"Politiko": Moskva nije izolovana, papa Franjo voli Putina

Ratoborni Vladimir Putin je našao novog prijatelja i to u čovjeku mira – papi Franju, piše portal "Politiko".
Objavljeno: 13. 08. 2017 - 18:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako se navodi, sve je počelo kada je odlučeno da vatikanski sekretar, kardinal Pjetro Parolin, otputuje u Moskvu, 20. avgusta, na sastanak sa patrijarhom Kirilom.

“Četvorodnevna posjeta, prva takva od ruske aneksije Krima, novi je korak u pokušaju da se dođe do prijateljstva, nakon što je 2013. godine papa uputio otvoreno pismo Putinu u kom je izrazio da se protivi američkoj vojnoj intervenciji u Siriji“, piše „Politiko“.

U pismu je papa zatražio dozvolu od Putina da se moli za njega i to je vjerovatno dirnulo ruskog lidera ili bar tako misle analitičari.

“To pitanje, neuobičajeno za diplomatska pisma, bilo je prepoznavanje hrišćanskog u Putinu. On nije oklijevao, zahvalio se papi na pismu, a nekoliko mjeseci kasnije se i susreo sa njim. Razgovarali su više od 50 minuta, dok je papa sa Donaldom Trampom pričao svega 29 minuta“, dodaje „Politiko“.

U tekstu se navodi da je vidljivost veza Moskve sa Vatikanom važna za Putina kako bi sebe prikazao kao svetionik moralnosti i tradicionalnih vrijednosti, za razliku od Evrope koja je sve više sekularna.

“Prijateljske veze Moskve i Vatikana su znak da Kremlj nije izolovan, iako se nalazi pod sankcijama. Otvaranje Vatikana pomaže ruskom vođstvu da razvije odnose sa Italijom, jednim od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji“, dodaje se.

Iako se Moskva često smatra “trećim Rimom“ i “centrom imperijalističkog hrišćanstva“, za Rimokatoličku crkvu su veze sa Moskvom šansa za uspostavljanje jačeg prisustva u Rusiji, poslije veka koji je obilježen usponom i padom komunizma i ateizma.

Izvor: b92.net

Foto: Gregorio Borgia/AFP via Getty Images

Komentari: 2

magican uticaj beograda

13. 08. 2017 - 20:14

Sta vas je zadrzalo da ovo ranije objavite? Kad sam vidio clanak na B92 znao sam da cu ga i ovdje vidjeti. Vijesti su vas preduhitrile te su prepisali ranije.
Mili

14. 08. 2017 - 09:21

Ameri vole četnike a Papa Putina. Mijenjajte ponovo majice i kape i grbove,o Dukljani! :_)))))
Novi komentar