAZNI NA OVAJ ČLAN ! p.s. provjerit cu śutra na posao ovaj čl. pa javljam ....
Hajla & Lovcen

13. 08. 2017 - 09:54

Posto zivim na Zapadu od 1989 tacnije u NEMACKU, OVAJ GOSPODIN NIJE SMIJO UOPSTE SA OVIM TABLICAMA DA IZADE IZ ZEMALJA EU , ON TO DOBRO ZNA, NASA POLICIJA CG JE POSTUPILA PROFESIJONALNO KOD OVOG GOSPODINA,
Draško

13. 08. 2017 - 14:30

Bože, Hajla-LOVĆEN kako si pametan?! Ne smije da izađe iz zemalja EU sa col tablama? Ili uopšte sa tablama Holandije? Džaba ti što živiš "u NEMAČKU", možeš tamo živjeti i 100 godina ali uzalud ti je sve, naučiti ništa nećeš! I ne uvlači se policiji koja postupa "PROFESIJONALNO", sramota je.
Ahmed

13. 08. 2017 - 08:19

Potpuno ispravan postupak policije. Vozilo je trebalo da se stavi pod carinskin nadzor dok se ne okonc postupak. Dje bi nam kraj bio kda bismo mogli da vozimo na strane tablice. Nasli bismo neku zemlju u kojoj je reg najjeftinija i tamo bi registrivali.
Aha

13. 08. 2017 - 10:54

Jeste, baš će se neko voziti van države da bi mu opet došlo sve na isto ili skuplje
Sieg

13. 08. 2017 - 08:20

Ovaj zakon je vrhunac gluposti a koristi ga CG policija da pljačka narod jer joj to i jeste primarna funkcija. I još imaju obraza da se pravdaju,jado moj
Server

13. 08. 2017 - 09:56

Vazda se nadje po neki mrzovoljac, kojem dovijeka crna mast iz oci toci, nezna nista o zakonima, propisima, zasto, kako ali odmah naredan da pljune po drzavi, da istrese zuc iz ma kojeg razloga ili tek eto, da se izivljava.
Zoro

13. 08. 2017 - 10:01

Kako će čovjek dovesti auto od granice do carinske ispostave? Ko da ga vozi na toj relaciji?
nino

13. 08. 2017 - 10:17

tipično za nas, šta reći! Mi smo pametniji od ostalog svijeta, pa su naša pravila iznad evropskih, naročito kad treba kažnjavati-tu smo bez premca-žalosno!!!
Novi komentar