U Tivtu i Kotoru i do 40 odsto više gostiju, sve bukirano do oktobra

Turistička sezona u Tivtu i Kotoru je više nego dobra tvrde turistički radnici. Predsezona je dobra, a bukirani su kapaciteti i do kraja oktobra. Gostiju imaju i do 40 odsto više. U Tivtu su zadovoljni jer otvaranjem novih linija imaju i nove goste iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pi-ar Porto Montenegra, Danilo Kalezić, kazao je za Pobjedu da je sezona izuzetno uspješna i da je ciljeli jul prilično zauzet, tim prije što ove godine Aerodrom Tivat po prvi put ima letove sa destinacija kao što je Dubaija. Avio linije - Vidi se nova turistička klijentela kako u gradu tako i u Porto Montenegru. Flaj Dubai nam dovodi sve više visoko platežnih gostiju sa područja Emirata, koji su sada brojčano ispred ruskih turista. Statistika kaže da kroz naselje u jednom danu prođe i do 20.000 ljudi – kazao je Kalezić.
Objavljeno: 13. 08. 2017 - 07:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako dodaje bilježe i povećanje broja dana koje jahte provedu u Portu posebno one koje su na kratkoročnom vezu. - Taj broj dana se sa šest povećao na osam što je dobar trend. Što duže ostanu u Tivtu vlasnici jahti imaju više prilike da istraže našu zemlju – kazao je Kalezić. - Sezona je počela znatno ranije. Prošle godine je na tivatski aerodrom slijetalo 25 različitih avio kompanija, a ove godine slijeće 42, dakle 17 novih što je dobar trend rasta – tvrdi je naš sagovornik. Porto Montenegro ima 287 apartmana, odnosno stanova, a pošto jedan broj vlasnika ima nekoliko apartmana, računa se da ima 250 žitelja. Kompanija Adriatik marines u okviru koje posluje Porto Montenegro zapošljava u sezoni 553 radnika.

-  Više od 80 odsto radne snage je iz Crne Gore - kazao je Kalezić dodajući da nemaju problema sa zaposlenima. Direktorica Turističke organizacije Tivat Gabrijela Glavočić kazala je da je iz sedmice u sedmicu ekspanzivan rast turista u odnosu na prošlu godinu. - Pretprošla sedmica bilježila je malo manje gostiju, što je direktna posljedica požara. Statistitka je pokazala da je bilo nekih odlazaka u toj sedmici. Generalno u Tivtu po posljednjim statistikama broj noćenja u 2017. je do početka jula 40 odsto viši, odnosno 37 odsto je više turista u odnosu na prošlu godinu - kaže sagovornica. Ove godine su započeli sa naplatom nautičke takse i u polugodišnjem periodu ostvarili 30.000 eura. - Iznosi boravišne takse zaključno sa 1. avgustom su veći 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu, članskog doprinosa za 62 posto, i turističke takse su veće za 34 odsto – kazala je Glavočić.

Prethodne sedmice u Tivtu je boravilo 7.515 gostiju od čega je u hotelima 1.023, po kampovima 83, a u privatnom smještaju 6.268 – kazala je Glavočić. Što se tiče pritužbi gostiju kaže da ih je malo. - Bilježimo samo pritužbe u vezi lokalnog saobraćaja. Ta situacija se mora rješavati kako bismo i na taj način uticali na zadovoljstvo turista u gradu – kazala je Glavočić. U Tivtu, kaže, bilježe i novu kategoriju gostiju. To su Francuzi, turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a i dalje su  tu Englezi, gosti iz regiona, Rusi... Novi hoteli Što se tiče novih ponuda tu je od prošle godine i hotel „Palma“ sa četiri zvjezdice i butik hotel „La Roš“ sa pet zvjezdica. Direktorica hotela „Palma“ Jelena Mandić kaže da su jako zadovoljni sezonom, ali pošto su hotel otvorili septembra prošle godine ne mogu da upoređuju podatke.

 

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 1

ADA BOJANA

13. 08. 2017 - 09:50

Kod nas u ULCINJU treba jasno i decidno PROGLASITI PROPAST SEZONE 2017, ZA SVE SU KRIVI ,,ELEKTROPRIVREDA CG I ED -ULCINJ, KOMUNALNO PREDUZECE ULCINJ I LU-ULCINJ, 15 GODINA SE BAVIM IZDAVANJEM I SA STANDARDOM EVROPSKE KLIJANTELE, ZNACI SEZONU 2017 SU UNISTILI EP-CG I ED-ULCINJ, I KOMUNALO PREDUZECE ULCINJ, MALO JE RECI STID IH BILO.
Novi komentar