OSVRT - Afera prepisivanje: Car je go

Od kada smo čuli da su naši stručnjaci „provaljeni“ da su „malo“ prepisivali od Hrvata, razmišljam je li ozbiljno, ali ozbiljno, neko iznenađen...
Objavljeno: 27. 08. 2017 - 08:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U ovoj zemlji, skoro, pa svi prepisuju. Od osnovne škole do fakulteta. Lektire, seminarske radove, diplomaske, magistarke, doktorske. Završe, čak i toboš dobre državne fakultete, a ne znaju ko je sa kim ratovao u Drugom svjetskom ratu...Polažu ispite (to je nama naša Bolonja dala), a da ni ne vide knjigu. Čudo su nove tehnologije, malo viber, malo bubice . Profesori, naravno, žmure na jedno, a često i na oba oka.

Jedna moja prijateljica, tada profesorica na fakultetu, mi je svojevremo pokazivala rad studentkinje Psihologije, potpuno šokirana - djevojka je miješala ćirilicu i latinicu. Završila je srednju školu i upisala fakultet sa namjerom da liječi ljude.

Primjera je bezbroj. Zašto se onda neko iznenadi kada se otkrije da su „eksperti“ malo prepisivali.

Sve i da hoću, ponašanje naših eksperata je teško opravdati. Krađa je krađa.

Ali...baš me zanima koja država eksperte plaća od 100 do 300 eura da napišu nastavni plan i program u okviru reforme obrazovanja. Naravno, ako je tačno pisanje medija. Ministarstvo se nije udostojilo da javnosti saopšti koliko plaćamo eksperte da prepisuju tuđe programe.

Zna se samo da su od Zavoda za školstvo tražili izvještaj kako se to desilo. Trebalo bi da ga sačine do četvrtka, kako bi se vlada sa njim upoznala.

Vlada je, naravno, stala u odbranu reforme-otprilike ovakve sitne stvari nas neće omesti da od septembra počnemo sa reformom. To što svi koji nešto znaju o obrazovanju kažu da treba sačekati godinu dana da se pripreme, nije bitno. Nastavnicima će svi fino objasniti za dva, tri dana, a probleme će rješavati usput. Na nov način, po starim knjigama. Nijesu zalud usvojili osam zakona i temeljno reformisali sve što se da reformisati.

No, strah me je da će i  biologija i fizičko i prepisivanje i Hrvati biti „malo dijete“ kad oni kojih se tiče stvarno shvate što nam je reforma donijela. Pa, kad shvate, da osnovne studije ne znače ništa i da će svi morati biti masteri - preciznije, moraće umjesto sadašnje četiri na fakultet ići pet godina. I kad stvarno shvate da će sadašnjim specijalistima pokloniti po 60 kredita, a da će ostali morati da idu na fakultet godinu duže.

Nekako je sve to palo u drugi plan dok smo mjesecima gledati igru moći oko Visoke medicinske škole između premijera i rektorke. No, ne bih više o tome, sve su oni jedni o drugima rekli...

Ali, za kraj, upitala bih Ministarstvo-je li pošteno ili je i to jedna vrsta prepisivanja kada na naša pitanja, za unaprijed dogovoren intervju, odgovore pošaljete konkuretnom mediju?

Vesna Rajković NENADIĆ

 

 

Komentari: 6

VESNA

27. 08. 2017 - 09:18

Bravoza sve, posebno ovo poslednje.
Wilkins

27. 08. 2017 - 10:04

PRVO, eksperti treba da rade, a ne znaju koliko će biti plaćeni. NEVJEROVATNO. Kad su u međuvremenu čuli da će to biti honorari od par stotina eura, naravno dofatili se tuđih i sve prepisali. KO JE KRIV, vječno pitanje. Naravno, INSTITUCIJE I DRŽAVA. A platite bar jednom kako treba nekoga koga zovete EKSPERT - STRUČNJAK, pa neće biti prepisivanja. NOVI PLANOVI se pišu mjesecima, nije to baš jednostavno, ni lako. Da je to, ČASKOM POSLA ne bi se ni Hrvati bunili. A DRŽAVA, koliko je platila, mnogo je i dobila. Za te pare ja to ne bih ni PREPISAO.
Aleksa

27. 08. 2017 - 09:48

Jedino novinari ne prepisuju. Trebala si to posebno istaći.
Znanje imanje

27. 08. 2017 - 09:55

Za sadašnje stanje u oblasti obrazovanja jedna jedina riječ opisuje sve - KATASTROFA. Da bi se ono revitalizovalo i došlo do nivoa u bivšoj Jugoslaviji ( a i ono je imalo ozbiljnih nedostataka, ali je za današnje imalo nedostižan nivo), prvo što treba uraditi jeste provjera diploma, magistratura, doktorata predavača.
peruta

27. 08. 2017 - 13:25

Dok sam studirao strani jezik, zamišljao sam rad u prosvjeti kao nešto idealno, međutim već od prvih dana rada u školi shvatio sam da je školstvo daleko od idealnog. Donesem direktoru diplomu na kojoj piše PROFESOR, a on mi traži da mu donesem potvrdu sa fakulteta da sam položio pedagogiju i psihologiju, rekoh zar može biti profesor a da nije polagao pedagogiju, on veli ne pametuj mnogo...Tako od samog početka do danas, sve nekakve birokratske zavrzlame, upiši ovo, zapiši ono, prepiši odatle, napiši tamo, unesi podatke, napravi tabelu...A tek seminari, to je već komedija. Odemo na seminar gdje nam predavanja drže inženjeri stočarstva ili poljoprivrede, profesorima i pedagozima o pedagogiji pričaju poljoprivredni i stočarski inženjeri...Onda odjeljenjsko starješinstvo dobijaju kuvarice i majstori sa trećim stepenom, a ne profesori maternjeg ili stranog jezika...Tako vam je to u praksi, a ovamo priča o kvalitetu...
Milan

27. 08. 2017 - 18:24

... Relativizacija bruke time sto ce se, kao, zabrinuti za dugorocne posljedice, ne izgleda previse smislena, posebno ako se dosad junacki cutalo o svemu pogresnom sto je uradjeno ili se planira. Kad bi covjek pogledao sadrzaj mislio bi da je u Svajcarskoj, da je sve idealno, da je logicno da udarni tekst bude istorijska podsjecanja na dogadjaje od prije 200 godina, jer je sve ostalo savrseno.
Novi komentar