Sjeverna Koreja: "Uzvratićemo nemilosrdnim napadom''

Sjeverna Koreja zaprijetila je ''nemilosrdnim napadom" na američku teritoriju u susret zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje, te istakla da će se Amerika suočiti s “konačnim uništenjem".
Objavljeno: 20. 08. 2017 - 22:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pjongjang je u službenom listu Sjeverne Koreje upozorio da su vježbe, koje će početi sjutra ''nemarno ponašanje koje vodi situaciju u nekontrolisanu fazu nuklearnog rata''.

Hiljade trupa učestvovaće u desetodnevnim vojnim vježbama, kojim je svrha da pripreme američke i južnokorejske snage za konflikt sa Sjevernom Korejom, zbog povećanih tenzija na tom poluostrvu.

Vašington je vježbe opisao kao "odbrambene po prirodi", ali Pjongjang smatra da su one pripreme za rat, piše Independent.

Podsjetimo, Pjongjang je testirao dvije međukontinentalne balističke rakete u julu za koje se čini da mogu doći do jednog dijela američkog kontinenta. Reagujući na to, američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je "svim mogućim sredstvima" Sjevernoj Koreji.

Na to je Pjongjang odgovorio obećanjem da će ispaliti rakete na američku teritoriju. Sjevernokorejski lider Kim Jong Un stavio je taj plan na čekanje, ali je upozorio da njegovo izvođenje zavisi isključivo o ponašanju Vašingtona.

Seul i Vašington sjutra počinju zajedničku godišnju vojnu vježbu "Ulchi Freedom Guardian" tokom koje će se više desetina hiljada vojnika uvježbavati za zaštitu Južne Koreje protiv sjevernokorejskog napada.

U očima Pjongjanga ta je vježba provokacija.

"UFG je kompjutorska simulacija odbrambene vježbe u svrhu povećanja spremnosti, zaštite regije i održavanja stabilnosti na Korejskom poluostrvu", stoji u saopštenju Pentagona.

Američki State Department dao je na znanje da će se operacija Ulchi Freedom Guardian (UFG) koja potiče iz 1976. godine i temelji se uglavnom na kompjuterskoj simulaciji održati kao što je predviđeno.

Pentagon je u petak saopštio da će u vježbama učestvovati oko 17.500 američkih vojnika zajedno s vojnicima iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Holandije i Velike Britanije.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar