Kolji Mićeviću Kočićeva nagrada za cjelokupno djelo

Književnik Kolja Mićević ovogodišnji je dobitnik Kočićeve nagrade za cjelokupno književno djelo, dok je mladoj spisateljici Ani Mirjani Brdar pripala nagrada „Zmijanjče“.
Objavljeno: 26. 08. 2017 - 23:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mićević rekao je da Kočićeva nagrada za njega lično predstavlja neku vrstu vrhunca nekog ko se bavio Kočićem.

- Mi smo svjesni Kočića, njegove veličine i značaja, ali je potrebno napraviti neku vrstu dogovora oko prevođenja Kočićevih djela na strane jezike - istakao je Mićević.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je Svečanu akademiju 52. Kočićevog zbora ističući da se Petar Kočić danas doživljava kao književnik, tribun i političar, te čuvara grba Grada Banjaluke. Prema njegovim riječima, Kočić kao tribun i političar, njegove rasprave i stavovi o otadžbini, jeziku, o porijeklu, o svojim Zmijanjcima i narodu na ovim krajevima, su i dan danas odgovori na mnoga pitanja.

- Kočić je od jula ove godine postao jedan od čuvara novog grba Grada Banjaluke zajedno sa Banem Milosavljevićem - istakao je Radojičić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić, ministri u Vladi Republike Srpske, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka Zoran Talić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, akademici, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Komentari: 0

Novi komentar