Roman Hlobenj: Lokalni izbori će pokazati da li se bojkot isplatio

Politički život teče dalje bez obzira na to da li je opozicija u parlamentu ili ne, jer Vlada mora da funkcioniše, ispunjava svoje programske uredbe i nakon završetka mandata položi građanima račune. Činjenica da je opozicija van skupštine je jednostavno realnost sa kojom smo naučili da živimo, ali koja mene ne raduje - kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hlobenj.
Objavljeno: 20. 08. 2017 - 07:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ističe da „nema pravo da javno komentariše i miješa se u unutrašnje političke procese zemlje“, ali da je mnogo vremena i lične energije uložio zajedno sa kolegama u to da se opozicija vrati u skupštinske klupe.

POBJEDA: Kakvi su Vaši utisci nakon posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa. Slažete li se sa ocjenom da se SAD vraćaju na Balkan?

HLOBENJ: Veoma pažljivo smo u diplomatskom koru pratili tok i zaključke ove istorijski najznačajnije visoke posjete iz SAD Crnoj Gori u proteklim decenijama, kao i zasijedanje Jadranske povelje prvi put na istorijskom nivou premijera i šefova država, gdje su domaćini bili Crna Gora i Makedonija. Uvjeren sam da je posjeta potpredsjednika Pensa ostavila značajan trag ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu Zapadnog Balkana, jer je američka administracija pod rukovodstvom Donalda Trampa jasno potvrdila svoju obavezu da podržava i pomaže ove zemlje u procesu transformacije vezane za jačanje demokratije, vladavinu prava, obezbjeđenje trajnog ekonomskog rasta i konkurentnosti i na kraju produbljivanje regionalne saradnje.

Takođe pozdravljam dodatnu vrijednost SAD u podršci evropske perspektive regiona, to znači podršku Vašingtona budućem članstvu Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ne samo ova posjeta, već i prethodne zajedničke aktivnosti u tandemu SAD – EU su se na Zapadnom Balkanu pokazale kao veoma uspješan model, koji donosi konkretne pozitivne rezultate. Ove činjenice smo svjesni i u EU, a svjesni su toga i Amerikanci.

Ja u ovom kontekstu u budućnosti ne mogu zamisliti drugu platformu saradnje, nego platformu izgrađenu na našim zajedničkim vrijednostima, gdje se na ovom prostoru EU i SAD uzajamno uspješno dopunjuju. Pristupanjem NATO savezu se institucionalni dijalog sa EU bitno mijenja i olakšava. Ne treba zaboraviti da su EU i NATO dvije strane iste medalje.

 Ovim se nadovezujem i na Vaše potpitanje i ne smatram da se SAD vraćaju na Balkan. To je pogrešno tumačenje, jer SAD iz regiona nikada nisu otišle. Pristupanje Crne Gore NATO-u je još jedan dokaz kontinuiranog jačanja američkog prisustva, pod čime se razumije jačanje stabilnosti i bezbjednosti šireg regiona.

Na primjer, iz usta novog premijera Vlade Makedonije u Podgorici smo jasno čuli da bi Makedonija rado postala 30. punopravna članica Alijanse, što znači da i same zemlje regiona aktivno priželjkuju prisustvo SAD i da su svjesne toga.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 8

Milos

20. 08. 2017 - 07:11

Najtealnije je da ce opozicija biti u bojkotu do novih izbora 2020.I da su u parlamentu potpuno bi isto bilo isti zakoni bi se usvojili opozicioni predlozi bi se odbili kao sto je bilo i prije.Toliko je slaba prica i pozicije i opozicije da to vise osim starih penzionera niko vise i ne slusa.
Ispravka

20. 08. 2017 - 09:59

Nije bas tako. Zakon o majkama su izglasali opozicija i SDP.
Mitar

20. 08. 2017 - 07:37

Rjesenje za Crnogorsku politicku scenu je da posao poslaninlka bude volonterski pa ko stvarno voli politiku i hoce da kroz volonterski rad pomugne unapredjenju zivota drustva.Ovako dje su god pare u pitanju to nema veze sa gradjanima Crne Gore.To su samo licni interesi zagrnuti tobos sa drzavom.
SLOBODNO

20. 08. 2017 - 08:58

AKO BUDU GUBILI A SVE IZBORE SU KRALI MOGU OBJAVITI DA NAS JE NA DAN IZBORA NAPALA KOREJA.
Gut

20. 08. 2017 - 09:12

ovo nije mijesanje u unutrasnje poslove jedne suverene drzave?
Vesko

20. 08. 2017 - 09:30

Nema izbora dok se ne utvrdi da li je bio pokusaj drzavnog udara ili nije.Treba formirati medjunarodnu ekipu koja bi uporedjivanjem obavjestajnih podataka vise drzava dosla do istine.Ovako ovo ae vuce u nedogled.
Pripremljen

20. 08. 2017 - 16:06

Ovaj gospodin je dobro pripremljen od gospode Lajčaka i Lipke. A oni su, od aktuelne vlasti, bili dobro "opremljeni" u Crnoj Gori. Gospodina Lipku često srijećem. On sa suprugom često trguje na pijaci u "Gintašu". Izgleda da mu se ne ide iz Crne Gore, i ako je u mirovinu.
Guest_77480

20. 08. 2017 - 21:24

GUT JE KAD PREDSJEDNICA VLADE PODNESE IZVJESTAJ RUSKOM AMBASADORU
Novi komentar