Održana četrnaesta Njeguška trpeza

Njeguški specijaliteti postali su svojevrstan crnogorski brend, a o njima najbolje govore brojni turisti koji si imali priliku da posjete Njeguše i zadovoljstvo da ih probaju. A ti posjetioci, poslednjih godina sve su brojniji, pa Njeguši i Lovćen, svjedoci smo, u turističkom smislu, po svojoj atraktivnosti, predstavljaju posebnu dragocjenost Crne Gore – kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, otvarajuću tradicionalnu manifestaciju koja je danas održana na Njegušima.
Objavljeno: 27. 08. 2017 - 17:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je kazao da realizacijom brojnih projekata, Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore na jedan sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoju Njeguša i Katunske nahije – kako sa turističkog aspekta, tako i sa aspekta poljoprivrede.

„Zadovoljstvo mi je istaći da je teritorija prijestonice Cetinje, u dijelu rekonstrukcije putne infrastrukture, najveće gradilište u Crnoj Gori. Kao što vidite, predano radimo i na rekonstrukciji regionalnog puta prema Njegušima. Riječ je o trenutno najvećem projektu rekonstrukcije puta u Crnoj Gori koji je vrijedan gotovo 10 miliona eura, čijom realizacijom ćemo obezbjediti dinamičniji razvoj Njeguša, valorizaciju veoma izdašnih poljoprivrednih potencijala Katunske nahije, ali i kreirati uslove za stvaranje nove vrijednosti, sam tim i novih radnih mjesta“, istakao je Bogdanović i dodao da sa tim aktvnostima neće stati jer već nakon ovog projekta uslijediće i rekonstrukcija puta od Krstca do Ivanovih Korita u dužini od 10 kilometara.

Bogdanović je kazao da smo svjedoci višemilionske investicije - izgradnje eko sela na Krstcu, koji će ponuditi smještajne kapacitete visoke kategorije ali i brojne druge turističke sadržaje i najavio rekonstrukciju trga i pijace na Njegušima.

„Sa ponosom mogu najaviti da već tokom ove nedjelje započinjemo rekonstrukciju trga i pijace, čija je vrijednost preko pola miliona eura, a realizacija ovog projekta imaće veliki značaj na pozicioniranje Njeguša kao konkurentnog turističkog lokaliteta u Crnoj Gori. Rekonstrukcijom trga i pijace uredićemo preko dvije hiljade metara kvadratnih prostora koji će svojim oblikom i formom zadovoljiti potrebe stanovništva, ali i sve brojnijih turista. Na taj način podstičemo razvoj poljoprivrede i domaće radinosti, te stvramo uslove za ostanak ljudi na ovom području“ kazao je Bogdanović i zaključio da je razvoj i valorizacija potencijala Njeguša proces je na kojem će stalno raditi i kojem će biti posvećeni i u budućnosti.

njegusi1

Mjesna zajednica „Njeguši“ dodijelila je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i direktoru Direkcije za saobraćaj Savu Parači plakete za doprinos razvoju Njeguša. Direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača, kazao je da ga priznanje obavezuje da u narednom periodu nastave sa realizacijom projekata kao što je izgradnja puta od Cetinja do Njeguša, a kako je istakao, nada se od oktobra i prema Ivanovim koritima. Parača je podsjetio da je država za Njeguše opredijelila značajna finansijska sredstva i kazao da će te aktivnosti poboljšati kvalitet života stanovnika ovog kraja.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, istakao je kako je upravo veza sa turizmom ono što znači valorizaciju potencijala Njeguša i na čemu, kako je naglasio, Ministarstvo vrijedno radi zajedno sa rukovodstvom Prijestonice.

„Aktuelni i budući projekti vezani za poboljšanje infrastrukture, posebno putne i vodovodne, realizuju se sa ciljem stvaranja uslova za bolji i kvalitetniji život stanovnika sa ovih prostora, za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, a posebno prerade hrane i stvaranje uslova da Njeguši postanu kvalitetan turističko – poljoprivredni kraj“, kazao je Žugić i pohvalio napore Prijestonice u dijelu svaranja stimulativnog ambijenta za investicije u poljoprivredi.

Posjetioce je pozdravio i predstavnik Organizacionog odbora „Njeguškog kulturnog ljeta“, Marko Otašević.

Tokom „Njeguške trpeze“, koja je dio programa „Ljeto u Prijestonici“, tradicionalno su dodijeljene plakete za najuređenije dvorište na Njegušima. Ove godine nagrađeni su Milena i Milorad Čavor, Mirjana i Krsto Popović i Sanja i Pero Radonjić. Plaketa za najuređeniji ugostiteljski objekat dodijeljena je restoranu „Zora“.

Organizatori manifestacije priredili su bogatu tradicionalne trpezu sa pršutom, sirom, kobasicom, krtolom, pancetom, vratom i pečenicom, zalivene domaćom rakijom, vinom i medovinom.

U muzičkom dijelu današnje manifestacije učestvovali su KUD „Njegoš“, Branka Šćepanović i Zdravko Đuranović.

Višečasovni događaj na Njegušima, uz pokroviteljstvo Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, organizovali su Mjesna zajednica „Njeguši“ i Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta.

Komentari: 1

Stari

27. 08. 2017 - 21:40

E sad kadse taj put zavrisi idemo svi na Njeguse jerbo na Cetinje nemamo sto cinjeti od silnih projekata.
Novi komentar