Prvi školski dan u Palestini

Danas je prvi dan škole u ​​Palestini. Više od 1.256.000 učenika započinje školsku godinu u oko 3.000 škola. Stopa pismenosti u Palestini je izuzetno velika - čak i u poređenju sa razvijenim zemljama, 96 odsto.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 12:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Palestinci uopšteno pridaju veliki značaj obrazovanju. Obrazovanje je ne samo sredstvo za povećanje zapošljivosti i životnog standarda, već  predstavlja i borbu protiv pokušaja Izraela da uništi palestinski identitet i palestinsku kulturu.

Djeca u palestinskim  školama se i dalje suočavaju sa brojnim izazovima kada je u pitanju dostupnost obrazovnih mogućnosti. To uključuje nedostatak učionica, školsku infrastrukturu ispod svih standarda, objekte lošeg kvaliteta i ograničen pristup obrazovnim ustanovama zbog fizičkih, birokratskih i drugih prepreka.

Mnogi učenici i nastavnici na svakodnevnom putu do škole takođe suočavaju sa fizičkim prijetnjama i opstrukcijama, nasiljem od strane izraelskih ilegalnih naseljenika i na vojnim kontrolnim punktovima.

Neprekidna okupacija - naročito ograničenje kretanja i rušenje objekata nastavljaju da ometaju školovanje i negativno utiču na pružanje obrazovanja.

Komentari: 2

martin

23. 08. 2017 - 15:43

u palestinskim skolama uce djecu o mrznji prema jevrejima I da ce biti nagradjeni od alaha ako budu ubijali jevreje.. sve bi I'm skole zatvorio!!
Jos gore

23. 08. 2017 - 18:15

Ne samo to nego i daju ogromne novce poslije napada porodicama bombasa samoubica. Ovo je fakt!
Novi komentar