Tači: Dijalog sa Srbijom ulazi u novu fazu

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da dijalog sa Srbijom ulazi u novu fazu i da će o konačnom sporazumu, kada bude dogovoren, biti organizovano refererndumsko izjašnjavanje.
Objavljeno: 31. 08. 2017 - 22:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je tokom boravka u Briselu izjavio Radio Kosovu da očekuje da Kosovo formira “ekipu jedinstva” u kojoj će biti predstavnici političkih stranaka i civilnog društva.

“Kao predsjednik predložiću da se stvore uslovi da konačni sporazum nakon što ga usvoji ekipa jedinstva, ali i konsultativna ekipa u kojoj će biti političke partije, civilno društvo, mediji, verske zajednice, da se i građani Kosova izjasne i na referendumu”, kazao je Tači.

Prema njegovim riječima, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

“Ovo je nova faza razgovora, završna faza dijaloga o normalizaciji odnosa i pomirenju dvije države i dva naša naroda”, rekao je Tači.

On je naveo da je “sigurno da Srbija ima svoje ciljeve da bude dio evropske porodice” a da, kako je naveo “mi kao dvije zemlje možemo da idemo napred jedino saradnjom, građenjem dobrosusjedskih odnosa i ni u kom slučaju živeći u statusu kvo”.

Tači je rekao i da “u tom pravcu EU treba da preuzme ulogu koja joj pripada, i da vodi proces uz podršku i direktno uključivanje SAD”.

Komentari: 0

Novi komentar