Zavod: Tražili smo uzore u regionu, tehnička greška uzrok zabune

Nakon što su hrvatski mediji objavili da je crnogorski program obrazovanja identičan hrvatskom, reagovali su i iz Zavoda za školstvo. Kako su objasnili, "autentičnost napora u obrazovanju ne isključuje opserviranje najkvalitetnijih iskustava drugih u cilju realizacije punih potencijala sve djece".
Objavljeno: 22. 08. 2017 - 17:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Crnogorski metodološki okvir za izradu i unapređenje predmetnih programa je baziran prvenstveno na našem prethodnom metodološkom okviru iz 2009. Pritom, naš sistem je kompatibilan sa slovenačkim obrazovnim sistemom. Sa druge strane, jako cijenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primjenjiva u našim uslovima. Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti. Ono gdje identičnost jeste velika jeste Fizičko vaspitanje", objasnili su iz Zavoda.

Preciznije, kako dodaju, pripremajući se za izradu Predmetnog programa Fizičkog vaspitanja, „tražili smo uzore iz zemalja u okruženju“.

"U izradi su korišćeni: Predmetni program Fizičko vaspitanje Crne Gore iz 2011., prijedlog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura Hrvatske iz 2016. i Učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz 2011. Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je urađen u Hrvatskoj, pa smo ga u značajnoj mjeri koristili i prilagodili našim uslovima", navode iz Zavoda.

Kako dodaju, u predmetnom programu pojam Literatura se ne odnosi na onu koja je korišćena u izradi ovog Predmetnog programa, već je to predložena literatura koju nastavnici mogu da koriste u izvođenju nastave.

Tvrde da je u finalnoj verziji na kraju navedeno šta je korišćeno u izradi Predmetnog programa Fizičko vaspitanje.

"Predmetni program Fizičko vaspitanje Crne Gore iz 2011., Prijedlog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura Hrvatske iz 2016, Učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz 2011.", navodi se u reagovanju,

Iz tehničkih razloga, kako su zaključili, greškom na sajtu nije okačena finalna verzija.

Ilustracija: razumno.rs

Komentari: 3

finalno

22. 08. 2017 - 19:48

Bolje da nijeste ništa pojašnjavali.
imperator

22. 08. 2017 - 20:09

.copy paste montekarlo Eh da, kinez sam.
dragoljub šofranac

23. 08. 2017 - 07:16

Ne vidim što je ovdje neštp loše urađeno i što je sporno. Svi dobronamjerni građani su svjesni da je ovo urađeno u interesu naše države i društva. Crna Gora treba da u svemu koristi i primenjuje najbolju praksu i iskustva drugih, gdje se ova pokazala kao dobra.
Novi komentar