Portugal zbog požara zatražio pomoć EU, 3.000 vatrogasaca bori se sa vatrom

Više od 3.000 vatrogasaca bori se i danas sa šumskim požarima širom Portugala, a ta zemlja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koje prijeti da se proširi s obzirom na visoke temperature koje su meteorolozi najavili za predstojeće dane.
Objavljeno: 13. 08. 2017 - 17:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Služba za vanredne situacije Portugala saopštila je da je juče izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu ove godine, dok je 6.500 vatrogasaca pokušavalo da ih stavi pod kontrolu, prenosi danas Rojters.

Postoji bojazan da bi mnogi od juče lokalizovanih požara mogli da danas ponovo buknu, pod uticajem popodnevnih jakih vjetrova i visokih temperatura.

Izuzetno suvo i toplo vrijeme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom ljeta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedjelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je kasno sinoć upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vjetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Prema njenim riječima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorjelo je ovog ljeta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosječnom štetom od požara u proteklih 10 godina.

Izvor: blic.rs

Ilustracija: Nuno André Ferreira / EPA

Komentari: 0

Novi komentar