Izetbegović: Teza o BiH kao bazi terorista neutemeljena

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da je neutemeljena i netačna izjava predsjednika Češke Miloša Zemana da bi BiH, zbog svog nacionalnog sastava, mogla postati baza Islamske države.
Objavljeno: 28. 08. 2017 - 15:48 Promjenite veličinu teksta: A A A
Izetbegovic: Teza o BiH kao bazi terorista neutemeljena

Izetbegović je naveo da je od 2012. godine do danas na sirijsko-iračkom ratištu boravilo ukupno 240 državljana BiH i da su njih 54 prije odlaska na pomenuto ratište živjela u dijaspori, uglavnom, u zemljama zapadne Evrope, a najviše u Austriji, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

"Trenutno se na sirijsko-iračkom ratištu nalazi 116 državljana BiH. Od ukupno 55 državljana BiH, koji su se vratili sa pomenutih ratišta, njih 44 nalazi se u BiH, deset u zemljama zapadne Evrope i jedan u zatvoru u Turskoj", rekao je on.

Izetbegović je naveo da su od 44 povratnika, njih 23 pravosnažno osuđena, dodavši da je jasno da ne postoje nikakve realne pretpostavke da BiH može postati baza Islamske države, "kako to insinuira Zeman".

Bošnjački član Predsjedništva BiH je ocijenio da je češki predsjednik "bez ikakvog povoda i osnova plasira opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima, muslimanima, slično ranijim izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca".

Izetbegović je ocijenio da je cilj tih izjava da se evropska javnost "zatruje" lažnom predstavom o BiH, naročito o njenim građanima islamske vjere, kao o tobožnjoj bezbjednosnoj prijetnji za Evropu.

On je rekao da je riječ o ksenofobičnoj i islamofobnoj kampanji zvaničnika nekih srednjoevropskih država.

Izetbegović je rekao da su se sve institucije BiH odlučno suprotstavile nasilnom ekstremizmu i terorizmu i u toj borbi vrlo uspješno sarađuju sa međunarodnim partnerima.

"BiH je kao članica Koalicije za borbu protiv Islamske države dala vrlo konkretne doprinose. Ona je prva zemlja u regionu koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. To je rezultiralo time da u 2016. nije bilo zabilježenih odlazaka na strana ratišta", naveo je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izvor: N1

Komentari: 1

crno & bijelo

28. 08. 2017 - 17:21

Niko nemože proizvesi nesto loše u Bošnacima osim slučajevi Srebrenice, Prijedora, Ahmića I slične genocidne radnje nad njima.Svjet dobro treba staviti sebe u kozu Bošnjaka I osjetiti gnijev I bol.Život Bošnjaka zasniva se na pjesmi, šali I ljubavi .
Novi komentar