Tramp na meti kritika zbog odgovora na nasilje u Virdžiniji

Američki predsjednik Donald Tramp našao se na meti oštrih kritika zbog odgovora na nasilje u Virdžiniji na jučerašnjem skupu desničarskih ekstremista i zbog toga što nije dovoljno izričito osudio radikalizam, tokom kojeg su tri osobe stradale. Kritike mu upućuju i republikanci i demokrate. Bijela kuća je zbog toga danas saopštila da je Tramp u svom govoru o nasilju u Šarlotsvilu osudio sve oblike "nasilja, netrpeljivosti i mržnje", uključujući "bijele suprematiste, Kju Kluks Klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe".
Objavljeno: 13. 08. 2017 - 19:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Predsjednik je u svojoj jučerašnjoj izjavi vrlo snažno istakao da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljivosti i mržnje", što uključuje i ekstremističke grupe, rekao je portparol Bijele kuće.

Pozvao je na nacionalno jedinstvo i ujedinjenje svih Amerikanaca, dodao je.

Skup pokreta američke krajnje desnice u subotu koji je prerastao u nasilje, pri čemu je poginula jedna osoba, a desetine su povrijeđene, i izazvao je talas kritika na račun američkog predsjednika u kojima mu se zamjera da se nije jasno odredio prema tim događajima.

Trampa kritikuju i ljevica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izričito osudio pokret bijelih suprematista.

Tramp je u sinoć nakon protesta pozvao Amerikance da prevaziđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne proteste.

"Najstrožije osuđujemo ovaj nečuveni izliv mržnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u Nju Džersiju.

"Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta ovakvom nasilju. Budimo svi kao jedno", napisao je u subotu američki predsjednik na svom Tviter profilu.

Izovor: N1

Foto: REUTERS/Joshua Roberts

Komentari: 0

Novi komentar