Novović: Nijesmo plagijatori

Načelnik Odsjeka za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema u Zavodu za školstvo Radoje Novović demantuje optužbe da su prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 07:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

 Nijesu, kategoričan je on, htjeli da prisvoje nešto ,,što je tuđe“.

Istakao je za Pobjedu da u programu fizičkog vaspitanja ima dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom, koji nije zaživio, ali da je u ovom slučaju problem nastao zbog ,,tehničkog propusta“.

Na sajtu je objavljen, prema njegovim riječima, program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena.

 - Nije tehnički sređen i treba da se lektoriše. Zbog brzine implementacije novih predmetnih programa koji su nedavno usvojeni i zbog godišnjih odmora nijesmo stigli da to sve sredimo, pa je ispušten taj detalj. Nije navedeno da je od literature kao izvor korišćen prijedlog hrvatskog kurikuluma za tu oblast, za fizičko – rekao je on, dodajući da mogu zbog toga da se izvine kolegama iz Hrvatske.

Na sajtu će, kako je pojasnio, postaviti konačnu verziju programa nakon što se objavi u Službenom listu.

- Kada će to tačno biti, ne znam precizno – kazao je Novović.

Vijest da su crnogorski stručnjaci prepisali program za fizičko vaspitanje od Hrvata juče je obišla region, ali su iz Zavoda za školstvo demantovali tu informaciju, tvrdeći da nijesu plagirali dokument, već, ka- žu, samo zbog ,,tehničkog propusta“ nijesu pomenuli hrvatsku literaturu kao izvor podataka.

Opširnije u Pobjedi

 

Komentari: 14

CG

23. 08. 2017 - 08:10

Sramota! Naši, velikim dijelom nesposobni, javni službenici su sramota, koju plaćamo svi mi. Ovo se ne može drugačije nazvati, osim krađom tuđih ideja! Što nijeste kontaktirali autora, da pitate smijete li to koristiti? Ako autor nema pojma o ovome (a rekao je da nema), to je obična krađa! Kitite se tuđim perjem, i predstavljate velikim ekspertima, čije znanje je neprocjenjivo i valja ga zato dobro platiti... Jadno!
CG

23. 08. 2017 - 08:37

I još nešto: svi vi, "veliki stručnjaci" ste tu samo po partijskom ključu I kriterijumu podobnosti, a ne stručnosti! I tu nema razlike između pozicije i opozicije, služe se istim sredstvima. Do posla se dolazi samo na taj način. Odatle i stižu ovakve blamaže..!
%

23. 08. 2017 - 08:12

Kaži točno, a ne tačno... Ima li ova "institucija" direktora da objasni o čemu se radi ili je u misjoj rupi?
Rdule

23. 08. 2017 - 08:25

Ma, ako je dobar zakon i prihvatljiv, potpuno nebitno od koga je. Ionako sa prostora bivše Jugoslavije zajedničko nam je najmanje 60% propisa, ako ne i više.
Podgoričanin

23. 08. 2017 - 09:36

Kako materijal nije sređen i lektorisan,a otišao je na usvajanje i isti je usvojio Nacionalni savjet.Materijal koji usvoji Nacionalni savjet se objavljuje u Službenom listu.Kakve veze ima prepisivanje i činjenica da u Hrvatskoj isti nije,kako kažete "zaživko"?Vi kao ekspertski Zavod uradiste sve za 2-3mjeseca,a Hrvati to rade više od godine,sa daleko većim brojem stručnjaka.Njihov materijall je dugo bio dostupan javnosti(i stručnoj i laičkoj),a vi se dali u prepisivanje i to nudite kao reformu,možda kao oba Migova od prije 3-4godine.Ne igrajte se,nijesu đeca u Crnoj Gori zamorčad.Sramota!Skandalozno.Potrebno jesve preispitati i tražiti odgovornost za ovakvu nesavjesnost i neodgovornost.
46091

23. 08. 2017 - 09:55

Ovaj ne zna sta je kradja! Trebalo bi mu provjeriti imovinu malo.
46091

23. 08. 2017 - 09:59

Nevjerovatna povrsnost i neznanje kreatora obrazovanja! Sto ne prepisase broj casova i nacin rada nego ce upropastiti skolstvo planom koji su smislili. PISA nam govori sve, no nece da cuju.
dali

23. 08. 2017 - 10:04

upravu si Rdule ali nema kradje ,ima da pitaš kad nešto tudje uzimaš .Tačno je da se može koristiti tudje znanje ali i to košta ,nema džabe kao što su ovi naši navikli do sada i neka to no nam prosipaju priču kako su oni struka ,možda ali struka zna za ova pravila.
Massa

23. 08. 2017 - 10:42

U redu je to,kad je ministarka mogla da prepise doktorski rad,sto i vi ne to ne bi mogli...
Guest

23. 08. 2017 - 11:05

Ovo je dio šireg problema. Jako mnogo zakonskih rješenja i raznih strategija donesenih u posljednjih nekoliko godina prepisano je bukvalno copy/paste. Za rad u radnim grupama i stručnim timovima brojni činovnici po ministarstvima su, osim velikih novčanih privilegija, dobijali i zvanje "eksperti". Tipična priča koju smo svi čuli mnogo puta "radim u Ministarstvo, plata mi je 500 eura, ali sa svim komisijama, timovima i radnim grupama, izadjem na 1.500 eura". Stručni timovi i radne grupe prepune su mladih i neiskusnih ljudi, nekada zaista polupismenih, ali koji su danas eksperti.
23521

23. 08. 2017 - 12:11

Naravno da je ovo ukorijenjena navika. Dok po skolama brojni vrsni nastavnici potpuno neprimjetni rde sjajno svoj posao, dotle ove bukadzije iz Zavoda i Ministarstva se vise podnijet ne mogu. Toliko neznanja i drskosti! Strucni i pametni nemaju sanse od ovih "sveznalica" koje je zapalo.
nik nik

23. 08. 2017 - 11:29

Nesposobna administracija je jedino u stanju da nesto prepise. Nece nista pametno smisliti slobodno, mada ih placamo kao da su pametni
Podgoričanin

23. 08. 2017 - 13:51

Gospodine Novoviću,vi ste bili na čelu prepisivačkog tima,a kažu pomagao "ekspert"iz Zavoda Z.Lalović.Saopštite javnosti koliko ste časova održali učenicima,da li ste ikada dali ocjenu đaku?Evo odgovora-time se nijeste bavili u vašoj profesionalnoj karijeri.No, "sjajni " ste reformatori,ali samo kada treba uraditi ovo što ste uradili.Bruka,ako Boris Jokić govori istinu.Vratite honorar.Ministar bi trebalo da zaustavi "reformu",jer defakto ona to nije.Hrvati će tužiti državu Crnu Goru.
Maja

23. 08. 2017 - 15:06

Doticni ne umije dvije recenice da sastavi..Prisustvovala sam seminaru koji je on vodio,organizovao,sta vec...Tuzno.
Novi komentar