Rekordna turistička sezona u NP Durmitor

Turistička ponuda sjevera Crne Gore postaje atraktivnija iz godine u godinu i sve je veća zainteresovanost posjetilaca iz skoro svih krajeva svijeta za planinski grad Žabljak i prirodne vrijednosti i turističku ponudu Nacionalnog parka Durmitor.
Objavljeno: 19. 08. 2017 - 09:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ovo je rekordna turistička sezona kako po broju posjetilaca koji dolaze na Žabljak i u NP Durmitor, tako i po ukupno ostvarenim prihodima. Do sada (17. avgust 2017.) je NP Durmitor posjetilo 105.000 turista što je za 55% više nego prošle godine u istom periodu”, izjavio je direktor Tomo Pajović u vezi sa posjećenošću ovog nacionalnog parka. Takođe imamo najava da će se i dalje nastaviti takav trend posjete, što nam obećava da će ovo biti izuzetno uspješna turistička sezona i da ćemo nakon sumiranja, postići rezultate bolje nego što smo i sami planirali.

Posjetioci iz skoro svih krajeva svijeta posjećuju UNESKO-vo zaštićeno područje i zainteresovani su za pješačke i biciklističke staze, osvajanje planinskih vrhova, rafting rijekom Tarom, obilazak Crnog  jezera i Centara za posjetioce i sportski ribolov.

„Svakako da priodni potencijali ovog prostora privlače turiste da u sve većem brojudolaze, tako da iz godine u godinu imamo stalno povećanje broja posjeta, što nam stvara optimizam da će ovaj Park postati sve značajnija turistička destinacija. Splavarenje i rafting rijekom Tarom predstavljaju izuzetno atraktivnu turističku ponudu. Do sada je splavarilo 13.000 turista, što je za 20 posto više nego prošle godine u istom periodu. Takođe je registrovano 40 posto više noćenja u našim planinarskim domovima i motelu Radovan luka na rijeci Tari“, informisao je Pajović.

Od lokaliteta koji su najviše posjećeni izdvajaju se Crno jezero, kao značajna turistička destinacija, jer skoro svako ko dođe na Žabljak posjeti Crno jezero, i most na rijeci Tari. Osim toga, i planinarenje, kao tradicionalna turistička ponuda, je izuzetno atraktivna posjetiocima i ove godine. Takođe su dobro posjećeni i vidikovci kao što je Ćurevac i planinski vrhovi kao što je Bobotov kuk. Zahvaljujući prvenstveno prirodnim ljepotama i raznovrsnoj turističkoj ponudi, kao i sve većoj zainteresovanosti turista za aktivan odmor i boravak u prirodi, očekuje se da će se trend povećanja posjetilaca kako u NP Durmitor, tako i u ostalim nacionalnim parkovima, nastaviti do kraja avgusta, kao i tokom septembra i oktobra. 

Kada je riječ o strukturi posjetilaca, najveći broj turista dolazi iz Francuske, Njemačke, Belgije, Poljske, Češke, Srbije i bivših jugoslovenskih republika, kao i takođe iz skoro svih zemalja svijeta. Osim tradicionalne ponude, Nacionalni park nudi i nove turističke proizvode kao što su crosscountry i freeride staze, šuma za čitanje, iznajmljivanje kajaka i bicikala, a na raspolaganju je i dječije igralište. 

Komentari: 0

Novi komentar