Suđenje optuženima za pokušaj terorizma: Odbrana može odlagati proces unedogled

Suđenje okrivljenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, nastaviće se danas u 9 časova u podgoričkom Višem sudu. Za pokušaj terorizma optuženo je 14 osoba. Nakon dva odlaganja, suđenje bi trebalo da počne čitanjem optužnice. Pitanje je da li će se optuženičke klupe ponovo brzo isprazniti, jer se, prema pisanju podgoričke štampe, spema novo odlaganje “suđenja vijeka”, ovoga puta zbog lošeg zdravlja jednog od okrviljenih – bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića. Tu vijest je, međutim, za Portal Analitika negirao njegov advokat Milan Petrović, kazavši da je zdravstveno stanje njegovog klijenta loše, ali da zbog toga neće opstruirati nastavak suđenja.
Objavljeno: 06. 09. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Zdravstveno stanje Dikića je alarmantno jer su rezultati magnetne rezonance pokazali da je došlo do recidiva njegove osnovne bolesti kancera, i mi ćemo sjutra tražiti da sud naloži hitne mjere njegovog zdravstvenog zbrinjavanja", kazao je on za naš portal.

Petrović je rekao da neće insistirati da se Dikić liječi u Beogradu, već da će samo tražiti da sud naloži da se on zbrine. To može značiti i da će se liječiti i u našem Kliničkom centru.

Za sada nije poznato da li će odbrana tražiti novo odlaganje iz nekog drugog proceduralnog razloga, o čemu se spekuliše. Pravnici kažu da im na raspolaganju stoje razni razlozi za odugovlačenje procesa. Prvo javno ročište koje je održano 19. jula odloženo je jer je odbrana tražila od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da iz procesa izuzme glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Predlog je odbijen.

AferaRodić”: Poslije toga imali smo aferu s objavljivanjem prepiske s WhatsApp aplikacije advokata Gorana Rodić, branioca jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića. Funkcioner Frotna je zbog toga otkazao punomoćje Rodiću i na suđenju  koje je nastavljeno 20. jula zatražio da se odloži ročište kako bi se njegov novi advokat Dušan Radosavljević upoznao sa spisima predmeta. Sutkinja Suzana Mugoša odložila je suđenje za 6. septembar.

knezevic-saslusanje

Treća sreća: Hoće li se, međutim, suđenje danas nastaviti? Prema nezvaničnim saznanjima podgoričke štampe, odbrana će ponovo igrati na kartu odlaganja procesa. Kakva je procedura u tom slučaju?

“Ako odbrana zatraži odlaganje moraće da ponudi valjan razlog za koji se mora čekati provjera, a glavni sudija donosi tek nakon toga donosi odluku da li se suđenje odlaže ili ne”, pojasnio je za Portal Analitika advokat Nikola Martinović.

Ako odbrana, kaže Martinović, ipak zatraži odlaganje zbog pogoršanog zdravlja jednog od okrivljenih, onda bi u tom slučaju morao da se angažuje ljekar koji će utvrditi tačnost takvih navoda odbrane.

“Ako se ispostavi da su navodi tačni i da okrivljeni ne može da nastavi suđenje, sudija će ga odložiti. Ista procedura je i za ostale potencijalne razloge odlaganja. Sudija je dužan da provjeri zahtjev i ako se ispostavi da je on u okviru zakona i pravnih normi, sud na osnovu procjene odlaže suđenje, a u suprotnom suđenje se nastavlja”, istakao je Martinović.

martinovic

On smatra da učestalo odlaganje suđenja od strane odbrane predstavlja “izbjegavanje suočavanja sa istinom”.

“To pokazuje da se odbrana neće baviti suštinom, već da će pokušavati procesno da napravi nešto zato što smatraju da bi promjenom političkog ambijenta došli do promjene stava Suda. Sigurno je da će odbrana tražiti nove mehanizme za odlaganje suđenja. Kada imate toliko okrivljenih, onda vam je strategija vrlo jednostavna: jedno suđenje – ne dođe jedan okrivljeni; drugo suđenje – ne dođe drugi, i tako redom. To mogu raditi dok Sud ne odluči da ih stavi u pritvor i onda će svi biti tu”, naglašava Martinović.

Kako je naveo, postoje brojni mehanizmi koje odbrana može iskoristiti kao zahtjev za odlaganje suđenja. Dodaje, međutim, da se suđenje može odlagati unedogled, dok god su zahtjevi odbrane u okviru zakona.

“Mogu da traže odlaganja dokle god su opravdana. Čim jedno odlaganje bude bez opravdanja suđenje se nastavlja”,  zaključuje naš sagovornik.

Optužnica: Optužnica za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije podignuta je protiv 14 osoba koji su na, prema optužnici, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. planirali likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilno preuzimanje vlasti.

Za organizatore kriminalne grupe terete se ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje crnogorsko Specijalno tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske obavještajne službe GRU. Njima će se suditi u odsustvu, a stavlja im se na teret stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Predviđena kazna zatvora za pomenuta krivična djela je do 15, odnosno 20 godina.

sindjelic1

Među optuženima se nalaze i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je, međutim, odbila da ih izruči Crnoj Gori. Ključni svjedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Saša Sinđelić iz Beograda, otkrili su namjere terorističke grupe. Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svjedoka saradnika.

Do sada je sporazum o priznanju krivice u ovom slučaju potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet mjeseci. Prema optužnici, dio zavjere činili su i visoki funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su odbacili optužbe, tvrdeći da je proces montiran.

Luka ĐURIĆ

Komentari: 41

Nick

06. 09. 2017 - 00:46

Crnogorske Mućke
Odlaganje

06. 09. 2017 - 08:11

Dobro bi bilo da analizirate i odlaganje izvršenja presude i finansijske istrage u slučaju Marovića. I ono ide u nedogled. Bolestan Dikić, bolestan Marović. Nema većeg zločina prema državi od terorizma i pljačke.
RAŠO

06. 09. 2017 - 08:30

Niko od njih nije bolestan. Bolesno je društvo i sistem, njih treba liječiti, pa će sve doći na svoje.
Mlacenje kvazi mudrih provinc.

06. 09. 2017 - 19:46

Ne lupetaj sa tvojim simplificiranim mozgom. Meni se cini da je ova pamet is SDP. Jesi li ovu logiku analogijom preuzeo iz vica o pjanom moleru, koji je za krivu liniju rekao da ce se ispravit cim se osushi ?
Tara

06. 09. 2017 - 14:52

Drugo je korupcija,a drugo terorizam i napad na drzavu CG!
Nesa

06. 09. 2017 - 09:57

Nadam se da ce se ubrzo sudjenje zavrsiti i krivci platiti za svoj zlocin.
Masa

06. 09. 2017 - 09:59

Hvala Bogu da je sve otriveno na vrijeme, sta bi sve bilo da se uspjeli u svojim gnusnim namjerama.
Jaksa

06. 09. 2017 - 10:00

Pokusaj terorizma, drzavni udar... Djela koja zasluzuju najostrije kazne!
Jaksa

06. 09. 2017 - 10:01

Necete moci unedogled odlagati, jednom cete morati da se suocite sa posledicama.
Niksa

06. 09. 2017 - 10:07

Ne znam sta ste vi mislili ''gospodo''... ?? mislili ste da cete rusiti CG, a da vas niko nece provaliti i naci?
Kole

06. 09. 2017 - 10:08

Nego sta, pokusavaju da izbjegnu krivicu. Ali nece moci, uskoro ce se i pravno dokazati vasa krivica pa cete tamo dje vam je mjesto. U Spuz
Dragi

06. 09. 2017 - 12:06

Ti si Kole vidovit. Dobro gatas. Pasulj ti sve kaze!
Olivera

06. 09. 2017 - 10:08

Mogli su da naprave haos, krvoprolice, mogli su da ubiju neduzne ljude ! Sve ih strpati u zatvor i neka tamo dozive pozne godine..
krinka

06. 09. 2017 - 10:09

Nesto mi je Milan Knezevic neveseo.. Nesto se snuzdio.. tacno se vidi da je kriv.. tacno se vidi da mu je nelagodno.. Spusti glavu pipune, ne znam kako mozes ikoga u oci pogledati??
maldita

06. 09. 2017 - 10:11

Izdajnici je li vam bar sada malo krivo? da li moze kod vas proraditi osjecaj krivice uopste?? SRAM VAS BILO !
maldita

06. 09. 2017 - 10:12

pripadnici policije su mogli izginuti, mogao je neko skroz neduzan da nastrada, to vam nije padalo na pamet ,a izrodi?? kako bih vas sve strpala u SPuz i pokazala vam kako se prolazi onda kad pravite planove da rusite CG..
ojha

06. 09. 2017 - 10:13

Sve slusam , i sve je detaljno opisano... Malo je reci da sam zgrozena !
uskockicardak

06. 09. 2017 - 10:14

eto koliko DF misli o svojim pristalicama, mogli su i oni neduzni ljudi koji misle da je politika DF-a ispravna da nastradaju... toliko o vama misle frontovci..
Jox

06. 09. 2017 - 10:31

Hvala nasoj policiji sto su vas na vrijeme razotkrili i spasili ovaj nevini narod. Ko zna sta bi bilo da ste uspjeli u svojim namjerama. Odlazite malo, ali ne mozete dovijeka.
VITNI VOREN CG

06. 09. 2017 - 11:55

Sve jasno da jasnije ne može biti - htjeli su da urnišu Crnu Goru! Katniću, završi ovo. Za nauk svima koji rade protiv Države!
Neutralan

06. 09. 2017 - 12:38

Sad pred suđenje bili u Rusiji po nove upute i možda koju rublju da im se nađe, da li je svima jasno o čemu se radi. Izdajnici su uvijek bili najgori sloj ljudi. Primaju upute od drugih država da ruše svoju, pi...
Nikola H. Novi

06. 09. 2017 - 12:40

Njima su glave montirane, jer svoju ne koriste nego što kaže Putin ponavljaju u povratku ka Crnoj Gori kao papagaji, izdajnici roda svoga...
Nevjest

06. 09. 2017 - 13:03

Slušajući odbranu Dikica,slušamo njegovo priznanje da je došao u cg privatno ali usput ce malo i na protest pa i da drži govor,malo se slikao ispred skupštine,oprobani metod izvidjaja,ustvari sve je to priznanje jer ,sta ce ta bulumenta u cg bas tada?Primio pare sve kao nezna zašto.Sam je sebe odabranom optužio,svima je sve jasno
Montenegrina

06. 09. 2017 - 13:33

Sve se vrti oko Skupštine!A čovjek posao po lijekove.Pa nije Skupština apoteka !Sto vise prica to vise priznaje.Svaka cast za direktan prenos iz sudnice,narod treba da zna sve.Sad je jasno i zašto je Knežević na svim skupovima ponavljao "Opkoljen si",on je izgleda bio siguran u uspjeh napada na sopstveni narod!
Naivni

06. 09. 2017 - 13:43

A sto bi on držao govor na skupu opozicije cg?Ko je on?Sta bi mu bila zasluga da dzi govor?Sta bi prethodno trebao da uradi,obzirom da je terorista i srpski državljanin?
CRNOGORSKI 007

06. 09. 2017 - 18:38

ODMAH U ISKAZU JE POTVRDNO REKAO DA NJEGA NE INTERESUJE POLITIKA ,ZABORAVLJAJUCI DA JE TREBAO DA DRZI POLITICKI GOVOR ALI JE BITNO KADA,POSLE IZBORA ILI PRIJE IZBORA.STA JE RADIO PO CG AKO JE TREBAO U NEDJELJU DA IDE U OSTROG KADA MU JE BILO ZAKAZANO.IZJAVLJUJE DA ON NE POZNAJE SINDJELICA,A KADA JE BILA POBUNA SA NJIME JE PREGOVARAO DA SE ZATVORENICI ODBLOKIRAJU.UPLEO SE U LAZIMA,NESVOJSTVENO JEDNOM OLICIJSKOM GENERALU.
neso

06. 09. 2017 - 14:38

Nešo, Ovo sudjenje će bi ti strašna spradnja sa SDT gospodinom Katnićem. Katnić:"Generale Dikiću što nijesi ušao u kuću šefa kriminalističke policije na Staqrom Aerodrumu gdje smo dopremili policijsko oružje, tada bi vas uhvatili na djelu , u zamku koju smo vam pripremili ." Katnić mora biti uhapšen.Troši pare poreskih obveznika.
-

06. 09. 2017 - 17:40

Pitam te sto si dosao u Crnu Goru? Lijepo je bit pored mora ali vi manjka Srbija, nema dovoljno srpstva da se uziva u penziji?
Zarija

06. 09. 2017 - 14:45

DIkic je od sebe napravi zrtveno jagnje e to je napravio a on toliko neistina je izgovorio da sad izbjegava da da odgovor jer zna da ce sebe u laz uhvatiti !
Una

06. 09. 2017 - 14:46

Sta sve od Dikica cusmo, a tek kad budu Mandic i Knezevic ... to ce tek da bude prica za sebe.
Tia

06. 09. 2017 - 14:46

Svi koji su ucestvovali tteba da odgvaraju za ucinjeno !
Teodor

06. 09. 2017 - 14:48

Najpametniji su ovih 8 koji su odmah prizanli krivicu, jer znaju ljudi da su krivi a ovo sto nijesu priznali jos mislis da ce se izvuci...e pa majko mila !
Teodor

06. 09. 2017 - 14:49

Nijesam znao da nam tako skupstina upada u oci turistima kad dodju u CG, to ne bih ni znao do danas dok Dikic nije rekoa da se slikao ispred nje iz turistickih razloga !
Srpski bezobrazluk

06. 09. 2017 - 19:52

Privlacno umjetnicko-istorijsko zdanja. Turisti ne mogu odoljeti.
Darko

06. 09. 2017 - 15:37

O glavi nam rade braco Crnogorci na sve strane i dje stignu ali bukvalno nam nista ne mogu iako nema drzave ni drzavnih organa dok je nas!u pamet se braco!!!!
Crnogorka

06. 09. 2017 - 16:18

Da, Srbi nam rade o glavi, Rade na rasturanju Crne Gore, ali, Crna Gora je TVRD ORAH!
neso

06. 09. 2017 - 17:09

Obram se portalu da ime Neso koji je reagovao na portal jutros u 9,57 sati je dvojnik. Dužni ste da to sprečite.
Prijedlog

06. 09. 2017 - 19:47

Kako bi bilo da obojica nestanete odavde. Ajde na in4s.net
Amoniman

06. 09. 2017 - 17:32

Pa narode CG zar mislite da bi Rusi sa ovim amaterima radili drzavni udar!!!
Sto vi ne odgovara ne znate?

06. 09. 2017 - 19:35

Rekoh malo prije: Rusi su imali na raspolaganju Srbiju ili Republiku Srpsku. Ako bi uzeli nekog iz drugih drzava bilo bi ocigledno.Ne bi mogli lako odrzavati veze sa DF-om. Ruse je interesovala smjena vlast a sa novom vlast sve bi se zataskalo. Cilj je bio sprijeciti ulazak CG u NATO makar poslje bio I gradjanski rat. Sta vise, to je bilo pozeljno ! Ko je drugi mogao to da obavi, ruski GRU agenti na terenu ? Naravno da ne. Dalje - ovo je provaljeno ne od CG policije nego od jedne visoko profesionalne strane spijunske sluzbe. Sama CG se nije mogla odbraniti.
CRNOGORSKI 007

06. 09. 2017 - 18:43

ODUSEVLEN SAM SUDIJOM ,SVE POKUSAJE SVESTI SUD NA POZNATO ULICARSKO PONASANJE DF NIJE DOZVOLILA, EEEE KADA BI SE I DRZAVA PONASALA KAO I SUDIJA ,NEBI NAM SE SVE OVO DOGADJALO POHVALE ZA SUDIJU I KATNICA..
Novi komentar