Buka i gužve glavne zamjerke turista

Gužve u saobraćaju, buka iz ugostiteljskih objekata, neprijatni mirisi i (ne)čistoća grada najčešće su primjedbe turista, ali i mještana Herceg Novog tokom ljeta.
Objavljeno: 21. 08. 2017 - 07:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

U periodu kada je udvostručen broj stanovnika u gradu na ulazu u Boku, u kome prema poslednjim podacima boravi preko 33.000 registrovanih gostiju, i pored pojačanih aktivnosti svih službi teško je izbjeći probleme na koje ukazuju.

Muzika Služba komunalne policije tokom prethodnog mjeseca dobila je 70 prijava građana zbog buke iz ugostiteljskih objekata, a najviše sa Šetališta pet Danica na Toploj gdje je i najviše lokala. - Nakon mjerenja nivoa buke na Škveru konstatovano je da je glasnost izvođenja muzike u okviru dozvoljenih graničnih vrijednosti propisanih zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini. Na dijelu Šetališta na Milašinovića plaži nalazi se pet ugostiteljskih objekata jedan do drugog, pa je buka izraženija. Kazne za prekoračenje nivoa buke u ugostiteljskim objektima su pooštrene. Za pravno lice iznose od hiljadu do 20.000 eura, a za odgovorno od hiljadu do 6.000 eura. Kažnjen je jedan ugostiteljski objekat za koji je stigao najveći broj prijava na buku, a u kojem je zabilježeno prekoračenje dozvoljenog nivoa do 65 decibela - kazala je v.d. načelnica Službe komunalne policije Marija Andrić. Kako navodi, ugostitelji uglavnom poštuju radno vrijeme, muziku puštaju do jedan čas iza ponoći, a bez muzike omogućeno im je da rade do tri časa ujutro.

 Prijave zbog parkinga Zabilježeno je 250 prijava za nepropisno parkiranje, što čini 40 odsto ukupnog broja prijava. Komunalna policija je postupila shodno zakonskim ovlašćenjima, podnijeli su prekršajne naloge, a vozila koja su ometala saobraćaj premještena su specijalnim vozilom „pauk“ ili su im stavljene „lisice“. Tokom jula podneseno je pedesetak prijava za izlivanje otpadnih voda. U saradnji sa Inspekcijom zaštite prostora obavljena je kontrola na 36 gradilišta, na kojima su prijavljeni građevinski radovi, uprkos zabrani koja je na snazi od 15. juna. Komunalni inspektori reagovali su na 23 prijave u slučajevima paljenja na otvorenom. Tokom jula su prijavljena 24 slučaja narušavanja komunalnog reda, iz oblasti hortikulture 23, dok je za javnu čistoću bilo 16 prijava građana.

Oni se najviše žale na prepune kontejnere smeća i neprijatne mirise zato što se ne pere prostor oko njih. Odvoz smeća U preduzeću „Čistoća“  navode da se otpad odvozi četiri do pet puta u toku dana sa Šetališta, ali da se ne poštuje vrijeme odlaganja, zbog čega se ono gomila. Kontejneri se u drugim djelovima grada prazne u periodu od 4 do 9 časova i poslijepodne od 15 do 20 časova, a prostor oko njih se pere u noćnim satima. Na lokacijama gdje je koncentrisan veliki broj ugostiteljskih objekata prostori oko kontejnera posipaju se dezinfekcionim sredstvima.   

Pobjeda  

Komentari: 0

Novi komentar