Završen Biznis karavan na Žabljaku: Nikada više razvojnih šansi nego sada

Uz značajne najavljene investicije, Žabljak nikada nije imao većih razvojnih šansi nego što ima sada, ali da bi te investicije uspjele, moramo promijeniti svoj pristup određenim procedurama, ali i odnos privrednika prema Opštini Žabljak i državi Crnoj Gori, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na današnjem sastanku sa privrednicima, koji je u okviru Biznis karavan organizovan na Žabljaku.
Objavljeno: 23. 08. 2017 - 14:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku održanom u Opštini prisustvovao je veliki broj drvoprerađivača, vlasnika ugostiteljskih objekata i turističkih radnika.

„Privrednici u opštini Žabljak se u velikoj mjeri susrijeću sa nedostatkom radne snage i to je ono što moramo brzo rješavati u narednom periodu. Iznijeli su primjedbe i na visoke takse koje plaćaju i po osnovu zapošljavanja, i po osnovu poslovanja, što su slični problemi sa kojima se susrijećemo i u drugim opštinama“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je kazala da u opštini Žabljak postoji nekoliko uspješnih primjera privrednika koji su već koristili različite programe podsticaja koje daje Ministarstvo ekonomije.

„Imamo primjere uspješno realizovaih projekata po tom osnovu, imamo registrovani Klaster drvoprerađivača koji već daje određene inicijative u ime više privrednika. Osim što Ministarstvo pomaže privrednicima, čini mi se da je dobra prilika da privrednici koji su imali dobro iskustvo sa nama ta iskustva podijele sa ostalima“, kazala je ministarka Sekulić i dodala da stoji obećanje privredi Žabljaka da u Ministarstvu ekonomije imaju otvorena vrata i da će posjeta Žabljaku biti uobičajena praksa u narednom periodu.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević kazao je da je na današnjem sastanku zaključeno da treba da postoji koordinirana akcija Vlade i resornih ministarstava kada je u pitanju opština Žabljak, kako bi se krenulo u pravcu konkretnog rješavanja uočenih problema.

„Ovo je bila dobra prilika da u neposrednoj komunikaciji ministarka ima što bolju sliku po pitanju privrednog ambijenta Žabljaka i dogovor je da će pomoći u koordinaciji sa drugim ministarstvima, kao i da neke stvari i mi pomognemo da krenu u boljem pravcu“, kazao je Vukićevič.

Prema podacima Centra za razvoj durmitorskog područja, kako je kazao, u Žabljaku postoji 237 privrednih subjekata, od kojih dominiraju društva sa ograničenom odgovornošću i preduzetnici.

„Trenutna poslovna klima u našem gradu, po meni, veoma je obećavajuća. Prodaja hotela Durmitor i planirana gradnja luksuznog turističkog kompleksa, najave rekonstrukcije hotela Jezera i Planinka, već započeta gradnja novih hotelskih kapaciteta, završetak izgradnje restorana na Crnom jezeru, aktivnosti koje se sprovode u cilju realizacije izmještanja benzinske pumpe i gradnje tržnog centra kod zaobilaznice, niz je činjenica koje govore u prilog da Žabljak kreće jednim boljim putem. Noviteti u uslužnim djelatnostima, sve veća usmjerenost poljoprivredi, te ogroman pomak u drvnoj industriji gradnjom nove pilane na Njegovuđi pozitivan su aspekt skorijih dešavanja u privrednoj oblasti kod nas“, kazao je Vukićević.

Predstavnik Klastera drvopređivača Žabljak, koji posluje više od tri godine, Branko Karadžić kazao je da je na današnjem sastanku sa ministarkom dogovoren način prevazilaženja problema 10 žabljačkih drvoprerađivačkih firmi.

„Taj problem je nabavka sirovine, kako te firme ne bi pošle u stečaj. Takođe, korisnici smo pomoći koju Ministarstvo ekonomije daje za razvoj klastera. Prošle godine smo dobili sredstva koja smo opredijelili za kupovinu mašine, a kojom smo omogućili zapošljavanje 3 radnika“, kazao je Karadžić i dodao da je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom ekonomije i najavio da planiraju da već sljedeće godine apliciraju sa novim projektima.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan – karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Šavnika i Žabljaka, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin i Pljevlja.

Komentari: 0

Novi komentar