IZ: Prekopavanje muslimanskog groblja kulturocid sa elementima krivičnog djela

Islamska zajednica je zatečena i užasnuta aktivnostima lokalnih vlasti u Bijelom Polju koje nastavljaju uređenje trga u centru grada skrnaveći posmrtne ostatke na postojećem muslimanskom groblju, navodi se u reagovanju Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, povodom nedavnog prekopavanja muslimanskog groblja u Bijelom Polju.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 14:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Bez konsultacija sa Islamskom zajednicom ove radnje smatramo neovlašćenim i svojevrsnim kulturocidom sa elementima krivičnog djela - saopštavaju iz IZ.

Oni dodaju da iako je Medžlis islamske zajednice Bijelo Polje vodio razgovore sa predsjednikom SO Bijelo Polje vezano za revitalizaciju vakufskog dobra u centru grada i poslao zahtjev za arheološkim iskopavanjem predmetnog groblja i Hadži-Danušine džamije, zahtjevu nije udovoljeno, već se kako tvrde, bahato pristupilo radovimo prilikom kojih su pronađena cijela trupla starobjelopoljskih muslimana koji su tu sahranjeni.

- Ovim putem pozivamo nadležne organe, prvenstveno Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara da zabrane radove i spriječe nastanak veće štete pokretanjem detaljnih arheoloških istraživanja predmetne lokacije kojim bi se utvrdila tačna dispozicija mezarja i temelja džamije, te osigurao adekvatan tretman posmrtnih ostataka i vakufske imovine - kazali su iz IZ.

Oni, takođe, pozivaju tužilaštvo da ispita slučaj i reaguje u pravcu sprečavanja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te povrede groba od strane lokalnih vlasti u Bijelom Polju.

Foto: PinkM

Komentari: 2

Koalicija

23. 08. 2017 - 17:42

Pa kako funkcioni[e ta koalicija iyme]u D(r)PS-a i Bošnjačke stranke, kada IZ "pozivaju tužilaštvo da ispita slučaj i reaguje u pravcu sprečavanja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te povrede groba od strane lokalnih vlasti u Bijelom Polju"? Samo investicije, samo investicije, tu je lova za "ugrađivanje". Nemogu oni da čekaju arheološka istraživanja. Prođe mandat i od para ništa.
ne tolerancija

24. 08. 2017 - 20:38

Nije događanje samo u B.Polju, nekakva preljevanja mezarja sa rudnim otpadom (da se nezna daje tu postojalo) a preostali vakuvski dio se poklanja za čuvanje I uzgajanje raznorazne stoke???.Slučaj se dogodio I traje nedaleko od ćehotinske obale Pljevaljske opštine...
Novi komentar