Remorkeri iz Turske stižu u Bijelu po mali dok

Dolazak dva remorkera iz Turske, koji bi trebalo da otegle mali dok - dok IV - iz Jadranskog brodogradilišta Bijela, očekuje se nakon ponoći. Privezivanje doka za remorkere biće obavljeno sjutra, a njegov odlazak iz Brodogradilišta planiran je u petak.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 14:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Remorkere očekujemo iza ponoći, jer su blizu Crne Gore. Riječ je o tegljačima koji su slični našima koje smo imali ovdje u Brodogradilištu, samo sa jačim motorima. Kako su nas vlasnici doka iz Turske obavijestili, biće neophodan dan da se dok pripremi, a već prekosjutra ujutro mogli bi da napuste Brodogradilište – kazao je za Radio Jadran predsjednik Sindikata Brodogradilišta u stečaju, Mladen Krivokapić.

„Kačenje“ doka na remorkere slično je vuči automobila, pa će tako dok biti čeličnim užadima zakačen na čelične kuke remorkera. Za taj posao biće potrebno nekoliko mornara.

Inače, mali dok Jadranskog Brodogradilišta Bijela - dok IV, dug 148 m, ima kapacitet podizanja 10.000 tona, i kapaciteta dizalica 2,7 tona, a sa pripadajućom opremom prodat je krajem aprila jedinom ponuđaču Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske. Ta kompanija je jedina dostavila ponudu na V Javni poziv za prodaju imovine, raspisan 7. marta. Odluka o prodaji malog doka turskom ponuđaču, po cijeni od 2.100.000 eura, donijeta je 19. aprila. Početna cijena naznačena u Javnom pozivu bila je 2.089.732,00 eura.

Sa druge strane, od 1. septembra, za 50 od trenutno angažovanih 70 radnika Brodogradilišta, prestaje svaki dalji angažman, dok je ostalih 20 stečajni upravnik Mladen Ostojić odlučio da zadrži radi obezbjeđenja preostale imovine.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je 26. jula novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po početnoj cijeni od 5,2 miliona eura. Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pisanih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 8. septembra do 11 satia, a njihovo otvaranje zakazano je sat i po kasnije.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković je 25. jula, nakon obilaska kompleksa Porto Montenegra u Tivtu, saopštio novinarima da je konzorcijum koji čine renomirana brodogradilišna kompanija Damen iz Holandije i Adriatic Marinas odnosno Porto Montenegro iz Tivta otkupio dio infrastrukture Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj. Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108.000 kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25.000 metara kvadratnih.

 - U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada jedne nove kompanije koja će služiti za remont i izgradnju jahti. To je investicija koja treba u naredne tri godine da iznosi oko 20 miliona eura i da obezbijedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja – rekao je Marković tom prilikom.

Radio Jadran

Komentari: 0

Novi komentar