U FOKUSU: Antivakcinalni lobi sve uticajniji : Roditelji uplašeni, pedijatri na potezu

Antivakcinalni lobi, sudeći prema podacima Instituta za javno zdravlje, ima sve više uticaja na roditelje i u našoj državi, što potvrđuju podaci da je svega 51 odsto dvogodišnjaka primilo vakcinu MMR, ali i svjedočenja sagovornica Pobjede koje su u strahu da će ova vakcina loše uticati na zdravlje njihovog djeteta.
Objavljeno: 20. 08. 2017 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ema Pajević iz Podgorice, majka dva dječaka, kaže da mlađeg sina neće voditi na vakcinaciju MMR-om (protiv rubeole, malih boginja i zaušaka), sve dok ne progovori i prohoda. Razlog je, kaže, loše iskustvo koje su imali sa starijim sinom.

Loše iskustvo

- MMR je primio sa godinu I nepun mjesec. Tada još nije bio prohodao, jedva se oslanjao na noge, a izgovarao je svega pet riječi, i to je to. Upravo zbog toga, kao i činjenice da je na rođenju dobio jedva ocjenu osam, pedijatrici smo rekli da bismo sačekali još malo sa tom vakcinom. Međutim, nije nas ni saslušala. Samo je rekla sestri „daj mu vakcinu“ i dali su mu je – prisjeća se Ema.

Prema njenim tvrdnjama, nakon primljene vakcine dosta toga se promijenilo kod njenog djeteta, posebno u ponašanju.

- Tog dana nakon primljene vakcine počeo je da zabacuje glavu unazad. To i sad radi sa 2,5 godine. Sa rečnikom ništa apsolutno nije napredovao do skoro, dok ga nismo počeli voditi kod privatnog logopeda koji mu je ustanovio da kasni u razvoju: „Nema dobru koncentraciju za njegov uzrast, imam osjećaj da ne umije da razmišlja itd...“ Zato drugog bebca nećemo voditi dok u potpunosti ne progovori i prohoda, odnosno ne stekne bar osnovnu fino razvijenu motoriku – kaže Pajević.

Sa druge strane, u Institutu za javno zdravlje u više navrata su naglašavali da je trend odlaganja vakcinacije „dok dijete ne ojača“ pogrešna i opasna praksa, te da produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

Prema kalendaru obavezne imunizacije u našoj zemlji, prva doza MMR vakcina daje se sa navršenih 12 mjeseci, a druga od pete do osme godine.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 0

Novi komentar