EKIP: Nemamo najsporiji internet, surfujemo kao u Evropi

Brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, smatraju u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).
Objavljeno: 21. 08. 2017 - 06:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Britanski cable.co.uk je nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab, nedavno objavio istraživanje prema kojem Crna Gora ima najsporiji internet od svih zemalja bivše Jugoslavije i nalazi se na 71. mjestu liste od 189 zemalja.

U crnogorskim telekomunikacionim kompanijama smatraju da su rezultati ovog istraživanja vrlo uopšteni.

- EKIP smatra da brzina pristupa internetu u Crnoj Gori nije ništa manja od zemalja u regionu i Evropi, već je u skladu sa trendovima na tržištu elektronskih komunikacija, tako da su korisnicima u Crnoj Gori na raspolaganju sve elektronske komunikacione usluge kao i u zemljama regiona i Evrope - kazao je Pobjedi izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

On tvrdi da operatori u Crnoj Gori, putem različitih tehnologija, korisnicima nude širok dijapazon paketa sa različitim brzinama pristupa internetu, od kojih su pojedine definisane kao brzi i ultra-brzi pristup internetu, a na korisnicima je da shodno svojim potrebama odluče koje će brzine  pristupa internetu koristiti. Tehnologija

- Elektronske komunikacione mreže i elektronska komunikaciona infrastruktura u Crnoj Gori omogućavaju da se za pružanje elektronskih komunikacionih usluga primjenjuju najsavremenije tehnologije. Zavisno od tehnologije putem koje se pruža usluga, operatori u Crnoj Gori nude različite brzine pristupa internetu. Korisnicima se putem ADSL-a nude maksimalne brzine do 20 megabita u sekundi (Mb/s), putem WiMAX-a do 20 Mb/s, a putem priključka sa optičkim vlaknima (FTTx) i kablovskih distributivnih sistema (KDSHFC) brzine pristupa internetu do 100 Mb/s - rekao je Grgurović. 

Iz Ministarstva ekonomije je nedavno saopšteno da Crna Gora se, prema posljednjem Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016-2017, Svjetskog ekonomskog foruma, kada je u pitanju tehnološka spremnost, koja je jedan od 12 stubova Izvještaja o globalnoj konkurentnosti, nalazi na 52. mjestu od 138 zemalja, sa indeksom 4.6. Iza Crne Gore se nalazi Makedonija na 61. mjestu, Srbija na 70. mjestu, Bosna i Hercegovina na 76, dok su ispred nas Slovenija na 35. mjestu I Hrvatska na 47. mjestu.

- Kada je u pitanju internet propusnost (kb/s/korisnik), koja je u okviru tehnološke spremnosti, Crna Gora se nalazi na 35. mjestu (izvor: International Telecommunication Union, ITU World Telecommunication/ICT Indicators Database). Iza Crne Gore se nalazi Hrvatska na 49. mjestu, Bosna i Hercegovina na 61, Makedonija na 63. mjestu, Srbija na 90. mjestu, dok je ispred nas Slovenija na 20 - saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Grgurović je podsjetio da je ADSL do skoro u Crnoj Gori bila najzastupljenija tehnologija za pristup internetu.

- Međutim zbog rastućih potreba korisnika i pojave mreža sa optičkim vlaknima i KDSHFC mreža, putem kojih se mogu ostvariti veće brzine pristupa internetu, broj korisnika ADSL priključaka iz godine u godinu opada - izjavio je Grgurović.

On dodaje da je 2011. godine 78 odsto korisnika interneta imalo ADSL priključak, a samo pet procenata korisnika priključak ostvaren putem mreža sa optičkim vlaknima i KDSHFC mreža. - Trenutno 48 odsto korisnika koristi priključak ostvaren putem mreža sa optičkim vlaknima i KDS-HFC mreža, a 45 odsto korisnika koristi ADSL priključak. Imajući u vidu da se putem mreža sa optičkim vlaknima mogu ostvariti brzine pristupa i do 1 Gb/s, intenzivan razvoj ovih mreža u Crnoj Gori i znatno povećanje ove vrste priključaka smatramo izuzetno važnim za dalji razvoj tržišta elektronskih komunikacija i društva u cjelini - poručio je Grgurović.

On je naveo da internet servis provajderi u Crnoj Gori u svojim fiksnim mrežama, samostalno ili u okviru paketa vezanih usluga, nude različite internet pakete u kojima se brzine pristupa internetu kreću i do 100 Mb/s.

Do 2020. ultra brzi internet koristiće pola crnogorskih domaćinstava Grgurović je naveo da je Strategijom razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine definisano da je kao jedan od osnovnih preduslova za dalji društveni i privredni razvoj Crne Gore, odnosno tranziciju prema digitalnom društvu, potrebno obezbijediti dostupnost širokopojasnog pristupa.

- Do 2018. godine osnovnim širokopojasnim internet pristupom treba da bude pokriveno 100 odsto stanovništva, dok je Strategijom predviđeno da do 2020. brzi širokopojasni internet pristup (30 Mbit/s ili više) treba da pokriva čitavo stanovništvo Crne Gore - rekao je Grgurović.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 9

Čudo

21. 08. 2017 - 07:34

Grgurovic odgovara nakon 20 dana...
Anglo saksonski

21. 08. 2017 - 08:02

Na osnovu čega se daju takva FALCIFIKOVANA SAOPSTENJA U KORIST INTERNETA, pa trebate ANKETIRATI GRAĐANE I VLASNIKE HOTELA I DRGIH USTANOVA KOJI KORISTE INTERNET, KOD NAS U ULCINJU NAJVISE KRITIKA OD 1 JUNA DO 20 AVGUSTA 2017god JE NA REČUN ,ELEKTRO DISTRIBUCIJE, INTERNETA I KOMUNALNOG PREDUZECA, ZAR JE MOGUCE DA OVE TRI (3) FIRME (KOMPANIJE) NISU SPREMNE DA OBEZBJEDE 40 DANA REDOVNOG SNADBIJEVANJA U GODINI ,STID I SRAM DA IH BUDE ,
Draško

21. 08. 2017 - 14:16

Čudi me da gospodin Grgurović ne SMATRA da imamo najbrži internet u Evropi, a možda u samom vrhu u svijetu, posle Amerike, Japana itd. Mi korisnici znamo kakav nam je internet, a on, pošto je na čelu te organizacije u Crnoj Gori, normalno je da tako "smatra". Jer, radi se o fotelji, pa kritike nijesu dobro došle. Bolje bi bilo da se pozabavi time, uskoro idemo u EU a tamo nema više mjerenja "sa okruženjem". Kad je nešto bolje, mjeri se sa EU, a kad je loše, poteže se "okruženje". Dosta više tih manipulacija i laganja.
marione centurione

21. 08. 2017 - 15:46

Samo neka se neko usudu da kaze Šeleti da nam je internet spor ima da ga samara i udara kao po pranju.
Ace

21. 08. 2017 - 15:57

Cable.co.uk je uradio analizu faktickog stanja. Moze postojati najbolja infrstruktura ali ako je skupa i ne koristi se, dzaba sva prica. Povecajte plate inzenjerima da bi ostali u CG i maksimalno optimizovali mrezu a ne da traze posao van CG... Malo vise kolektivnog duha i odnosu na individualni ne bi skodilo.
Žika Guslar

21. 08. 2017 - 20:46

Nije tačno! Imamo najsporiji i među najskupljima! U veoma širokom luku zaobilazite istinu, kako bi se ljepše kazalo. Stidite se kontrafasade, kad vam već odavno obraz posustaje!
Nego što!

21. 08. 2017 - 23:40

Njega Šaleta ne šamara, samo mu vuče uši dva puta nedjeljno...
Pikadili, Torzo

22. 08. 2017 - 10:15

Hahaha šta radi Šaleta,upravo sam citala. Kakva je to institucija, znam jos ponekog tamo sa dugim stazom na glavnoj ulici, a takvi su im i maniri.
Japan

22. 08. 2017 - 19:40

Dobar je Šale bio dok je ispred Jugobanke staja, posle su ga pokvarili fakini s vrha ulice
Novi komentar