Suđenje odgođeno zbog Dikićevog zdravstvenog stanja

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, odgođeno je za ponedjeljak zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi bivši komandanta srpske Žandarmerije Bratislav Dikić. On se nije pojavio u sudnici, jer je, prema riječima sutkinje Suzane Mugoše, neposredno prije pretresa od ljekara iz ZIKS-a Višem sudu faksom dostavljen izvještaj u kojem je konstatovano da je Dikić danas pregledan, te da je ljekar dao mišljenje da okrivljeni nije sposoban da prisustvuje suđenju.
Objavljeno: 08. 09. 2017 - 08:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Suđenju su danas pristupili okrivljeni srpski državljanin Miloš Jovanović, Hristić Kristina, kao i funckioneri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. U sudnici su se danas pojavili advokati okrivljenih, kao i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni državni tužilac Saša Čađenović.

Suđenju nisu pristupili ostali optuženi obavještenjem Suda koje je upućeno ZIKS-u da se ne privode, s obzirom da Dikić ne može doći na suđenje.

- Nisu ispunjene procesne pretpostavke, tako da se današnji pretres neće održati - kazala je sutkinja Mugoša.

Suđenje će se nastaviti u ponedjeljak u 9 časova. Tok prethodna dva suđenja možete pogledati ovdje: prvi dan; drugi dan.

Juče je na početku pretresa ponovo pozvan Dikić, da bi pojasnio pojedine odgovore koje je dao na prvom pretresu. Nakon njega odbranu je iznosio okrivljeni Miloš Jovanović, kazavši da je u noći 16. oktobra trebalo da obuče odjeću crnogorske policije i da se potuče sa našim policajcima. Kako je objasnio, taj zahtjev je odbio, ali je prihvatio da ruinira zgradu u kojoj se nalaze prostorije "neke partije". Jovanović je dodao i da je bilo planirano hapšenje i eventualno ubistvo tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Podsjetimo, optužnica za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije podignuta je protiv 14 osoba koji su, prema optužnici, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. planirali likvidaciju bivšeg premijera Đukanovića i nasilno preuzimanje vlasti. Za organizatore kriminalne grupe terete se ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje crnogorsko Specijalno tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske obavještajne službe GRU.

Njima će se suditi u odsustvu, a stavlja im se na teret stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Predviđena kazna zatvora za pomenuta krivična djela je do 15, odnosno 20 godina. Među optuženima se nalaze i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je, međutim, odbila da ih izruči Crnoj Gori. Ključni svjedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Saša Sinđelić iz Beograda, otkrili su namjere terorističke grupe.  

Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svjedoka saradnika. Do sada je sporazum o priznanju krivice u ovom slučaju potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet mjeseci. Prema optužnici, dio zavjere činili su i visoki funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su odbacili optužbe, tvrdeći da je proces montiran.

L.Đ.

Komentari: 17

IMAM JEDNO PITANCE ZA NAŠE...

08. 09. 2017 - 10:37

..FILOSOFE-A DA ČOČE ZAŠTO SVI OPTUŽENI MORAJU DA IZIDU-KAD SE SVJEDOK SASLUŠAVA(ILITI POJEDINICI-OPTUŽENI?)-DANUTE VI KOJI STE DOBRANO UPUĆENI ODGORITE NAMA-NEZNAVENIJEMA....?
Blok

08. 09. 2017 - 10:37

Najvaznije je da krivci budu kaznjeni, zakucace pravda brzo na njihova vrata.
Nikita

08. 09. 2017 - 10:40

Umorio se od izrecenih lazi.
Kenan

08. 09. 2017 - 10:41

Zavrsice se i ovo sudjene, polako. Kaznice se krivci.
NE TO

08. 09. 2017 - 10:58

GLEDAJUĆI NA TELEVIZIJI SUĐENJE ZA DRŽAVNI UDAR NA SAMOSTALNU CRNU GORU STIČE SE MUČAN UTISAK DA INSTITUCIJE VLASTI NISU DOSTOJNE NI DORASLE SAMOSTALNE CRNE GORE! ZABRINJAVAJUĆE! SVI KOMENTARI OVIM POVODOM SU NAVIJAČKI KAO DA SE RADI O SPORTSKOM DOGAĐAJU, A NE O DOGAĐAJU OD ŽIVOTNOG ZNAČAJA SA SVAKOG ASPEKTA ZA SAMOSTALNOST CRNE GORE.
imela

08. 09. 2017 - 12:22

Meni se cini da je onaj covjek sasvim u redu i cak u odlicnom stanju.. ne znam odakle ova prica oko problema sa zdravljem...
umbrella

08. 09. 2017 - 12:23

Dje je Krisitna, to mene zanima... ups kako cudno pise Nikola,,
poaro

08. 09. 2017 - 12:24

Da li treba nekome jos da objasnjavaju da je sve ovo jedna farsa koju DIkic izvodi??
lord

08. 09. 2017 - 12:26

Sudjenje je bas zanimljivo.. volim da slusam kad ih onakvo hvataju u lazi, pa se sapletu u kontradiktornim izjavama... narocito Dikic.. vise ne zna ni kako se on zove..
Nis Moracu

08. 09. 2017 - 13:12

Kao patrijota moje CRNE GORE od kada sam ucijo prva slova u skoli pa sve do danas, Muka mj je gledati ovo nase SUDSTVO I OVAJ NEPROFESIONALIZAM , SAČUVAJ BOŽE OVOG BLAMA KOJI MORA JAVNOST GLEDATI ,ZAR ZA OVAKVE VELIKE STVARI MORAMO JAVNOSTI PRIKAZATI KOLIKO SMO BIJEDNI I JADNI , PA CRNA GORA JE TREBALA UORAVO SAD POKAZATI MOC , GLEDA NAM SAME PROSTORIJE SUDA, SAMA ORGANIZACIJA, POGLEDAJTE TAJ BIJEDNI PROTOKOL U SAMOJ SUDNICI , DA VAS STID BUDE ..
farsa

08. 09. 2017 - 15:29

Potpuno si u pravu . Tesko seljastvo neznanje i neprofesionalizam .
ema

08. 09. 2017 - 13:46

Dikic izgeda nikad bolje a bolesta je...cudno od kod nas se i proljepsa i sve !
Radmila

08. 09. 2017 - 13:47

Kad treba da odgovara na skakljiva pitanja odmah nije mu dobro, bice nije jos utvrdio gradivo pa da mu slegne.
milaa

08. 09. 2017 - 13:49

Dikicu ne mozes iz koze u kojoj si, znas i sam da odugovlacenjem se nece javiti amnezija o postavljanju pitanja za tvoju umijesanost!
Fiona

08. 09. 2017 - 13:52

Ima do ponedjeljka kad da se spremi za nove izjave lazi.. ko zna sta ce da prica tada.
tara

08. 09. 2017 - 13:53

Dikic je mozda ubijedio sam sebe da nije kriv ali sudstvo ne moze !
neso

09. 09. 2017 - 04:35

Gospodjo sudija Mugoša, ko su likovi koji rade za državu koji su zvali Jovanovića da dodje i to 18 oktobra. Šta će on tada da dolazi ako nije radi namještenog udara ali ne državnog jer par konobara i molera nemogu to izvesti. SINDJA NAJBOLJI MANGUP,ZARADIO I STAN I LOVU.
Novi komentar