Lidija Vukić, roneći na dah, ulovila 8,5 kg teškog zubaca

Zubatac težak 8,5 kilograma postao je plijen spretne podvodne ribolovkinje i triatlonke, Lidije Vukić, članice sportsko-ribolovnog društva “Mamula”. Ona je ovaj kapitalni primjerak ulovila u Hercegnovskom zalivu u blizini gradske luke.
Objavljeno: 18. 08. 2017 - 10:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lidija je u razgovoru za Radio Jadran kazala da joj nije bilo teško boriti se sa tako velikom ribom, ali ju je njena veličina iznenadila.

– Čekala sam na dubini od 8 m. Kako to standardno biva, namjestila sam se i sakrila. Gledam ispred sebe i ne dešava se ništa, gledam lijevo – ništa. Vraćam pogled, kad vidim da me zubatac već primjetio i krenuo ka meni. Ja se šokirala, ne mogu da vjerujem kolika je riba. Razmišljam se da li da ga gađam direktno tako, ali znam da je iskusna to riba, da je strašno brza i da bi lako mogla da se okrene i pobjegne. I kako on pomalo prilazi meni i skreće malo u stranu, ja odlučujem da ga gađam i pogodim. Ali nisam sigurna gdje sam ga pogodila. Mislila sam da sam tačno po sredini. Na kraju se ispostavilo da sam ga pogidila visoko iznad glave – kazala je.

Kako je objasnila, zubatac je sa harpunom u tijelu pobjegao zamrsivši konop od harpuna oko seke, pa joj je uzelo dosta vremena dok je odmirsla strunu. U pomoć joj je pritekao jedan kolega koji je lovio u blizini, a koji joj je ustupio svoju pušku. Tek drugim harpunom Lidija je uspjela da savlada ribu i izvuče je na kopno.

– Mislila sam da je manji, da ima jedno 4-5 kg i da mi on samo tako ogromno izgelda, jer nikad u životu tako nešto nisam srela i vjerovatno i neću nikad više. Ali eto, ispostavilo se da ima 8 i po kila – navodi ona.

Otkrila je u razgovoru da zubaca neće prodati nekom restoranu, mada bi za ovaj primjerak mogla uzeti solidan novac. Ribu će, kaže, pojesti, jer ima veliko društvo.

Lidija Vukić, Novljanima poznata kao članica Triatlon kluba Herceg Novi, podvodinim ribilovom kao hobijem se bavi 3 godine. Na ronjene ide kad nađe vremena za to, jer je podvodni svijet odmara i opušta.

Počela je da roni iz ljubavi prema moru. U početku je pokušavala samo da ulovi hobotnice i da nađe neke interesantne primjerke školjki, ali je vremenom razvijala vještinu registrovanja ribe koja se kreće.

– Poboljšavala sam svoje zarone, apnea mi je postaja sve bolja. Što se više zadržim na dnu, mogu i da snimim neku ribu ili da se nešto događa. Malo po malo, što se više roni, poboljšava se i kondicija, pa se može vidjeti više stvari, više ribe koja prolazi i veći primjerci. Tako mi se rodila i želja da kupim pušku i da probam da lovim. Stvarno imam sreće i izgleda da mi to ide od ruke – objašnjava ona.

Ovaj primjerak najveći je koji je ikad ulovila, pa joj i mnogi ribari zavide, jer 8,5kg težak zubatac je za respekt. Lidijin lični rekord je ulov sa takmičenja u Zadru, gdje je uspjela da uhvati tri goluba ukupne težine 35 kg, od kojih je jedan bio težak čak 15 kg.

– Ovdje sam lovila krupne sargove. Bio je jedan veliki sarag 1,3kg, a to je kapitalac za svoju vrstu. Zubatac mi je najveći 4,5 kg, to je triolka u stvari. Bilo je kavala od kilo i po. Bilo je skoro od svake vrste, ali nisam još gofa srela. Velikog. To čekam – kazala je.

Zubaca je ulovila ronjenjem na dah. Podvodni sportski ribolov isključuje upotrebu boca sa kiseonikom, naglašava Lidija i smatra da bi to trebalo svi da znaju. Puška i boce ne idu zajedno, jer to je krivolov.

Komentari: 2

Nikola

18. 08. 2017 - 16:47

Svaka cast legendo!!!
Nijesam za UBIJANJE

19. 08. 2017 - 09:03

Pa ni RIBA, Ipak I ovo djeluje surovo, nazalost to je realnost ljudskog roda -moguce I to jednog dana da ce stati , (jadna riba bori se za zivot) .Ok razumijem I kritiku meni ,lagao bih kada bih rekao da ne jedem ,meso rubu ,znam da ono ne pada sa marsa I znam da ga TREBA UBITI. Ali ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Meni sada tesko pada sve ovo ubijanje bilo koje zivotinje ja ne zelim ni bubu ubiti osim komarca ako mi zazuhi ,sada je stanje takvo kod mene ranije nije toliko izrazeno bilo ?
Novi komentar